Prezidentský boj, ani Clinton ani Trump

Volby v USA jsou záležitostí Američanů, a jenom oni mají právo rozhodovat o tom, koho si zvolí za prezidenta. A mezi námi, jestli zvítězí jeden nebo druhý, tragédie nenastane. Amerika si umí poradit.

V roce 1828 zvítězil v amerických prezidentských volbách Andrew Jackson a bylo z toho pozdvižení stejně jako v případě současné kandidatury Donalda Trumpa. Jackson byl v roce 1832 zvolen opětovně do Bílého domu a konec svět nenastal.

Ale Američané to nemají jednoduché, volit mezi demokratkou Hillary Clinton a republikánem Trumpem je obtížné. Oba kandidáti mají více nedostatků než kladů. Kdyby republikáni poslali do bitvy o Washington někoho jiného než Trumpa, například Teda Cruze nebo Marca Rubia, tak Ti povedou nad paní Clinton o dobrých patnáct procentních bodů a bylo by rozhodnuto. Ta má jedinou a to ne ještě jistou šanci právě proti Trumpovi. Skoro to tak vypadá, jako by vítězství tohoto miliardáře v republikánských primárkách zajistili příznivci demokratů.    

Konzervativní listy uspořádali na téma americké prezidentské volby anketu mezi osobnostmi. V ní se mně nejvíc líbil názor Romana Jocha, že by volil co nejvíce republikánů do Kongresu a nedal by hlas ani jednomu z oněch dvou prezidentských kandidátů. Protestně by však hlasoval pro toho třetího - konzervativce Evana Mc Mullena.

To si myslím není špatné řešení a také bych si ho být občanem Spojených států vybral. Ale říkám znovu, je to věc Američanů, koho si zvolí za prezidenta. Nám se také nelíbí, když nám někdo z ciziny radí, koho máme volit.    

Autor: Jan Ziegler | úterý 8.11.2016 12:20 | karma článku: 16,64 | přečteno: 561x