Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mé objevování Ameriky, aneb výměna MHD za USA. I.

Ano, je to tak, není minuta, kdy bych si nesbírala bradu ze země… vše bylo fascinující a tak jiné… nejlepší na tom je, že mé podivování začalo už letištěm a to se nedělo nic převratného, jenže já si říkala, že vše budu vnímat jako nové a efekt byl nevídaný. Letiště Praha, poprvé v životě, já, která znala skoro jen nízkonákladové lety, jsem nyní musela sama udělat check-in u samoobslužného pultu.  První problém nastal při napsání adresy, kde se budu zdržovat. Vyskytla se chyba, prosím vyhledejte personál z Vaší přepážky odbavování.

Jak spráskaná školačka jsem šla s papírkem, který mi vyjel místo palubní jízdenky a v podstatě, i když slušnější formou, měl na sobě nápis „Ten debil si neumí vytisknout palubovku a chce do Ameriky???“. Dobře, bylo tam jen, nezdařilo se atd…. ale já pochopila, co je tím myšleno. Chlap u přepážky byl naštěstí ochotný a já mohla vyrazit. Pak to vše šlo jednoduše. Po hodině letu a přistání v Amsterodamu začalo celé mé dobrodružství. Pasová kontrola, zcela automatizovaná. Vložit pas s čipem a vstoupit do prostoru, kde si Vás vyfotí a já stála dál. Dveře se neotevíraly a já se děsila, proboha, takže nejsem vhodná uznání  ani pro zemi a ráj „zhulenců“??? Paradox byl, že jsem se bála otáčet a podívat se, jak to chodí v sousedních kójích, protože jsem pořádně nezaregistrovala, zda mě ten přístroj už vyfotil. Nic necvaklo a žádný další pokyn se na obrazovce neobjevil. Jen mávající digitální ruka s nápisem koukejte sem prosím. Nechtěla jsem nic udělat špatně, a tak jsem pochopitelně stála, dívala se do určeného místa a snažila se stále tvářit tak, aby fotka vypadala co nejlépe. Přeci jen chci trochu vypadat, když už si mě fotoevidují. Po chvíli mého zbytečného pózování přišel jeden z ochranky a řekl, at si vezmu svůj pas a jdu. V momentě, jak jsem zvedla pas ze čtečky se brána otevřela a já byla volná. Ulevilo se mi, poděkovala jsem a pokračovala dál.

Zmapovala jsem terén, zjistila, odkud letím, a šla se podívat po letišti. Po rozlehlém letišti plném obchodů a všeho možného, mě přemohl hlad a já se rozhodla utratit pár eur za nějaké tradiční jídlo. Šla jsem tedy do holandské restaurace, kde to fungovalo na principu „vem si tác a jez“. Nabrala jsem si jen krajic bagety s lososem a misku salátu od každého kousek. Vše laděné do modro-bíla a krásný ubrousek, který jsem si ukořistila a schovala do tašky. Nemohla jsem jinak, byl tam obrázek tulipánu, dřeváčku a nějakých postaviček. Byla to má povinnost. Obzvlášť, když jsem v Holandsku ještě nikdy nebyla. Řekla jsem to jejich dankewell a šla ke své bráně. Víc než jídlo, mě ale nadchl ukořistěný ubrousek. A teď začalo menší peklíčko, ale to bylo jen zahřívání před samotnou Amerikou. Kontrola, pohovor a rentgen těla. Opravdu se ptali na vše: za kým jedu, proč, doba trvání, kdo mi balil, co mám za elektronické přístroje, proč mám dva mobily, zda mám ještě nějaké osobní doklady a tak dále. Když jsem řekla, že mám ještě řidičský průkaz a ukázala ho s mým pasem, odešel za kolegyní a něco jí šeptal. Nevím, co to znamenalo, nicméně se vrátil a popřál mi krásnou dovolenou.  Mohla jsem nastoupit do letadla. Cesta dlouhá, ale v tak velkém letadle jsem nikdy neseděla! Čekalo mě 10 hodin cesty a já si je chtěla patřičně užít. Takže nejdříve jsem zápasila se sedadlem a sklopením stolečku. Pak jsem za boha nemohla vytáhnout ovladač z opěrátka, kterým jsem mohla ovládat obrazovku přede mnou. Všichni už ho drželi v ruce a já se ho tak nějak stále snažila vyrýpnout z držáku. Marně … a najednou, herdek, k čemu je tady ten čudlík, cvak a ovládání vyskočilo. Jsem fakt inteligent.

Cesta super, letušky sympatické. Stále do mě cpaly nějaké jídlo a sladké. Samozřejmě jsem vše snědla. Přeci jsem tu od toho, abych vše nové vyzkoušela, takže když jsem dostala bagetku se šunkou a sýrem a u toho pytlíček s majolkou, tak jsem si řekla „No tak jsi v Americe, přeci tím nebudeš pohrdat“. A tak jsem tam celý pytlíček majolky vymačkala. Doma by mě to nenapadlo, ale tady mi to tak nějak chutnalo. Zapila jsem to colou, podotýkám žádnou lightkou a pak to zajedla tyčinkou Mars. V tu chvíli jsem pochopila, že trochu chápu ty Američany a jejich tloustnutí a zděsila jsem se, co se odehrálo v letadle a co mě ještě čeká. Ale já si to přijela užít. Poznat život v této zemi a rozhodně tady nehodlám počítat kalorie. Po přistání další kontrola a výslech, snímání otisků a podobně. Koktala jsem, bála se, ale jsem tady a řeknu Vám, že není minuta, která by mě neinspirovala k napsání zážitku. Hello America I am coming!!!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Patricie Ženíšková | pátek 16.8.2013 18:42 | karma článku: 34,31 | přečteno: 8062x
  • Další články autora

Patricie Ženíšková

Třicítky na tripu aneb cestování busem po Evropě - Švédsko

To si takhle sedíte s kamarádkou v kavárně, povídáte si, když začne najednou koukat do mobilu. Přehlížíte to. V dnešní době bohužel nic skandálního, ale po chvíli nadšeně zvedne zrak a začne nadšeně gestikulovat a máchat telefonem

7.2.2017 v 15:00 | Karma: 23,28 | Přečteno: 1149x | Diskuse| Cestování

Patricie Ženíšková

Otevři oči Pražáku aneb poznej Prahu očima bezdomovce

Žiji tu už 29 let a Prahu miluju a jsem na ní hrdá. Dostalo se mi ale nabídky, která se neodmítá. Pragulic je projekt, který vám nabízí prohlídku města tak, jak jí žijí bezdomovci, prostitutky, narkomani a další...

29.8.2016 v 15:00 | Karma: 28,42 | Přečteno: 3270x | Diskuse| Ostatní

Patricie Ženíšková

Výlet za tulipány, sýry a dobrodružstvím aneb stálo to za to…

Náš poslední den v Holandsku jsme chtěly využít na plno. Nebyl čas ztrácet čas. Venku bylo počasí takové zvláštní, svítilo slunce, ale honily se mraky.

9.6.2016 v 12:00 | Karma: 16,20 | Přečteno: 602x | Diskuse| Cestování

Patricie Ženíšková

Výlet za tulipány, větrnými mlýny aneb vážně poznávám svět - II.část.

Program na poslední dva dny naší dovolené byl jasný. Stihnout co nejvíc. Takže Keukenhof, Zaanse Schans, Katwijk aan Zee, Haag, Goudu a Rotterdam. Zdálo se to jako nelidský úkol, ale my nechtěly o nic přijít.

30.5.2016 v 14:30 | Karma: 12,93 | Přečteno: 369x | Diskuse| Cestování

Patricie Ženíšková

Můj první třídní sraz aneb, tak já už vážně stárnu…

S kamarádkou od základky jsme se chystaly na třídní sraz. Do té chvíle jsem byla stále v klidu přeci jen, když nemáte zkušenosti, tak vám přijde, že jdete v sobotu večer s partou lidí na pivo. Jenže realita je pak trochu jinde..

19.5.2016 v 11:45 | Karma: 17,96 | Přečteno: 1355x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Fico je při vědomí, odebrali mu odumřelou tkáň. Čeká ho další operace

17. května 2024  13:43,  aktualizováno  14:03

Slovenský premiér Robert Fico je při vědomí, v závažném, ale stabilizovaném stavu, řekla šéfka...

Nova i Prima zahajují předvolební vysílání, nabídnou debaty i rozhovory s lídry

17. května 2024

Televize Nova a Prima přešly do volebního režimu. Nova startuje v pátek odpoledne na TN Live první...

Piráti plánují boj s dezinformacemi. Putin má zájem ovlivnit eurovolby, míní

17. května 2024  13:31,  aktualizováno  13:50

Dezinformace jsou podle vládních Pirátů jednou z pěti největších hrozeb pro nadcházející...

U Charkova jde vše podle plánu, město zatím dobýt nechceme, tvrdí Putin

17. května 2024  13:10,  aktualizováno  13:35

Ruské síly podle prezidenta Vladimira Putina v Charkovské oblasti postupují podle plánu. S dobytím...

Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky
Zkraťte si čas v kuchyni: Vyhrajte kořenící pasty od Podravky

Zrychlete vaření s kořenícími pastami Podravka Natur. Usnadní a zjednoduší přípravu pokrmů, protože zeleninu nemusíte čistit ani krájet, ale...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1538x
Jsem ta, která se rozhodla své zážitky vnímat jako inspiraci pro pobavení svého okolí. Nechci jen stát v MHD a odpočítávat zastávky, ale chci v každé jízdě najít něco o co se budu moc podělit s vámi, čtenáři.

To je mým cílem i při vyprávění zážitků z dalšího cestování. Poznávám svět a neskutečně mě to baví.

 Podívejte se na moje stránky

@PZeniskova