Pokračování New Yorku, Harlem, Kolumbijská univerzita a Památník občanské války

Tak se nyní podíváme na sever New Yorku do černošské čtvrti Harlemu. Za návštěvu stojí třeba zdejší nedělní bohoslužby s gospelovými zpěvy. Je to fakt zážitek.

Vydáme se na další putování největším americkým městem. Kdysi se říkalo, že do Harlemu se z bílých vydá akorát tak policista nebo profesionální zabiják. Jinak je to hodně riskantní záležitost. Tak to už dávno neplatí. Do Harlemu jsme se vydali v neděli dopoledne a navštívili bohoslužbu v metodistickém kostele. Sice nám průvodce doporučil, abychom nefotili, ale někteří z nás to udělali, a nic se nestalo.

Typická  ulice starého Harlemu

V Harlemu stojí za shlédnutí divadlo Apollo, které bylo a je počátkem vzestupu mnoha černošských pěveckých hvězd. Jejich jména jsou také uvedena chodníku slávy před hlavním vchodem. Namátkou jsou mezi nimi Louis Armstrong, Stevie Wonder, Michael Jackson a další.

Divadlo Apollo

Ulice Harlemu, který není žádnou čtvrtí hrůzy a v nedělním dopoledni byly téměř liduprázdné. Žily si svoji poklidnou atmosférou. Jsou zde staré domy z 19. století i moderní mrakodrapy. Docela sympatické místo.

Kolumbijská univerzita patří k nejlepším na světě a může se pochlubit celou řadu zajímavých absolventů, mimo jiné nositele Nobelovy ceny za ekonomii Milton Friedman.

Knihovna Kolumbijské univerzity

Nedaleko od jejího areálu se nachází Památník americké občanské války, kde je pohřbený vrchní velitel seveřanských unijních vojsk a pozdější prezident USA generál Ulysses S. Grant se svoji manželkou.

Standarty válčících stran v občanské válce
Výjev z kapitulace. Dne 9. dubna 1865 se ve zděném domku farmářské rodiny McCleanových u řeky Appomattox sešel vítězšný seveřanský generál Ulysses Simpson Grant a poražený vrchní velitel armád Jihu  generál Robert Edward Lee, aby tu podepsali kapitulační

Všechny fotografie jsme pořídil sám nebo byl pořízeny do mého vlastnictví s mým souhlasem.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 21.3.2022 11:31 | karma článku: 16,98 | přečteno: 295x