Vyhazov ze školy platí, stejně tak i svoboda projevu

Učitelka Martina Bednářová nemá ve školství co dělat, o tom žádná, nicméně i ona má právo na svobodu projevu. Soud ji proto nepotrestal za to, co o rusko-ukrajinském konfliktu tvrdila svým žákům.

Nicméně její výpověď z pražské základní školy, kde učila češtinu, už uznal za platnou v jiném líčení Obvodní soud pro Prahu 6, jak uvedl web Novinky.cz. Důvodem bylo to, že žákům ve své hodině lhala, mimo jiné tvrdila, že v Kyjevě není válka, což byla prokazatelná lež. Lidé se tam prý normálně baví a chodí do kaváren. Tak to ano. Mohu paní nebo spíše soudružku učitelku ujistit, že i v protektorátní Praze se ještě v roce 1945 lidé bavili v restauracích a kavárnách.

Děti si ji nahráli na chytrý telefon, a nahrávku pustili doma rodičům, kteří si na ni následně stěžovali. Bednářová dostala od svého zaměstnavatele okamžitou výpověď. Nutno dodat, že v diskusích na webu iDNES.cz souhlasila s jejím vyhazovem i drtivá většina diskutujících. Lidé to řekli naplno, že nestojí o to, aby někdo takový učil jejich děti. Dokonce jeden člověk prohlásil, že to kdyby nějaký učitel těmihle nesmysly krmil jeho syna, tak s to s ním půjde vyřídit ručně a jako úspěšný zápasník na to má kvalifikaci. Jak se říká hlas lidu, hlas boží a ten většinové zní: „ve školství nemá jako učitelka co pohledávat.“

Jinak však dopadl dnešní proces, rovněž u Obvodního soudu pro Prahu 6, kde bývalá učitelka měla být potrestána přímo za své názory a státní zástupce pro ni navrhl podmínku os měsíců na dva roky. Jenomže podle článku na iDNES.cz to dopadlo jinak. Soudkyně Klára Jantošová musela posoudit, zda učitelčino jednání bylo jednoznačné a představovalo vysokou míru závažnosti. „Směsicí výroků pravdivých i těch, které jsou překroucené a se zavádějícími a neověřitelnými informacemi, nelze dovodit, že by obžalovaná popírala válečné zločiny,“ zdůvodnila osvobozující rozsudek soudkyně. Dodala, že Bednářová nebude souzena za své názory. Podle ní byla učitelka potrestána tím, že jí základní škola po zveřejnění nahrávky loni v srpnu dala výpověď.

To je přesně ono, Výpověď je i podle soudkyně Jantošové v pořádku a dostatečným trestem pro Bednářovou. Tím potvrdila dřívější výrok své kolegyně. Souhlasím s tím, že oba rozsudky, z nichž ani jeden není pravomocný, jsou v pořádku. Exučitelka sice vykládala dětem nesmysly, nicméně nejednalo se podporu genocidy či válečných zločinů.

Je dobře, že v tomhle se lišíme od současného Ruska, kde jsou lidé posílání do lágrů na mnoho let za naprosto banální nesouhlasy s putinovským režimem. Je proto smutné, že někteří jedinci údajně bojující za svobodu projevu zároveň velebí Putina, který ve své říši potlačuje jakýkoliv nesouhlas a odlišný názor.

https://www.novinky.cz/clanek/krimi-vyhazov-ucitelky-stihane-za-popirani-valky-plati-rozhodl-soud-40424131

? Tvrdila žákům, že se v Kyjevě nic neděje. Soud učitelku zprostil obžaloby - iDNES.cz

 

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 22.6.2023 16:35 | karma článku: 36,47 | přečteno: 4931x