Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rusko vyprovokovalo teror, ale estonské vlastence nezlomilo

Je to jeden z důkazů, že ruský prezident Vladimír Putin se trvale snaží destabilizovat země, které se v roce 1991 osvobodily od ruské koloniální nadvlády. Již v roce 2007 Kreml podněcoval pouliční násilí v estonské metropoli Tallinnu, když tamní úřady rozhodly o přemístění památníku rudoarmějce z centra města na vojenský hřbitov. Takže současný tlak Rusů na Ukrajinu je pouze pokračováním jejich snahy o ovládnutí území bývalého SSSR.

Demokraticky zvolený estonský parlament tehdy přijal zákon, podle kterého mají být v zemi odstraněny všechny památníky, které by mohly urážet city obyvatel této nejmenší pobaltské republiky. Na to měl bezpochyby právo, Estoncům nemůže nikdo jiný nařizovat, co ve své zemi smí nebo nesmí!

Pro pochopení tamní situace je nutný malý historický exkurs. Sovětský svaz v duchu komunismu kombinovaného s velkoruským šovinismem okupoval v roce 1940 Estonsko. Do útoku Německa na SSSR v červnu 1941, tedy během pouhého roku, rozpoutali ruští komunističtí zločinci v zemi brutální teror, a také zavraždili asi 60 tisíc Estonců. Pro srovnání, v poměru k počtu obyvatel toto číslo výrazně předčí české oběti nacismu. Nelze se tedy divit, že místní lidé považují Rudou armádu za okupační a sochu jejího vojáka, kterou si pojmenovali výstižně jako Kolja znásilňovatel, v centru hlavního města mít nechtěli.

Estonci se nakonec rozhodli ke kompromisu, sochu nezničili, ale nechali ji přemístit na vojenský hřbitov. Nicméně lůza z řad ruské menšiny vyvolala v Tallinnu násilnosti, při kterých zapalovala auta, rozbíjela obchody a ničila veřejný majetek. Razantní zákrok estonské policie byl proto zcela správný. Já si dokonce myslím, že vzhledem k okolnostem mohl být ještě tvrdší. Ano při nepokojích zemřel mladý Rus. Prokazatelně však byl ubodán nožem a zavraždil ho nějaký jiný krajan v opilecké hádce, oba byli totiž po bujaré konzumaci vodky sťati, jak zákon káže. Nicméně už tehdy ruská média vyvolala hysterickou kampaň, že dotyčného prý zabila estonská policie, což prokazatelně nebyla pravda. A stejně lžou v současné ukrajinské krizi, když zveřejnila nepravdivou a zcela idiotskou zprávu o ukřižování tříletého chlapce v Doněcku.

Estonsko tehdy čelilo mnoha ruským provokacím, od Kremlem organizovaných kybernetických útoků hackerů na estonské weby, přes napadení svého velvyslanectví v Moskvě (což bylo samozřejmě hrubé porušení mezinárodních dohod a civilizovaným světem uznávané a chráněné diplomatické imunity).

Rusko tehdy svým štvaním podněcovalo násilí a pouliční výtržnosti v Tallinnu, nicméně Estonsko nezlomilo. Naopak Estonci ukázali světu svojí velkou odvahu a národní hrdost. Stovky z nich se přihlásily jako dobrovolní pomocníci policie, aby ji pomohly zvládnout nepokoje. Milionový národ tak dal najevo, že se ruského medvěda nezalekne. Na svém území si bude rozhodovat o svých záležitostech sám, bez vměšování většího souseda! V kontextu těchto a mnoha dalších podobných událostí se pak nelze divit, že cele Pobaltí nechce mít s Ruskem nic společného a jeho obyvatelé v roce 2004 přivítali vstup do NATO, od kterého čekají obranu svého území a jakékoliv ruské zájmy odmítají.

Ruské provokace na Ukrajině nejsou tedy žádnou novinkou a nemají s událostmi na Majdanu nic společného. Jsou součástí dřívějších plánů moskevské putinovské kliky na obnovu velkoruské říše. Vždyť přece sám Putin prohlásil, že rozpad SSSR byl největší geopolitickou tragédii 20. století. I když Estonci, Litevci, Lotyši, Ukrajinci, Moldavané, Gruzínci a mnozí další to logicky vidí jinak. V Estonsku nakonec Putin prohrál, rudoarmějcova socha už nestraší v centru Tallinnu a násilností skončily. A na Ukrajině bývalý kágébák dopadne stejně. Je také dobře, že velká většina Čechů ví, že hlavním viníkem eskalace násilí na Ukrajině, je právě současný kremelský vládce.        

http://web.nova.cz/Nova/print/?c=~zahr~&i=DO10278&p=clanky-zpravy

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 7.8.2014 13:37 | karma článku: 27,21 | přečteno: 1153x
  • Další články autora

Jan Ziegler

V Rusku se nekonaly volby, ale vyhlášení vůdce zločineckého gangu

Ne, opravdu nelze v Rusku mluvit o svobodných volbách a nejen těch prezidentských. Zástupci skutečné opozice jsou zavíráni do vězení nebo rovnou vražděni. Západ nesmí uznat násilnického mafiána Putina za ruského prezidenta.

18.3.2024 v 12:30 | Karma: 25,50 | Přečteno: 516x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Co se divíte Češi, Hitler Vás neokupoval, pouze prosazoval svoje zájmy

Je potřeba se podívat na 15. březen 1939 poněkud ze široka, ne pouze z českého hlediska. Ano, ze strany Čechů to byla obrovská tragédie, Němci však k tomu přistupovali jinak. Podle nich se jednalo o napravení starých křivd.

16.3.2024 v 12:04 | Karma: 41,74 | Přečteno: 4081x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

V Kremlu totálně zešíleli, Rusové drze vyhrožují vězením občanům jiných zemí

Je to velký skandál a na předvolání ruského velvyslance do Černína na kobereček. Rusové si neuvědomili, že éra SSSR je už minulostí a provokativně se chovají k bývalým státům východního bloku jako ke svým koloniím.

13.3.2024 v 15:35 | Karma: 39,65 | Přečteno: 3883x | Diskuse| Politika

Jan Ziegler

Písek slaví významná výročí, založení polské a české školy

Dvě zajímavá školská výročí si připomněla obec Písek v okrese Frýdek-Místek. Letos je tomu 150 let od založení polské školy, v minulém roce bylo připomenuto sté výročí zahájení vyučování v obecné škole s českým vyučovacím jazykem.

12.3.2024 v 14:59 | Karma: 12,31 | Přečteno: 256x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Rusko prý hájí na Ukrajině své zájmy, tak to ať Maďaři vlítnou na Slováky

Děsivá je současná slovenská vládní koalice. Řekl bych, že je to sdružení nebezpečných šílenců. Dokázal to předseda SNS Andrej Danko, který uvedl, že Rusko není na Ukrajině agresorem, protože pouze hájí své zájmy.

11.3.2024 v 18:54 | Karma: 30,01 | Přečteno: 736x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

USA uvalily nové sankce na stovky subjektů. V Rusku, Číně i na Slovensku

2. května 2024  6:49

Spojené státy americké uvalily nové sankce na stovky osob a právnických subjektů. Souvisejí hlavně...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,17
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz