Schillerová protiprávně pokutovala firmu, ANO podezřelé ze šikany podnikatelů

Není to vůbec první přešlap bývalé ministryně financí z hnutí ANO, které skončily soudní prohrou jejího resortu. Už dříve přišel jeho chybou o deset milionů korun z evropských dotací na rekonstrukci hotel Thermal.

Tento karlovarský hotel je totiž státní a spadá právě pod ministerstvo financí. Na problematická rozhodnutí bývalé strážkyně státní pokladny Aleny Schillerové upozornil web Aktualne.cz. V tomto případě pražský Městský soud prohlásil za nezákonné udělení pokuty firmě Chodské vodárny a kanalizace ve výši 3,363 milionů korun, kterou dotyčná odsouhlasila. Soud dal nyní za pravdu poškozené společnosti a v rozsudku uvedl, že na něj paní Schillerová neměla právo. Za působení této exministryně došlo k vícero pochybením. Těžko říci, jestli se jedná o pochybení úředníků ministerstva financí či o záměr poškodit dotyčnou firmu. V každém případě je to šlendrián, který vážně ohrožuje podnikatelské prostředí. Rozhodnutí soudu je pravomocné, lze proti němu pouze podat mimořádný opravný prostředek – kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Můžeme se také právem domnívat, jestli tohle není součást zaklekávání nepohodlných firem, které se za působení hnutí ANO v resortu financí kulantně řečeno poněkud více rozšířilo. Tedy za působení Andreje Babiše a Aleny Schillerové na postu ministra financí. Sám nejvyšší anoista Babiš už dříve v tajně pořízené nahrávce uvedl, že jeho podřízení zaklekli na opavskou firmu FAU.

Hodně podnikatelů si stěžovalo na šikanu ze strany ministerstva financí. Mnoho indicií nasvědčuje tomu, že docházelo k podezřelým kontrolám firem. To by bylo hodně špatné. Pokud skutečně by docházelo k takovým praktikám, zneužívání ministerských postů k likvidaci podnikatelské konkurence, pak je to nejen na konec v politice, ale i na trestně právní postih. Těch pochybení na ministerstvu financí z éry ANO je nějak podezřele mnoho. Ostatně i vzhledem k mnoha dalším kauzám spojených s Alenou Schillerovou, by dotyčná měl okamžitě zmizet z politiky. 

Schillerová dala firmě pokutu několik milionů. Vůbec k tomu neměla právo, píše soud - Aktuálně.cz (aktualne.cz)

„Naši na ně zaklekli.“ Babiše dohnala tajná nahrávka, žalobce má práci - Seznam Zprávy (seznamzpravy.cz)

Autor: Jan Ziegler | středa 2.8.2023 18:51 | karma článku: 26,67 | přečteno: 604x