Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Etiketa neb kam zmizela slušnost?

V posledních dnech by se titulky novin mohly shrnout do pár slov – hrubost, sprostost, neslušnost. A za každým z těchto slov udělat tři vykřičníky, abychom upozornili, jak moc jsme rozhořčeni. Lamentujeme nad tím, kam se vytratila lidská slušnost. Kdybychom měli být upřímní, nejenom z politiky zmizela už dávno…

Není mým cílem rozebírat jednotlivé výroky Mirka Topolánka. To za mě udělala stovka lidí. Ani nechci zkoumat, zdali se stal obětí medií či na svou prostořekost jednoduše doplatil. A už vůbec ne, jestli si pád z lídra kandidátky do květnových voleb a v následujících dnech pravděpodobně i předsedy Občanské demokratické strany zasloužil.

Ovšem události posledních dní mě donutily zamyslet se nad tím, v jaké míře a vůbec zdali existuje v české politice etiketa a to tzv. gentlemanství. Doby chrabrých, ale čestných rytířů a jejich skutků pro okouzlení dam, jsou dávno pryč. Nastoupil funkcionalismus ruku v ruce s pragmatismem. Prokážu ti úctu, ale nečekej, že to bude zadarmo. Z malé laskavosti, která by se dříve považovala za samozřejmost, je v současnosti potřeba vytřískat, co jen to jde.

A proč právě etiketa u našich státních představitelů? Zřejmě proto, že by měli jít příkladem. Příkladem nám ‚obyčejným lidem‘, když použiji jednu z nejčastějších frází Jiřího Paroubka. Politici nekormidlují chod pouze naše státu, ale také jsou reprezentací na poli mezinárodním. Český člověk nechodí daleko pro nějaké to slovo od podlahy a tím se asi řídí i politici.

Kdyby totiž politická etiketa, a rovněž slušnost jako její hlavní rys, existovala, nejenom Mirek Topolánek by z politických míst dávno zmizel. Upřímnost je sice ceněná vlastnost, ovšem pokud je vyjádřena správně. Vulgarita upřímnosti na lesku nepřidá. Ani v té nejzapadlejší putice u piva, natož před zraky potencionálních voličů.

Také by nedocházelo k takovým otřesům na půdě politiky. Patová situace po volbách, neustálá snaha shodit vládu i v době, kdy se na republiku upírají zraky minimálně celé Evropy, a hlavně žádné velké hádky nepřispívající k prosperitě země. Kdyby korektnost se mezi našimi představiteli objevovala, koalice, jež by byla ku prospěchu státu, by byla možná. Pro dobro země by bylo možné alespoň na chvíli odložit spory, ačkoliv jsou politické programy odlišné jako Mohammed a sv. Marek.

Ti, kteří křičeli a dovolávali se nejhlasitěji odchodu svého politického protivníka, by si sami mohli zamést před vlastním prahem. A to se týká všech napříč politickým spektrem. Silný populismus, lži přímo do očí, nedůstojné chování a sprostost na každém kroku. Jestliže jeden volal, že ono zmiňované chování do slušné politiky nepatří, museli bychom podle jeho slov vyměnit celý parlament, senát nevyjímaje.

Odstoupit a přenechat politické křeslo druhým by mělo být samozřejmostí, jestli se dotyčný provinil nejenom proti způsobům slušnosti, ale rovněž zdali je podezříván z porušení zákona. Sice existuje presumpce neviny, ovšem ona ta politická imunita jim v mnohém vyhovuje více. Zastírat, zastírat a zastírat. V lepším případě hodit vinu na někoho jiného.

Kam se jen poděla ta slušnost, jež má být ve společnosti běžná? Jestli na nejvyšších místech lidé vidí chování, které je jejím přesným opakem, je jednoznačné, že nebudou mít potřebu chovat se správně. Tam, kde to prošlo jednou, projde to i jindy. A když jde vidět, že to lze, proč to nezkusit rovněž.

Jestliže Paroubek svým rozhořčeným proslovem dává najevo, že takové chování do politiky nepatří, měl by mu někdo koupit zrcadlo. Pro Filipa jakbysmet. A takto bychom mohli jít dále a dále, politik za politikem. Ukázat na jednoho pohrdavě sice na chvíli pozornost od sebe samého odvrátí, ovšem ne na dlouho. Časem si opravdu začneme myslet, že my, voliči, tak ve skutečnosti jsme hloupí.

Ano, odstoupit měl, ale nikoliv za výroky, ať na stranu Fischera, Paroubka či médiím, ale kvůli politické etiketě. Ale kdybychom to striktně vyžadovali, neměl by nám za chvíli, kdo vládnout. Křesla ve sněmovně by osiřela a na politické půdě by byl klid jako po pěšině. Otázka, která se ovšem vynořuje, je, zdali slušnost nechybí i nám, obyčejným lidem, neboť z lůna prosté sorty lidí je vytahujeme na politické výsluní právě my. Před politiky byly taktéž obyčejnými lidmi. Nechybí tedy etiketa společnosti obecně? Ovšem kamení v ruce drží jen jedni...

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | úterý 30.3.2010 16:09 | karma článku: 16,79 | přečteno: 1299x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Izrael bombami zabíjel civilisty v Gaze, zdůvodnil Biden zastavení dodávek

9. května 2024  6:22

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x