Není důvod k zavřeným obchodům a likvidaci živnostníků

Vláda by měla dbát na dodržování práva naší zemi. Ona to však nedělá a zvýhodňuje velké hráče na trhu proti malým podnikatelům, kteří musí mít na rozdíl od hypermarketů zavřeno.

V tomto případě je porušena zásada rovných podmínek pro podnikání, když v hypermarketech se například boty prodávat můžou, ale drobný obchodník s obuví musí mít zavřeno, což jej existenčně ničí. Nechápu proč, vždyť v malých prodejnách bývá naráz málo lidí, méně než ve velkých nákupních centrech, kde navíc většinou chybí i takový milý lidský přístup.

Ilustrační foto

Nedávno jsem si u nás v Budějcích kupoval v jednom specializovaném obchůdku rifle. Pan majitel se jenom na člověka podívá, hned hodí na pult několik kousků a ještě na Vás houkne do kabinky: „ Kdyby jste potřeboval menší nebo větší, tak řekněte, a já Vám je přinesu.“ Perfektní servis, vynikající služby, co víc si mohou zákazníci přát. Nikdy odtud neodcházím s prázdnou.

Když to tak srovnám s nakupováním texasek v tuzexu za komunistů, tak je to nebe a dudy. Tam jsem si musel nejdřív sehnat bony, což tedy pro mě nebyl zase takový problém. Pak se ovšem musela vystát fronta před obchodem, kde to často pěkně houstlo, u nás v Brně byl oděvní tuzex nedaleko role (hlavního nádraží), na konci čekaly nevrlé prodavačky a někdy ani nebyl čas si kalhoty vyzkoušet.

V každém případě jsem rád, že 54 senátorů podalo ústavní stížnost proti zavření malých obchodů k Ústavnímu soudu České republiky a požadují zrušení vládního zákazu. Věřím, že tato instituce tomuto rozumnému podání vyhoví.

Pro menší prodejny, které mohou mít otevřeno, nastala nedávno další rána a to v omezení počtu zákazníků uvnitř. Jak je však patrné, vláda premiéra Andreje Babiše si počínala poněkud zvláštně. „Uznávaný odborník epidemiolog Rastislav Maďar upřesnil, že bezpečná vzdálenost mezi lidmi je v případě covidu-19 zhruba 1,8 metru. Bezpečný kruh kolem každého člověka je tedy dostačující o obsahu 10 m2. Vláda však tuto hodnotu o třetinu navýšila. Zdůvodnění výsledného rozhodnutí je směšné a hloupé, nikoliv odborné. Podle ministra zdravotnictví Blatného se na něm shodli členové vlády jako na kompromisu. To připomíná scénu z proslulého filmu s Vlastou Burianem Ducháček to zařídí, kde přítomní účastníci dražby předmětů ze zámku Rispaldiců odhadovali jejich cenu tak, že každý řekl nějakou sumu a pak to zprůměrovali,“ objasnil středočeský krajský zastupitel Michael Pánek (ODS) na webu Forum24.cz.

Podle posledních zprávy by měly obchody a restaurace otevřít v pondělí 30. listopadu. Tak doufejme, že to bude pravda.

https://www.forum24.cz/otevrit-male-obchody-a-skoncit-se-sikanou-zivnostniku/

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | středa 25.11.2020 18:35 | karma článku: 25,22 | přečteno: 772x