KDU-ČSL potřebuje do vedení novou krev

Lidovci budou mít o tomto víkendu sjezd ve Zlíně, tedy v jedné ze svých tradičních moravských bašt. Zlínský kraj byl v roce 1946 jediným, kde v českých zemích nezvítězili v parlamentních volbách komunisté, ale právě lidovci.

Nicméně z minulosti se žít nedá a křesťanští demokraté by se měli rozhodnout jak dál. Současné vedení strany v čele s Pavlem Bělobrádkem a Marianem Jurečkou jí dokázalo po necelém čtyřletém půstu (prvním v její historii) dostat zpátky do Poslanecké sněmovny. K tomuto úspěchu pomohl rozumný přístup těch členů partaje pochopivších, že lidovci nemohou být vnímání jako okrašlovací katolický spolek či jako parta kluků a holek z kostela, ale jako ti, kteří navrhují řešení problémů, jež zajímají celou společnost. A jedním z takových témat byla a je důchodová reforma, na kterém se dokázali zviditelnit.

Aby však byli ještě více pro voliče zajímaví, musí do širšího vedení dostat lidi, kteří něco dělají, kteří jsou vidět a nikoliv pouhé sběrače funkcí. Jedním z důležitých konzervativních témat, kterými by se tato strana měla zabývat, je také podpora rodin s dětmi. Europoslanec Tomáš Zdechovský kandidující na místopředsedu KDU-ČSL, bojuje za děti Evy Michalákové, které jí v Norsku odebral tamní úřad sociální péče Barnevernet. Děti mají být se svými rodiči, a přijít by o ně měly jen ve výjimečných případech. Tomáš Zdechovský osobně navštívil paní Michalákovou v Norsku, zjistil, že pracuje jako učitelka ve školce, takže nemůže být dětem nebezpečná a seznamuje veřejnost s dalšími otřesnými případy Barnevernetu.

Čili něco dobrého dělá, bije se za správnou věc a lidé mu fandí. A na to by měli myslet také delegáti víkendového sjezdu při volbě vedení strany.

Autor: Jan Ziegler | pondělí 18.5.2015 13:29 | karma článku: 15,29 | přečteno: 711x