Bojovat proti Babišovi nestačí, je potřeba i pozitivní program

Milion chvilek pro demokracii uspořádalo masové shromáždění na Letné. V pořádku, máme demokracii, každý může svobodně hlásat svoje názory, ale je také třeba říci, co by bylo dál bez Andreje Babiše.

Četl jsem požadavky hnutí Milion chvilek a mám z nich tak nějak rozpaky. Třeba v prvním bodu manifestu Co chceme, je psáno. „Chceme mít politiky, kteří respektují demokratická pravidla a instituce, nelžou, nekradou, nestraší a nejsou ve střetu zájmu.“ S tím by se dalo souhlasit, i když upřímně řečeno, politici obvykle nebývají Mirkové Dušínové. Jenomže jak dosáhnout změny? Jiným způsobem než svobodnými volbami to v demokracii nejde. A jak by dopadly takové předčasné volby do Poslanecké sněmovny? Nedělejme si iluze, hnutí ANO by získalo 30% a více hlasů. Nejsem jeho voličem, ale realita je taková, jaká je.

Řešení však existuje. „Nesmíme se spojovat proti někomu, ale pro něco. A pak budeme silní a dokážeme to porazit. Věřím ve svobodu a demokracii. A pokud se v jejich jménu spojíme, dokážeme naplnit odkaz 17.listopadu,“ řekl europoslanec Tomáš Zdechovský.

To jsou zlatá a správná slova. Pokud chtějí opoziční strany porazit ve volbách Babišovo hnutí ANO, tak musejí dát lidem lepší nabídku. Pouhý Antibabiš nestačí. Být pouze negativní je k ničemu, je především potřeba pozitivní přístup k řešení problémů. Jedinou šancí, jak zbavit hnutí ANO vlády, je porazit jej ve svobodných volbách. To znamená přesvědčit lidi, aby nehlasovali pro Babiše, ale pro někoho jiného. To je demokratické! Pokud se to nepovede, bude to svědčit jenom o neschopnosti opozice. Pak nepomohou ani sebepočetnější demonstrace na Letné.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Ziegler | pondělí 18.11.2019 11:15 | karma článku: 29,11 | přečteno: 715x