Jsem rád, že se Česko jasně postavilo za Izrael

Naše země hlasovala minulý týden v zájmu Židovského státu v Radě OSN pro lidská práva (UNHRC), Nepřekvapuje, že Rusko, Čína, Kuba a muslimské země zaujaly protiizraelský postoj a de facto podpořily islamistické teroristy.

Česká republika podle iDNES.cz hlasovala v Radě OSN pro lidská práva proti vytvoření komise, která by údajně měla vyšetřit možná porušení mezinárodního práva spáchaná při nedávných bojích mezi Izraelem a palestinským islamistickým Hamásem, kterého EU a USA řadí mezi teroristické organizace. Ve skutečnosti však má jít o komisi, jejímž výsledkem má být obvinění Židovského státu z neexistujících válečných zločinů proti pásmu Gazy.

Izraelská vlajka k volnému stažení

Pravda je taková, že Izrael se pouze bránil zákeřným útokům islamistických teroristů z Hamásu, kteří jej z pásma Gazy zasypali raketami. Zatímco Palestinci záměrně ostřelovali civilní cíle, tak Izraelci dopředu varovali arabské obyvatelstvo, které se nacházelo v místech jejich odvety, že jim hrozí útok IDF.

Tato fakta však nezajímala většinu členských zemí Rady, které 23 hlasy proti 9 při 14 absencích odsouhlasily tuto Izraeli nepřátelskou rezoluci. Proti hlasovaly Česká republika, Velká Británie, Německo, Rakousko, Bulharsko, Kamerun, Marshallovy ostrovy, Malawi a Uruguay. Z evropských zemí se dále zdržely Itálie, Dánsko, Nizozemsko, Polsko a Ukrajina.

To ovšem rozčílilo palestinskou samosprávu a její náměstkyně ministra zahraničí Amal Džadúová Šakaaová si předvolala diplomatické zástupce všech evropských zemí včetně Česka, které hlasovaly proti rezoluci. Podle paní náměstkyně taková stanoviska prý přesvědčují Izrael, že může beztrestně útočit na ostatní a posilují jej v jeho okupačních aktivitách. Já bych se spíš zeptal nejen paní náměstkyně, ale celého vedení palestinské autonomie, proč dosud Palestinci nepřišli s jediným rozumným návrhem, který by zaručoval mír v oblasti a existenci Izraele.

Nabízí se rovněž otázka, proč má mít neexistující stát Palestina, který vznikl jednostranným vyhlášením v roce 1988, a prakticky okamžitě jej uznala tehdejší Československá socialistická republika, v Praze svoje velvyslanectví? Myslím si, že tento komunistický relikt včetně palestinské ambasády bychom měli zrušit.

Hlasování trojice Ruska, Číny a Kuby, která podpořila teroristický Hamás, nepřekvapuje. Tyto země se nikdy veřejně nepostavily za Izrael. Vždy v historii hlasovaly v mezinárodních institucích proti němu. A v Rusko patřilo v časech SSSR k jedním z nejhorších nepřátel Židovského státu.

Moskvu ovšem pořád dohání její minulost, kdy mezi její přední spojence patřily muslimské a arabské země, které usilovaly a některé stále usilují o zničení Izraele. A tyto země Sověti vyzbrojovali svými zbraněmi. Ruský prezident Vladimír Putin sice kdysi na setkání s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu prohlásil, že Rusko a Izrael jsou spojenci v boji proti teroru. To však byla jen prázdná slova. Praxe totiž ukázala, že Rusko se nikdy veřejně nepostavilo za Židovský stát, a spojenectví s fanatickými islamisty v Íránu je pro něj cennější než přátelství s Izraelem.

https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/palestina-cesko-izrael-rada-osn-pro-lidska-prava-hamas-velvyslanec.A210602_105816_zahranicni_jhr

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | čtvrtek 3.6.2021 14:00 | karma článku: 24,84 | přečteno: 313x