Snížení schodku je super, ale vláda musí šetřit ještě víc

Vláda Petra Fialy už čtyři měsíce hospodaří s přebytkem a v září snížila rozpočtový schodek na 180,7 miliard korun. To je potěšující, ale je potřeba ještě více snížit státní výdaje. Zrušme proto dotace soukromníkům.

V každém případě je dobře, že se nenaplňují černé scénáře šířené některými panikáři, že se letos zhroutí české státní finance. To nyní evidentně nehrozí, a když k tomu přidáme snižující se inflaci, která se dostala pod sedm procent, jsou to dobré zprávy.

Nicméně, jak uvedl Michael Pánek ve svém komentáři na Forum24.cz, vláda musí šetřit ještě víc. Pane premiére Petře Fialo, rozpočtové schodky ve výši téměř 300 miliard korun, který je naplánován na letošní rok, nejsou normální.

Rezerv je poměrně dost, a některé vládní nápady jsou vážně mimo realitu. Tak například příspěvky na tzv. rekonstrukce domu po babičce, na který mohou lidé dostat i milion korun, zvýšení rodičovské dovolené z 300 tisíc korun na 350 tisíc korun od 1. ledna příštího roku, nebo slib učitelům, že jejich platy dosáhnou 130% celostátního průměru. Tohle všechno je v současné době zbytečné vyhazování peněz, které by si vláda měla odpustit.

Podmínky pro vyplácení rodičovských příspěvků máme velkorysejší než je tomu v mnoha jiných zemích, a co se týče platů nejen učitelů, ale všech státních zaměstnanců, plošné masivní zvyšování není nyní na místě, dobrým pracovníkům ať se klidně vyplácejí velkorysé nadprůměrné odměny.

Za úvahu stojí také celkové omezení sociálních dávek. Koneckonců se jedná o bezpracné příjmy vybraným skupinám obyvatel z peněz nás všech.

K udržení státních rozpočtů jsou nutné nejen škrty, ale i strukturální změny a to především omezení státních dotací. Ty by měly jít hlavně na veřejně prospěšné stavby, jako jsou dálnice, silnice, železnice, ostatní infrastruktura atd. Dotace z veřejných peněz by však neměly pobírat soukromé společnosti. Daly by se pochopit výjimky v případech, kdy stát a kraje dotují tzv. dopravní obslužnost, což jsou vlaky a autobusy ve veřejné dopravě. Stálo by však zato prověřit, jestli opravdu potřebujme dotovat tolik spojů, jako v současnosti a jestli bych se jejich počet nemohl snížit. Ve veřejném zájmu je doprava do škol, případně do zaměstnání, ostatní nikoliv.

V současné době proudí miliardy korun na dotacích mnoha soukromým společnostem, solárním baronům, atd. Tento penězovod z financí daňových poplatníků je také třeba zastavit. Není normální, aby některé firmy, jako například Agrofert, pobíraly na dotacích víc peněz než odvedou na daních.

https://www.forum24.cz/vlada-snizila-schodek-ale-setrit-musi-jeste-vic

 

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 12.10.2023 15:05 | karma článku: 20,51 | přečteno: 503x