Brutální vražda v Česku, po dvaceti letech promlčena

To znamená, že pachatel po této době zůstane bez trestu, i kdyby zavraždil více lidí tím nejsurovějším způsobem. To je špatně. Promlčecí lhůty u závažných trestných činů by se měly zvýšit nebo zrušit.

Vraha šestnáctileté studentky z amerického státu Kentucky z roku 1976 policisté odhalili až po 47 letech. Tento článek na webu denik.cz mne dnes ráno velmi zaujal. Tehdy devatenáctiletý mladík surově zbil, znásilnil a uškrtil svoji spolužačku ze střední školy. Potrestán však nebude, protože už zemřel. Jinak by ovšem měl velkou smůlu. V USA takový zločinec dostane trest smrti, skončí tak na elektrickém křesle nebo obdrží smrtící injekci. V mírnějším případě ho čeká doživotí nebo mnoho desítek let ve vězení, záleží na konkrétním státě.

A teď se vraťme do České republiky. U nás by takový člověk, který brutálně zneužije a zavraždí mladou holku po tak dlouhé době zůstal bez trestu. Ano, jak uvádí web www.ceska-justice.cz, v naší zemi je u vražd patnáctiletá až dvacetiletá promlčecí lhůta. V anglosaských zemích mezi nimi v USA pro závažné trestné činy taková možnost neexistuje. Vraždy nejsou promlčeny ani ve Švédsku a Norsku, v Německu až po 30 letech, v Polsku dokonce po 40 letech.

V Česku se nyní diskutuje, co s tím, jestli prodloužit promlčecí lhůty nebo ne, či jestli je rovnou zrušit. Já osobně jsem pro zrušení promlčecích lhůt u nezávažnějších trestných činů. Jestliže se jedná o nějakou krádež za pár korun, ta ať je klidně po několika letech promlčena. Jenomže u obzvláště surových a chladnokrevných vražd si neumím představit, že by jejich pachatel po dvaceti letech beztrestně pobýval na svobodě. Takový člověk nesmí zůstat nepotrestán! Ve Spojených státech amerických jsou známé případy, kdy vrazi skončí před soudem i třeba po padesáti letech. Doufám, že brzy bude něco takového možné též v České republice.

Znásilnil ji a uškrtil. Vraha školačky našli po 47 letech, trest ale nepadne - Deník.cz (denik.cz)

https://www.ceska-justice.cz/blog/u-vetsiny-vrazd-zustava-dvacetileta-promlceci-lhuta-schvalen-nedodelek/

Autor: Jan Ziegler | úterý 14.3.2023 10:44 | karma článku: 23,13 | přečteno: 618x