Kam až dosáhnou peníze?

Stále si česká fotbalová liga a její veřejnost stěžuje na její ne zrovna valnou kvalitu, kterou přičítá brzkým odchodům hráčů. Není se tak divit, že Gambrinus liga je považována za přestupovou. A když fotbalisté neodchází do ciziny, jsou v mladém věku skoupeny fotbalovým gigantem s milionovým rozpočtem Spartou …

Když jsem dneska otevřela Hattrick, zaujal mě článek o mladičkém talentu Václavu Kadlecovi. Jelikož jsou budoucí chlouby našeho národního týmu v mém hledáčku, především pro naději na lepší časy českého fotbalu, okamžitě jsem nalistovala na příslušnou stránku.

Po pár větách jsem z mysli nemohla vyhnat otázku, která se mi tam trvale usídlila a stále se dychtivě dožadovala odpovědi. „Je to pro rozvoj šestnáctiletého kluka vůbec dobrý, ať už po stránce osobní, tak i fotbalové?“ Myslím, že místo odpovědi stačí poukázat na řadu sic v brzkém věku velice nadaných fotbalistů, z nichž ale později zbyl jen pozlacený smutný stín.

Šestnáctiletý kluk, jenž před dvěma měsíci teprve ukončil základní školu, najednou trénuje po boku velkých hráčů jako je Berger, Matušovič či kontroverzní Řepka. Vedle nich může fotbalově růst, ale není to přece jen na tak mladého hráče velký skok?

Hrál za dorost Bohemky, teď trénuje na Letné a pózuje fotografům. A že na jeho bedrech spočívá velké břímě? O tom není pochyb, když Sparta neváhala za jeho přestup zaplatit 8 milionů korun. Plus další peníze za jeho nástup v pohárech a dvacet procent z případného přestupu do ciziny. Který šestnáctiletý kluk si může jen představit, že by měl cenu osmi miliónů?

Když k tomu připočteme stovky superlativ, které na jeho adresu putují z úst každého, kdo se s ním setkal, mám pocit, že s psychikou i dospělého chlapa jako hory by to muselo bezpodmínečně hnout.  Sečteno podtrženo, řekněme si upřímně, velký nápor na ještě nedospělého chlapce a nehotového hráče, nemyslíte?

Přitom možná kdyby se český fotbal na minutku zastavil a přestal hledět jen na peníze, dal šanci rozvíjet se mladému talentu ještě nějaký krátký čas v Bohemce či jiném menším klubu, kde až by vyspěl, by se mohl přesunout do jednoho z top českých klubů a poté jako hotový hráč šup do ciziny, mohl by získat ještě víc.

Ovšem takové myšlení se v českém fotbale nenosí. Jestli tímto brzkým skokem do světa nepřeberného množství peněz, novinářských dotíravých otázek a všude blikajících fotoaparátů a houfu fanoušků, zničí život mladého a nadějného hráče, je pro naše kluby druhořadé.

A jestli tento nemalý tlak neustojí, přijde český fotbal o dalšího nadějného hráče, který by sice ve svém tak mladém věku nevydělal Bohemians osm miliónů, ale třeba pomohl českému národnímu týmu k zisku zlaté medaile na Mistrovství světa.

Možná se mýlím, možná taky ne. Když oni lidé stále věří na pohádky…

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Klára Zelenková | čtvrtek 4.9.2008 18:52 | karma článku: 17,69 | přečteno: 2833x