Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Genocida? Ale kdéže, pouze čistky…

Genocida, stejně jako etnické či náboženské čistky vyvolávají po vyslovení hrůzu, jenž zamrazí člověka na zádech. Jde pouze pár písmem, které jsou ale ocejchované krví. O to smutnější je, že jedna genocida je brána vážněji než jiná…

Genocida či čistky jsou sami o sobě úděsným jevem, jehož jsou schopni lidé vykonávat na druhých. Často se při pomyšlení na ně, člověk musí smutně pousmát nad svým rodovým pojmenováním – homo sapiens neboli člověk rozumný. Kde člověk nechal rozum, když je schopen jen pomyslet na vykonání těchto hrůzností? O to horší je fakt, že tyto zvěrstva jsou s člověkem spojena od jeho počátku, jako má člověk své nohy.

Říká se, že už v osmém století před našim letopočtem probíhaly čistky a to v nemalém počtu – 4,5 milionů lidí bylo tehdy odsunuto kvůli státní politice. Nikoliv etnické či náboženské cíle, jen ovládnutí nového území.

Neustále se debatuje o odsunu sudetských Němců. V poslední době se o tom nejenom debatovalo, ale spíše křičelo z Hradu. Přitom jen málokdo ví, že snaha zbavit se germánské krve na českém území je živá už od jedenáctého století, kdy král Spytihněv chtěl české království osvobodit do tří dnů od Němců.

Čistky, a v moderním světě i genocidy, zde vždy byly a podle pohledu na současnost bohužel i budou. Což po druhé světové válce a holocaustu, jenž smutně válku doprovázel, je nepochopitelné. Ovšem genocida se děje dál. Není těžké dojít daleko pro příklad – Rwanda je toho posmutnělým příkladem.

Genocida započatá v šedesátých letech minulého století, vyvrcholená na jaře roku 1994 a stále hrozící se svým konečným řešením doteď. Dlouhodobý problém bez jediného blízkého řešení. A svět? Většinou má pásku přes oči. A proč? Důvod je jednoduchý – je to Afrika.

Rwandská genocida společně s arménskou, stalinovskou a holocaustem se řadí mezi nejhorší zločiny proti lidskosti v novodobé historii. Okrem stalinovského teroru v sovětském svazu na vlastním obyvatelstvu šlo o konečnou otázku těchto národů. Přesto se jen o holocaustu napsaly milióny stran, sto tisíce filmů a dokumentů bylo natočeno a byla zaznamenána stovka příběhů přeživších. Není člověka, jenž by nevěděl, co je to holocaust. Kolik lidí ale ví, kdy a že vůbec byla rwandská genocida, přestože je to událost nejmladší?

Stále mě nepřestává překvapovat, jak je Afrika málo všímaným kontinentem. Subsaharská Afrika už po čtyřicet let do světa bije svými čistkami Hutuů proti Tutsiů. Rwanda a Burundi, dvě malé země v srdci černého kontinentu, plus okolní státy, jenž se prohýbají pod návalem uprchlíků. A svět?

Svět zajímá Afrika, vždyť USA s Čínou bojují o to, kdo z nich získá větší moc na tomto kontinentě. Nutno říci, že trochu jinak než by státy uvnitř Afriky potřebovaly. Ne, že by peníze z průmyslu a těžby, které tyto dvě mocnosti do Afriky dají, mohly bezděčně odmítat, ovšem každý alespoň s menší prozřetelností vidí, že kdyby těžbu a průmysl africké státy prováděly sami, zisk by byl o 98% vyšší. A proč ho tedy přenechávají druhým? Kde jen začít – od korupce počínaje přes nulovou životní úroveň až po chybějící infrastrukturu konče.

Ano, svět se zajímá o lukrativní místa v Africe. Čína se rovnou netají tím, že ji politické zřízení daných států nezajímá. Sama demokracii neuznává, tak na co ji hlásat jinde. USA sice slabým hláskem tvrdí, že by se státy měly zdemokratizovat, ovšem v jejich zájmu to není.

Neustále mi připadá, že zločiny proti lidskosti, které jsou v samém srdci Afriky prováděny, by byly přijímány zcela jinak, kdyby se odehrávaly na poli Evropy či Ameriky. Kdyby Rwanda nebyla africkou zemí, ale ležela by například na západě Evropy, asi by hrůzný teror Hutuů proti Tutsiům netrval přes čtyřicet let. Stejně tak by jeden z ‚vynálezců‘ dětských vojáků Yoweri Museveni neseděl už přes dvacet tři let v prezidentském křesle v Ugandě…

Jenomže tohle je Afrika. Není to svět, tohle je Afrika! Jak ironické. V době kolonií, byla Afrika obklopena loděmi a vojáky tolika evropských zemí, kolik na to jen mělo peníze. V dnešní době na africkou situaci pohlíží ty stejné země z pohodlných křesel OSN v klimatizovaných konferenčních místnostech.

Evropa se tak ráda zbavuje odpovědnosti a Severní Amerika s ní jakbysmet. Připlout na černý kontinent, vzít, co se uveze včetně lidí, kteří se budou skvěle hodit na práci a ještě tam nechat nehorázný bordel. Však oni se z toho nějak vylízají…

Možná by byla Afrika zaostalá, ale byla by svá, se svými zvyky, se svými tradicemi. Možná by byla na úrovni temné středověké Evropy, kdy by se ‚mydlili‘ mezi sebou. Ovšem ona nedostala příležitost jít si vlastním vývojem. Vtrhnutí a zase odejití kolonizátorů bez řádu, kdy v Africe zůstal jen chaos, neschopnost samostatnosti, ani z rychlíku nepřipomínající dodržování lidských práv a žádná životní úroveň…

Jak dlouho bude ještě trvat, než se svět začne o Afriku zajímat i jinak než z ekonomického hlediska? Jak dlouho se budou ještě zavírat oči nad neustálým terorem ve Rwandě, který připravil v jen v roce 1994 dvacet procent z celkového počtu tutsijských obyvatel o život? Jak dlouho se budou ještě tolerovat malé děti s kalašníkovem v ruce? Jak dlouho budou ještě tisíce dívek a žen znásilňované milicemi s tichým souhlasem vlády Demokratické republiky Konga? Jak dlouho budou ještě nejvyšší politici poklepávat na ramenou vrahům sedících v prezidentském křesle? Jak dlouho bude ještě těžké přiznat, že v Africe žijí stejně hodnotní lidé jako ve vyspělých státech?!

  To by se asi Afrika musela stát Evropou, Rwanďané a jim podobní židovským národem a děti s kalašníkem by musely být dětmi evropských a amerických státníků…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | středa 4.11.2009 22:20 | karma článku: 12,15 | přečteno: 1315x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Pašeráci v Indii lákali mladé na práci, skončili v ruské armádě. Organizátory zatkli

9. května 2024  7:36

Indická policie ve středu zatkla čtyři lidi napojené na mezinárodní síť pašeráků, která pod...

Výkonný výbor TOP 09 schválí nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024,  aktualizováno  7:05

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor schváluje ve čtvrtek nominaci Marka Ženíška na post...

Víkend bude oblačný s až 22 stupni, od pondělí opět deštivo i bouřky

9. května 2024  6:58

Přímý přenos Konec druhého květnového týdne bude typicky jarní, poslední noc s přízemními mrazíky bude ta ze...

Izrael bombami zabíjel civilisty v Gaze, zdůvodnil Biden zastavení dodávek

9. května 2024  6:22

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při...

Prodej pozemku k bydlení, 823 m2, Klášterec nad Ohří
Prodej pozemku k bydlení, 823 m2, Klášterec nad Ohří

Klášterec nad Ohří - Miřetice u Klášterce nad Ohří, okres Chomutov
2 123 340 Kč

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x