Za špičkovým vzděláním do Ameriky nikoliv do Ruska

To není rusofobie, ale rusoreálie. Západ zkrátka nabízí kvalitnější vysokoškolské vzdělání než moskevská říše. Přesvědčivě to dokazuje nejnovější pořadí pěti set nejlepších univerzit na světě sestavené univerzitou v Šanghaji.

Normální člověk usiluje mít pro sebe to nejlepší. Já sám vyhledávám prodejny s kvalitními potravinami, oblečením, obuví, elektronikou atd. Vietnamským tržištím se zásadně vyhýbám. Kvalitní vzdělání je přitom pro člověka klíčové, protože ono je zásadním předpokladem pro nastartování zdárné profesní kariéry. Je známou věcí, že absolventi Harvardu, Yale, Princetonu, Cambridge, Oxfordu apod. bývají v životě úspěšní a diplomy z těchto prestižních škol jím otvírají cestu k nejlepším místům.

Odborníci z univerzity v čínské Šanghaji sestavili žebříček 500 nejlepších světových univerzit za rok 2016. Číňani nemají důvod stranit Západu proti zbytku světa a tak ho považujme za objektivní. Není překvapením, že první místo obsadila Harvardská univerzita a americké univerzity mezi dvacítkou nejlepších výrazně převažují. To je ovšem dlouhodobá záležitost. Letos se mezi dvacet nejlepších mimo USA dostaly pouze prestižní anglické školy v Oxfordu, Cambridgi a Londýně a proslulý Technologický institut ve švýcarském Curychu.

Z Ruska je Moskevská státní univerzita na 86. místě. Sankt-Petěrburská státní univerzita se v žebříčku nachází na 301-400 místě. Více ruských vysokých škol se do šanghajského pořadí nedostalo. Pro informaci Karlova univerzita se umístila v rozmezí 201 – 300 pozice.

V tabulce bezkonkurenčně převládají americké univerzity. Lepší než Rusové, jsou v této oblasti Švýcaři, Britové, Němci, Izraelci, Švédové, Francouzi a další.

Takže nemá důvod studovat na ruských vysokých školách ten, kdo hledá opravdovou kvalitu. Na Západě jsou prokazatelně lepší univerzity nabízející špičkové vzdělání. A proto by za vzděláním měla talentovaná česká mládež směřovat právě tam. Pomohla by tím i své vlasti, protože kvalitně vzdělaní lidé jsou jedním z motorů ekonomického růstu.   

Koneckonců i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nechal svoji dceru vystudovat v americkém Harvardu. A přitom hlásá, jak je Rusko nejdokonalejší a nejlepší. Avšak sami mnozí jeho krajané k němu a jemu podobných trefně poznamenávají: „Kážou vodu a pijí víno.“       

http://www.shanghairanking.com/ARWU2015.html 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | neděle 26.6.2016 12:39 | karma článku: 27,00 | přečteno: 1202x