Dobře! Středočeský kraj dá peníze soukromým nemocnicím

Zdraví lidí je pro nás důležité, vzkázala současná vládnoucí koalice Středočeského kraje. Plní svoje sliby, a rozhodla se proto podpořit i zdravotnická zařízení, která nejsou v krajském vlastnictví. To je chvályhodné.

Zdravotnictví a péče o nemocné lidi by měly být obecně prioritou každé normální lidské společnosti. Bohužel, dřívější vedení Středočeského kraje, koalice ANO, ČSSD s podporou KSČM s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou, tuto zásadu odmítalo. Nechtělo finančně přispívat privátním a městským nemocnicím na území kraje, přestože ty se výrazně podílejí na zajištění zdravotní péče pro Středočechy, poněvadž pět nemocnice ve vlastnictví kraje ji zajistit nedokáže.

Ilustrační foto

Nové krajské vedení ve složení STAN, ODS, Piráti s Spojenci pro Středočeský kraj se proto rozhodlo uvolnit v letošním roce 25 milionů korun pro soukromé a městské nemocnice. Každý subjekt může na opravy, nákupy nových přístrojů a další investice získat až dva miliony korun. „Finanční pomoc přicházející ve chvíli, kdy nemocnice opět po dlouhé době pomalu nabíhají na běžný provoz, pro ně může být dobrým stimulem, který jim pomůže řešit doplnění nezbytného přístrojového vybavení i v investiční oblasti,“ uvedl podle webu Mednews.cz radní pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS).

S krajskou pomocí počítají i v rakovnické nemocnici, která prochází zásadní rekonstrukci. „Předpokládáme, že bychom požádali o spoluúčast na stavebních úpravách pro instalaci magnetické rezonance. Stavební úpravy předpokládáme v hodnotě přes tři miliony korun, v souladu s pravidly žádosti bychom požádali o dva miliony korun,“ řekl ředitel Tomáš Jedlička.

Považuji za rozumný kompromis, že kraj podporuje privátní zdravotnická zařízení, co se týče příspěvků na investice. Chybou by bylo přispívat jim na běžný provoz včetně platů zaměstnanců, ale druhým extrémem je, nedávat jim žádné peníze. Veřejný subjekt může finančně podporovat soukromou společnost, pokud ta zajišťuje veřejnou službu. A to se týká i středočeských nekrajských nemocnic. Soukromé, městské a ostatní nestátní či nekrajské nemocnice totiž nejsou klasickými podnikatelskými subjekty, pokud poskytují lidem zdravotní péči hrazenou ze zdravotního pojištění za pevně stanovené, a nikoliv tržní ceny.

https://www.mednews.cz/stredocesky-kraj-prispeje-mestskym-a-soukromym-nemocnicim-na-opravy-a-pristroje/

 

 

Autor: Jan Ziegler | středa 30.6.2021 15:54 | karma článku: 12,55 | přečteno: 245x