Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Šoa jako tabu české společnosti

Čas předvolební je i časem setkání se politiků s občany. Snad je v tom touha ukázat, že i naši představitelé státu jsou jen lidi, s nimiž můžete jít na pivo. Alespoň takto pojímá svou volební objížďku po české zemi Karel Schwarzenberg. Politický šlechtic navštívil včera pardubický klub. Kdyby byla diskuze horká, mohlo by se s nadsázkou říci, že oheň, který se vzňal v klubu o pár hodin později, byl jejím důsledkem.

Ovšem tak to nebylo. Diskuze byla spíše poklidná, na otázky dávající představitelé nově vzniklé politické strany TOP 09 nekonfliktní odpovědi. Spíše všeobecné, a proto mnohdy nic neříkající. Příkladem, který to nejlépe podtrhuje, byla otázka, zdali jsou tito politici strany mající v názvu toleranci, odpovědnost a prosperitu pro legalizaci lehkých drog. Na počátku dlouhosáhlá odpověď zněla tak, že závislost je nemoc, která se musí léčit a jejíž důsledky jsou hrozivé, na konci už po znovu vrácení slova od Pavla Severy předseda Schwarzenberg už byl názoru, že je jedno, jestli si někdo dá pivo či joint. Tak si vyberte, jaká část paradoxní odpovědi se Vám líbí více.

Nechci se zabývat tím, co v pardubickém klubu Žlutý pes zaznělo. Osobně si stejně myslím, že se jednalo o obecné a tím pádem prázdné odpovědi. Jen ocením lidský přístup pana knížete k nám, obyčejným lidem, a jeho vtip. Ovšem na politických slibech a následné realitě to nic nezmění.

Pro mě zajímavější a zarážející byla část odpovědi na otázku, jaká by měla být prevence proti vzrůstajícím extrémistickým stranám typu Dělnické strany. Prevence by měla být osvětou. Podle předsedy TOP 09, žijeme ve společnosti, v níž padla veškerá tabu od sexuality počínaje přes náboženské vyznání konče, okrem jediného – šoa neboli holocaustu.

V tomto bodě se musím s nedostudovaným právníkem, který se tak tvrdě brání proti oslovení doktor, rozejít. Genocidy možná zůstávají pro mnohé stále tabuizovaným tématem, ovšem holocaustu se to netýká. Toto téma, ať už více či méně, je probíráno na středních školách, na vysokých má pak antisemitismus vyústěný do šestimilionové genocidy Židů vlastní semestrové předměty. Možná se pletu, ale pro české povědomí je to většinou jediná událost, kterou by mohlo nazvat genocidou, neboť o jiné ani neví.

Namibijská genocida, vůbec první minulého století, Arménská genocida, o níž se v současnosti vedou tak urputné spory, Stalinská genocida, která svým počtem obětí se stala nejhorší, kambodžská genocida, jugoslávská, i když o ní se spíše mluví jako o pouhých čistkách než systematické genocidě, a v neposlední řadě rwandská genocida.

Nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že o těchto pěti zvěrstvech 20. století bylo popsáno dohromady stejně či dokonce méně archů papíru, než o celém holocaustu. Šoa, neboli zápalná oběť, je medializována už nemálo let. Ano, její hrůznost byla děsivá. Ovšem o které genocidě se může říct, že bylo s oběti zacházeno v rukavičkách?

Holocaust jako tabu. Spojení políbení se Topolánka s Paroubkem na veřejnosti po sovětském stylu by mi přišlo reálnější. Holocaust není tabu, spíše jen hrozivé memento připomínající lidem, čeho všeho jsou schopni. Holocaust není tabu, vždyť kdo z nás se bojí ukázat prstem na viníky oné genocidy. Holocaust není tabu, tabu byla stalinská genocida za časů komunistických u nás. Holocaust není tabu.

Je spíše mýtus české společnosti, že šoa byla jedinou hrůzností minulého století. A definováním holocaustu jako tabuizovaného tématu k tomu určitě nepřispívá. A už vůbec ne od slov politika, který se smutným povzdech podotýká, že české školství v tomto ohledu pokulhává, neboť osnovy dějepisu se zastavují několik dekád od současnosti. Ovšem milý pane Schwarzenbergu, před holocaustem, který v žádném případě není téma, jenž by se bálo vyslovit či bylo zakázáno, se staly tři genocidy, o níž je potřeba mluvit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | čtvrtek 22.4.2010 21:22 | karma článku: 11,44 | přečteno: 1071x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Propalestinští aktivisté slaví. Dublinská škola přerušuje vazby na izraelské firmy

9. května 2024  11:39

Propalestinští studentští demonstranti se rozhodli zrušit svůj protestní tábor na univerzitě...

Za exekutora, který zpronevěřil desítky milionů, požaduje VZP náhradu škody po státu

9. května 2024  11:36

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) požaduje po ministerstvu spravedlnosti náhradu škody 10,9...

ANALÝZA: Prázdné gesto. USA dotují Izrael miliardami, pár bomb nic nezmění

9. května 2024  11:27

Premium Spojené státy ve středu zastavily dodávky bomb pro Izrael v reakci na operaci v Rafáhu. Dopady pro...

Není tam garance, že to bude svobodná volba, kritizuje ve Sněmovně Babiš

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  11:25

Přímý přenos Na mimořádné schůzi se poslanci vrátili k návrhu pětikoalice na zavedení možnosti korespondenční...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x