Odboráři hrozí stávkou, dejte jim padáka

Výstražná generální stávka, kterou na příští úterý připravují odborové svazy, je podle právního rozboru konfederace zaměstnavatelů nezákonná. Vedení společností tak mohou připravit stávkujícím tvrdé tresty za neomluvenou absenci, včetně výpovědi pro hrubé porušení pracovní kázně.     

Na tento problém upozornila MF DNES. Je pravdou, že Listina lidských práv a svobod, která je součástí ústavního pořádku ČR, zajišťuje právo na stávku ovšem za podmínek stanovených zákonem. A zákon připouští stávku jen v případě kolektivního vyjednávání ve firmách. Je tedy neskutečnou hloupostí tvrzení předsedy ČMKOS Milan Štěch, že právo na stávku je základní právo. Tyhle kecy jsou asi tak na stejné úrovni, jako kdybych já na ulici vykřikoval „Heil Hitler" a hájil se tím, že mně to podle ústavního pořádku umožňuje jedno ze základních práv na svobodu projevu. Zákon ale za určitých podmínek omezuje toto právo a stejně tak nejsou přípustné stávky z politických důvodů. 

Chystaná stávka je totiž namířena proti vládní reformám, se kterými nemají zaměstnavatelé nic společného, a tak se logicky nabízí otázka, proč kvůli ním mají trpět. Já sice s odboráři nesouhlasím, myslím si, že oni by nejraději nedělali nic, a jenom chtěli, aby jim „pečení holubi létali sami do holuby", ale i oni mají právo svobodně projevit své mínění.

Dobře, ale ať tak činí ve svém volnu. Tedy ať si na úterý vezmou dovolené či náhradní volna. V opačném případě ať je zaměstnavatelé tvrdě potrestají, to znamená, aby na stávkující  hleděli jako na pracovníky s neomluvenou absencí a klidně je „odměnili" třeba i výpovědí.

Autor: Jan Ziegler | úterý 17.6.2008 17:30 | karma článku: 33,47 | přečteno: 2087x