Tři čtvrtiny Čechů si přejí vítězství Ukrajiny nad Ruskem

Vyplývá to z ankety Deníků Bohemia a Deníků Moravia, které se zúčastnilo více než 27 tisíc čtenářů, což už má svoji vypovídací hodnotu. Slušní Češi vědí dobře, že rusáci jsou agresoři a násilníci.

Zatímco 75% respondentů přeje vítězství ve válce Ukrajině, tak jenom 15,9% Rusku. To o něčem vypovídá. A vůbec nepřekvapuje, že na straně rusáckých vrahů a násilníků jsou hlavně příznivci KSČM a SPD.

Na další anketní otázku, kdo je viníkem konfliktu odpovědělo 72% čtenářů, že Rusko, a jen 2,7% míní, že Ukrajina. Zajímavé je vyjádření asi 18% respondentů, kteří tvrdí, že za agresi, při níž Rusko bezdůvodně napadlo Ukrajinu, mohou USA. Inu, prezident Miloš Zeman kdysi pronesl, že třetina obyvatel této země je slabá duchem, a každý sedmý je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Něco na tom bude.

Já beru výsledky této ankety jako celkem věrohodné, už proto, že ji uspořádaly Deníky Bohemia, které mají poměrně vyváženou čtenářskou základnu a neprofilují se výrazně ve prospěch jedné nebo druhé strany. Vzhledem k okolnostem konfliktu se však nelze divit tomu, že komentáře jsou hlavně proukrajinské. Ono je normální stát na straně napadeného proti násilníkovi. To dělají všichni slušní lidé.

Je to jeden z důkazů, že proruské nálady, které se zají být silné na sociálních sítích nebo na webech jsou ve skutečnosti pouhou virtuální realitou. Už bylo spolehlivě doloženo, že tyto diskuse ovlivňují trollí centra na území Ruské federace. Důkazem toho jsou například protestní shromáždění. Nedávno v Praze přišlo na demonstraci na podporu Ruska asi dvě stě lidí, v Brně na podobnou akci zhruba jenom 50 lidí.

Ale taková účast na proputinovských mejdanech je docela běžná. Je to už několik let, kdy Českem projížděl konvoj americké armády. Na sociálních sítích a webových diskusích to vypadalo, že v Česku div nevypukne občanská válka a a Amíci narazí na tuhý odpor. Ale jaká byla skutečnost? Americké vojáky vítaly desítky tisíc lidí s americkými vlajkami a na protesty proti nim přišly hrstky jedinců.

V Praze tenkrát na protiamerickou akci zorganizovanou známým proruským aktivistou Jiřím Vyvadilem dorazilo asi dvacet demonstrantů. Sám Jiřík si později ve své FB skupině Přátelé Ruska v České republice zanaříkal, kde všichni byli, a hrozil, že tuto skupinu snad rozpustí.

Tato anketa je také důkazem toho, že mezi Čechy převažují slušní a moudří lidé nad stoupenci zla a nenávisti. Já z toho mám velikou radost.

Nejsme jako Slováci. Vítězství ve válce přeje Rusku jen 16 procent čtenářů - Mělnický deník (denik.cz)

 

 

Autor: Jan Ziegler | středa 12.10.2022 18:57 | karma článku: 34,22 | přečteno: 1769x