Ruští antiputinovci jsou jako němečtí antinacisté

Na rozdíl od rusáků, kteří hájí putinovská zvěrstva a masakry ukrajinských civilistů. Nesouhlasím, aby všichni Rusové byli házení do jednoho pytle, i když chápu, že někteří lidé mezi nimi nerozlišují.

Nezavrhuji vše ruské, a svůj postoj nemíním měnit. Dál třeba poslouchám vynikajícího ruského písničkáře Vladimíra Vysockého a klidně se znovu půjdu podívat na výstavu obrazů ruské avantgardy. S tím nemám problém, a na rozdíl od některých jiných blogerů a diskutujících vím, že i mezi Rusy jsou slušní lidé a s některými se rád stýkám. Já se tedy těchto Rusů zastávám.

Tito Rusové totiž podporují nebohou napadenou Ukrajinu a odsuzují barbarské zločiny, kterých se v této zemi rusáci dopouští.

Tak například ruský novinář Dmitrij Muratov podle iDNES.cz vydražil za sumu 103,5 milionu dolarů (asi 2,4 miliardy korun) svou Nobelovu cenu. Peníze za prodej medaile věnuje na pomoc dětským uprchlíkům z Ukrajiny, kteří utekli před ruskou invazí. To je krásné. Jak to perfektně vyjádřil jeden z diskutujících pod článkem na iDNES.cz, v Rusku nedávno fanatizovaní Putinovi stoupenci polili pana Muratova barvou. V Česku Putinovým stoupencům nic takového nehrozí. On Dmitrij Muratov měl ještě štěstí. Vraždy novinářů jsou v Rusku pravidlem, nikoliv výjimkou.

Rus Anton Bocharov žijící v České republice pořídil ze svých peněz humanitární pomoc, kterou rovněž poslal na Ukrajinu.

Trvale podporují Ukrajinu Svobodní Rusové, jejichž předseda Vitalij Ginzburg například zajišťoval vojenský materiál pro jednotku svého ukrajinského kolegy z vojenské školy, která bránila Kyjev před ruský agresorem. Svobodní Rusové se nedávno odhodlali k razantnímu kroku, když podali trestní oznámení na Ivana Davida a Jiřího Vyvadila kvůli jejich podpoře ruské agrese proti Ukrajině a obhajobě rusáckých válečných zločinů.

„Svobodní Rusové respektují svobodu projevu, která je i ústavně zakotvena v základním zákoně České republiky a na rozdíl od Ruské federace je v Česku dodržována. Svoboda projevu se však nerovná bagatelizování genocidy ukrajinského národa a popírání ruských válečných zločinů, čehož se oba zmínění pánové bezpochyby dopustili,“ píši ve svém prohlášení.

Je jasné, že putinovskou diktaturu podporují rusáci, kterých je v Rusku většina. Nicméně jsou i slušní Rusové, kteří se nebáli postavit proti Putinovi, a kterých si vážím. Ty musíme podporovat. Oni se dají přirovnat k německým antinacistům, kteří se kdysi postavili proti Hitlerovi a také jich byla menšina. Nicméně, jak to nakonec dopadlo, všichni víme.

Ruský novinář Muratov vydražil Nobelovu cenu. Dvě a půl miliardy jde na Ukrajinu - iDNES.cz

Sdružení Svobodní Rusové podalo trestní oznámení na Ivana Davida a Jiřího Vyvadila – Forum24

 

Autor: Jan Ziegler | úterý 21.6.2022 13:02 | karma článku: 23,01 | přečteno: 411x