Tak takové Rusy u nás chci

Mimořádně povedená unikátní výstava Malevič - Rodčenko - Kandinskij a ruská avantgarda ze sbírky muzea umění v Jekatěrinburgu se koná v Alšově jihočeské galerii v Hluboké nad Vltavou.

Něco takového ještě bývalá schwarzenberská zámecká jízdárna nezažila. Její prostory jsou sice už dlouho výstavními sály, ale teprve nyní se v nich nachází poklad za miliardy korun. Návštěvníci můžou shlédnout originální soubor 36 děl ruských avantgardních malířů z let 1910 – 1921, který je součástí ucelené sbírky jekatěrinburského muzea, a jenž málokdy opouští hranice Ruska. Naposledy se podobná výstava konala v Evropě v roce 2016 v proslulé vídeňské Albertině.

Díla vyhlášených ruských avantgardistů byla inspirována západní Evropou a především francouzskými vzory, například Paulem Cézannem, ale mají takovou tu svoji ruskou duši. Styky mezi ruskými a západními umělci byly až do první světové války poměrně hojné, mnozí z Rusů na Západě i žili a tvořili.

Je pozoruhodné, že některá plátna vznikli v Rusku v letech tamní ničivé občanské války, ale krásu nedokáže zastavit ani sebevětší zlo. Myslím si, že umělcům právě jejich plátna dávala zapomenout na hrůzy, které se děly kolem nich.

Sebekrásnější slova jsou však zbytečná. Ten úžasný zážitek doporučuji každému prožít osobně. Expozice, která u nás neměla a nemá obdoby, trvá do 1. srpna.

 

 

Autor: Jan Ziegler | sobota 5.6.2021 13:52 | karma článku: 17,35 | přečteno: 427x