Útisk rusky mluvících Ukrajinců je výmyslem rusácké propagandy

Alespoň mi sami Ukrajinci, kteří patří k rusky mluvícím, potvrdili, že nikdy na Ukrajině nepocítili žádný útlak kvůli tomu, že mluví rusky. Říká se však, že rusák obviňuje druhé z toho, co sám dělá. 

A s vysokou pravděpodobností to platí i v tomto případě. Ukrajinský poslanec Oleg Dunda na moji otázku k útlaku ruskojazyčných obyvatel Ukrajiny odpověděl: „Pocházím z Dnipra, což je město s převahou rusky mluvících obyvatel. A nikdy jsem se nesetkal s útlakem Ukrajinců, kteří mluví rusky.“ Je pravdou, že pan Dunda je poslancem za vládní stranu Služebník lidu a tak jeho informace mohou být zkreslené.

Alexandr pochází rovněž z Dnipra a před rusáckou agresí uprchl ze svého rodného města i s rodinou do České republiky. Nyní žije v Českých Budějovicích, kde si našel i práci. On rovněž vyvrací tvrzení, že by rusky mluvící Ukrajinci byli nějak utiskováni. „Není to pravda, ruština se normálně učí ve školách a nikdo nám nikdy neubližoval kvůli tomu, že mluvíme rusky.“

Je fakt, že i v několika televizních publicistických pořadech vystoupili Ukrajinci, jejichž jazykem je ruština, kteří utekli před mafiánským kmotrem Putinem a nestěžovali si na nějaký útlak. Je lepší mluvit přímo s lidmi nebo získat autentické svědectví těch, kteří o daném problému vědí nejvíc.

Opakovaně se potvrdilo, že rusák obviňuje druhé z toho, co má sám na svědomí. Viz vraždy polských důstojníků v Katyni nebo masový teror vůči civilistům na Ukrajině. Nejsou to Ukrajinci, kteří pálí ruské knihy, ale jsou to rusáci, kteří rabují knihovny v okupovaných ukrajinských městech a pálí ukrajinské knihy.

Toto rusácké obviňování Ukrajiny mi připomíná výpady nacistického tisku proti Československu v roce 1938. Tehdy také německé noviny psaly o brutálním útisku sudetských Němců, kteří měli být masově vražděni, třeba se objevila informace o tom, že český tank srazil německou ženu s dítětem v kočárku a oba je zabil, apod. V současnosti už všichni víme, že to tohle byly nehorázné nacistické lži. Putinovské Rusko a hitlerovské Německo mají hodně společného včetně šíření nehorázných výmyslů vůči svým oponentům.

Nějaká rivalita mezi ukrajinskými národovci na západě země a rusky mluvícími Ukrajinci na východě jistě existuje, ostatně takové podobné jsou i v jiných zemích, ale útisk rusky mluvících Ukrajinců na Ukrajině je výmyslem Kremlu.

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 10.10.2022 10:55 | karma článku: 25,10 | přečteno: 616x