Hysterický odpor pražských radních proti památníku nechápu

Současní majitelé chtějí zrekonstruovat Golden Prague hotel (bývalý Intercontinental) a na vedlejším prostranství by měla vyrůst zajímavá prosklená budova. Nerozumím tomu, že projekt vyvolal takovou averzi.

Jsem rád, že bývalý hotel Intercontinental na konci Pařížské ulice se nestane kulturní památkou. Opravdu nechápu, proč by tahle nijak výjimečná socialistická architektura měla být památkově chráněna. Pokud vím, tak této stavbě padly na konci Pařížské ulice krásné domy. Rozumím ambicím, jejich majitelů, kteří chtějí tuto stavbu zásadně zrekonstruovat tak, aby hotel patřil ke špičkovým v Praze a vyhovoval nárokům 21. století. Myslím si, že památková ochrana by se neměla zneužívat proti legitimním investičním záměrům a v tomto případě k tomu mělo evidentně dojít.

Je fakt, že mnoha lidem nevadí rekonstrukce hotelu, ale obrovské antipatie vyvolal úmysl investorů, postavit v sousedství hotelu na prostranství (piazzetě) Miloše Formana novou prosklenou budovu. Podle mě se jedná o docela zajímavý architektonický projekt, který zabere jen necelých 10% piazzety, na které dříve až do náletu na Prahu v únoru 1945 stály domy. Navíc by nová stavba vyrostla na dosud nepříliš vzhledném prostranství, do něhož trčí ventilace a další technické prvky. Takže objekt, ve kterém by měl být mimo jiné i památník československé kinematografie (ideální pro prostranství pojmenovaném po nejslavnějším českém režisérovi), by tomuto místu jen prospěl. Pokud zvažovaná stavba neporušuje platné předpisy, pak není důvod ji nepovolit.

To, že proti ní vystupují někteří obyvatelé okolních domů, chápu. Odpor některých pražských zastupitelů, vedení měst a Klubu za starou Prahu, je pro mě poněkud nepochopitelný. Nesouhlas staropražských klubistů bych pochopil v případě, kdyby někdo chtěl stavět supermoderní stavbu například na Malé Straně v sousedství starobylých domů a paláců. I když mně osobně se líbí prosklené pyramidy na nádvoří pařížského Louvre. Kdysi jeden můj kamarád samozřejmě v nadsázce trefně prohlásil, že kdyby v 17. století existovali památkáři, tak nemáme baroko. A když se tak často rád dívám z předpolí Pražského hradu na Malou Stranu, tak by mě tam nádherná báň svatomikulášského chrámu moc chyběla.

https://www.idnes.cz/praha/zpravy/hotel-intercontinental-praha-pamatka-narodni-pamatkovy-ustav.A210209_140432_praha-zpravy_indr

https://zpravy.aktualne.cz/regiony/praha/prazsti-radni-odmitli-planovanou-stavbu-na-namesti-u-hotelu/r~181b8af66a0811eba7deac1f6b220ee8/?

https://www.goldenpraguehotel.com/?fbclid=IwAR16Bx2A8fFk8Bd_tksbxqSsD2iL7vjSxtgVv26Zw0wpCLYh526PmvGo7_k

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/spor-miliardaru-kolem-znameho-hotelu-novi-majitele-mluvi-o-dzihadu-118207#seq_no=2&source=hp&dop_ab_variant=0&dop_req_id=FQaZnuEnJho-202009040851&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

 

 

 

Autor: Jan Ziegler | pondělí 15.2.2021 11:06 | karma článku: 14,92 | přečteno: 589x