Výrok ruští parchanti není trestný a smí se používat

Je to součást ústavně chráněné svobody projevu, uvedl ve svém nálezu Ústavní soud, který se tak zastal senátorky Miroslavy Němcové (ODS), jež takto označila účastníky vrábelovské demonstrace.

Další dobrou zprávou je, že podle webu ct24.ceskatelevize.cz Nejvyšší soud rozhodl, že se časopis Reflex nemusí Tomiu Okamurovi omlouvat za Pitomia a tato druhá nejvyšší soudní instance vzkázala šéfovi SPD, že by měl více přemýšlet nad tím co říká, a projevit větší míru tolerance. Přesně tak.

Bohužel, Tomio Okamura si z tohoto verdiktu nevzal poučení a uvedl, že rozhodnutí Nejvyššího soudu je protiústavní. Prý už tak dříve rozhodl v jeho prospěch Ústavní soud. To je ovšem taková klasická tomiovská hloupost křížená s demagogii. Ústavní soud vrátil jeho při nižším soudů s námitkami, se kterými se měly vypořádat, a ty tak učinily. O protiústavnosti nemůže být ani řeč. Inu, však vy víte.

Miroslava Němcová napsala na sociální síť tato slova: Našinci plivli na státní svátek země, která vznikla s ideou svobody, suverenity a demokracie. Ruští parchanti žijící v ČR se oklepali a rozkládají naši společnost. Protože jsme je včas nevyhodili.Ústavní soudci nyní rozhodli, že paní senátorka za ně nebude trestně stíhána, což požadoval advokát pochybných existencí Norbert Naxera.

Z usnesení Ústavního soudu podle webu Forum24.cz vyplývá, že podobné výroky po ruském vpádu na Ukrajinu mohou představovat kritiku válečné agrese a lidí, kteří ji podporují. Taková kritika je chráněna Listinou základních práv a svobod, konkrétně právem na svobodu projevu. Dotčení lidé se mohou domáhat práva na ochranu osobnosti samostatně v civilním řízení.

S tím nelze než souhlasit, pokud někdo hájí putinovské Rusko, které na Ukrajině loupí, znásilňuje, masakruje, cíleně útočí na civilní objekty, vraždí ženy a děti, tak si ostrá slova zaslouží a parchanti je ještě velmi mírné označení. Já bych klidně použil i zrůdy nebo kreatury. Také jiné slovní označení vepřů se na ně hodí.

Srovnal bych to s dobou po květnu 1945. Když tenkrát někdo řekl němečtí parchanti, tak to bez problémů prošlo a vzhledem ke zločinům, jakých se nacistické Německo dopustilo, to bylo pochopitelné. A nyní je z podobných důvodů v pořádku označení ruští parchanti.

Docela k popukání je, že svoboda projevu najednou vadí těm, kteří za ní jindy údajně bojují. To nevymyslíš. Ve skutečnosti jim ale nejde o svobodu projevu. Jim jde o to, aby mohli svobodně podporovat vrahy a zločince nebo šířit nenávist. Naopak, jak je patrné z Naxerova udání, ostatní by měli být zticha, Čili taková svoboda projevu v komunistickém provedení.

Ruští parchanti se oklepali, psala Němcová po proruské demonstraci. Svoboda projevu, rozhodl Ústavní soud | FORUM 24

Populistické názory lze označit za hloupé, řekl Nejvyšší soud. Reflex se nemusí omlouvat za výraz Pitomio — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 5.10.2023 11:09 | karma článku: 27,28 | přečteno: 802x