Ruskou bídu potvrzují sami Rusové

Více než třetina lidí v Rusku nemá na jídlo, a polovina si nemůže dovolit nové boty a oblečení. Vyplývá to z průzkumu ruské nezávislé agentury Levada Center. Moskevská úřednice nemá na stomatologa a gynekologa.

To, že putinovské Rusko je na tom z hlediska kvality života velmi špatně, je všeobecně známou skutečností, kterou mohou popírat je zaslepení prokremelští fanatici. Životní úroveň a reálné příjmy obyvatel se v této zemi trvale snižují již od roku 2014. V současné době inflace v Rusku přesáhla hranici 6% a to je opravdu vysoké číslo.

Některé údaje ze zprávy agentury Levada Center převzal do svého článku iDNES.cz. A je to hodně smutné čtení. Třicet devět procent respondentů uvedlo, že si v posledních šesti měsících odpustilo nákup základních potravin, z tohoto množství pak tři čtvrtiny dotázaných připustily, že nákup základních potravin si nemohou dovolit vůbec a pouze jeden z deseti si může dovolit větší nákup.

Ano, my se můžeme dohadovat, co je na tom pravdy atd. Faktem je že se jedná o výsledky průzkumu provedeném v červenci tohoto roku ruskou agenturou. Nejsou to opavdu žádné zdejší výmysly. Já jsem se proto zeptal svých ruských přátel, co tomu říkají a jestli jsou podle nich tyto tristní údaje pravdivé. „Ano, je to pravda, situace v Rusku je hodně špatná,“ řekl ruský podnikatel žijící nyní v České republice Vitalij Ginzburg. Ildar Garev uvedl, že už 20 let v Rusku nežije, a tak se necítí být příliš kompetentní se k těmto zjištěním vyjádřit. Nicméně i on se domnívá, že tyto údaje se blíží pravdě.

Tem mi pak přeposlal vyjádření jeho známé, která žije mimo Moskvu. Dotyčná pracuje jako vedoucí odboru stavebního úřadu a v Rusku se může počítat k nižší střední třídě. Podle svých slov vydělává měsíčně 34 tisíc rublů čistého (něco přes 10 000 Kč měsíčně) a brzy by ji měly zvýšit plat na 40 tisíc rublů. Za různé povinné platby přitom měsíčně utratí minimálně 20 tisíc rublů. Stěžuje si na masivní zdražení, a má co dělat, aby vyšla s penězi. U gynekologa nebo zubaře byla naposledy před rokem, ale za to si musela nechat udělat dvakrát covid testy, jeden za dva tisíce rublů. Štěstí pro ni také je, že ještě nezačala topná sezona. A nyní se dostáváme k masivní ruské korupci. Její podřízení úředníci jsou na tom údajně lépe než ona, jelikož berou od lidí úplatky. V Rusku by prý každý chtěl být úředníkem nebo poslancem, protože ti si bokem přicházejí na slušné peníze.

https://www.idnes.cz/ekonomika/zahranicni/rusove-si-nemohou-koupit-nektere-potraviny-i-obleceni.A210830_105526_eko-zahranicni_vebe

https://www.levada.ru/2021/08/24/rossiyane-o-roste-tsen/

 

Autor: Jan Ziegler | úterý 31.8.2021 17:37 | karma článku: 27,52 | přečteno: 867x