Vláda nepadla aneb Paroubkovo Pyrrhovo vítězství

  Opozici se v Poslanecké sněmovně podařilo na pátý pokus vyslovit vládě nedůvěru. Ale to je tak všechno, co dokázala. Vláda premiéra Topolánka vydrží ještě dlouho. I když bude v demisi, zůstanou ji úplně stejné pravomoci. Ve shodě s klasikem s tím můžeme nesouhlasit, můžeme proti tomu protestovat, ale to je tak jediné, co s tím můžeme dělat.        

Jak už správně podotkli znalci české politické scény oranžoví a rudí opoziční nemají v záloze plán B. Tedy co dělat dál za současné situace. Vrchní socialista Jiří Paroubek cosi zableptal, že by Topolánkova vláda měla pokračovat v demisi až do konce českého předsednictví Evropské unie. Pak by prý měl přijít na řadu úřednický kabinet složený z odborníků a na podzim nebo na jaře by se měly konat předčasné volby.

Fajn, ale to jsou vážně žvásty, které mají stejnou hodnotu, jako kdybych já si nyní přál vládu složenou z orangutanů. Jsou to přece taková milá a inteligentní zvířata. To by byli ministři!

Ale teď vážně. ČSSD s Paroubkem mohou dělat co chtějí, ovšem na tahu je prezident Václav Klaus. Ten podle ústavy jmenuje a odvolává předsedu a další členy vlády. A co je velmi důležité;v souladu s článkem 62 a odstavcem d Ústavy ČR: „pověřuje vládu, jejíž  demisi přijal nebo kterou odvolal, vykonáváním jejich funkcí prozatímně až do jmenování nové vlády." A ono prozatímno by se teoreticky mohlo protáhnout až do řádných voleb do Poslanecké sněmovny v roce 2010.

Ovšem nejrozumnější řešení by vypadalo asi takto, prezident republiky opět pověří zástupce ODS jako nejsilnější parlamentní strany sestavením nové vlády. To může trvat libovolně dlouho, žádné časové omezení ústava v tomto směru nemá, takže občanští demokraté nebudou mít kam spěchat. ČSSD se tedy zachová rozumně a přistoupí na novou dočasnou vládu premiéra Topolánka a předčasné sněmovní volby v létě. Nic jiného jí nezbude.  

Autor: Jan Ziegler | středa 25.3.2009 11:17 | karma článku: 33,96 | přečteno: 2403x