Rusové neunesli prohru a nehorázně zapletli politiku do sportu

Asi proto, že neumí prohrávat. Hysterie ruského ministerstva zahraničí, když ruská reprezentantka v moderní gymnastice Dina Averina nezískala na olympiádě v Tokiu zlato, byla hloupá a směšná.

Dokáží pochopit reakce sportovců po skončeném zápolení, kdy jsou plni emocí a řeknou i to, co by je jindy nenapadlo. To se stává. Sám jsem hrával na krajské úrovni národní házenou, takže vím, o čem to je. To, že někteří američtí sportovci neunesli porážky s ruskými protějšky a měli narážky na známou dopingovou aféru, bylo z jejich strany hloupé, ale dá se to pochopit. Stejně tak vyjádření plavkyně reprezentující USA Lilly Kingové, která by Rusům nepovolila účast na olympijských hrách, patřila k těm nešťastným. Není důvod zakazovat sportovcům, kteří se ničím neprovinili, účast na sportovních soutěžích.

Izraelská vlajka k volnému stažení

Jenomže nejhůř se nakonec zachovali samotní Rusové, kteří neunesli prohru ve víceboji v moderní gymnastice. Pravidelně získávali na olympiádách v této disciplině od roku 2000 zlaté medaile a i letos v Tokiu byla jejich závodnice Dina Averina hlavní favoritkou. Jenomže, co čert nechtěl, nakonec zvítězila reprezentantka Izraele Linoy Ašramová, z čehož mám jako nadšený příznivec Židovského státu samozřejmě velkou radost, a Avarina se musela spokojit se stříbrem. Inu každá série jednou končí a tak skončila i ta ruská. To je normální.

Rusové však porážku neunesli a začala vřava. Protest vedení jejich výpravy proti výsledku moderně gymnastického víceboje je běžným a legálním nástrojem ve sportu. Proti takovému postupu nelze nic namítat. Na druhé straně velikost sportovce se pozná také v tom, že umí přijmout porážku.

Jak však již uvedl ve svém blogu Lubomír Stejskal, tuto kauzu pak neuvěřitelně hnusným způsobem zpolitizovala mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová. Ta vsadila na typicky ne ruskou, ale rusáckou ublíženeckou kartu, a pustila se do rozhodčích, že zfalšovali výsledky a údajně zahájili rusofobní válku. Prý nemohli dopustit, aby zvítězila Dina Averina.

Celé by to bylo směšné, ale není. Je příšerné, když politici, v tomto případě Kreml, zasahují do sportu. A v tomto případě se jedná o hloupé, bezdůvodné a nepřijatelné rusácké vměšování politiky do sportu.

Paní Zacharovová nemá pro své tvrzení žádné důkazy. Její názor, že rozhodčí poškodily Dinu Averinu kvůli tomu, že nemají rádi Rusko, je nesmyslný a má asi stejnou hodnotu jako, kdybych já tvrdil, že Rusové nenávidí Židy, jelikož v jejich zemi je antisemitismus silně rozšířený, a vadí jim, že jejich závodnici porazila židovská gymnastka.

https://lubomirstejskal.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=774120

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 9.8.2021 11:34 | karma článku: 29,13 | přečteno: 889x