Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Církevní restituce s hořkou příchutí

Přestože se spor o vyrovnání církevních restituce táhne už mnoho let, vyznat se v něm není stále o nic nelehčí. I proto se zdá, že jde o odložení peněz ze státního rozpočtu tak trochu bokem.

Koalice se dohodla s církví na navrácení majetku. Jelikož dohoda ještě není legislativně zakotvená, je pravděpodobné, že spory, které církevní restituce provázejí, za nedlouho vyvěrají opět na povrch, především s dosud nejasnou otázkou řádu německých rytířů. Nemluvě o tom, že zabavování majetku církvi je datováno do konce 18. století.

Hodnota, kterou církevní restituce představují, jde nad hranici sto miliard korun, v níž jsou započítány i lesy, pozemky a rybníky. Přičemž jen u lesů nejde o zanedbatelnou část. Pro představu, kdybychom mohli stromy postavit za sebe, představují lesy pro církev třikrát délku České republiky vzdušnou čarou. V restitucích přitom nejde o kostely a chrámy, ty byly církvi navráceny už na počátku devadesátých let v první restituční vlně.

Opozice kritizuje koaliční návrh restitucí. Podle ní je částka pro církev nadhodnocena a neodpovídá skutečné hodnotě. Opozice preferuje model církevních restitucí, kdy se navrácený majetek vloží do nadace, z níž budou církve pak financovány. Nejde navíc o žádnou novinku. Od 30. let v českých zemích existovala tzv. náboženská matice. Návrh opozice by se tak k této praxi vracel.

Vyřešení církevních restitucí zmiňuje i koaliční smlouva, přesto s nimi návrh rozpočtu nepočítá. A přitom se zdá více než nepravděpodobné, že by na tom v následujících letech, kdy přední světové stránky ekonomických novin predikují, že následujících deset let bude hůře, byl státní rozpočet připraven.

Forma církevních restitucí je společností přijímání s nelibostí. Občan musí projevit aktivitu, aby získal nazpět svůj minulým režimem zabraný majetek. Je nezbytností, aby oběhal několik úřadů a podal legitimní žádost. Těchto kroků byla církev ušetřena.

Největší problém církevních restitucí představuje restituční nárok, podle něhož je určována hodnota navráceného majetku. Zatímco pro občana jde o tabulkové úřednické hodnoty, u církve se počítalo s tržní hodnotou, která je logicky vyšší. Tento bod může být chápán jako porušení rovnosti před zákonem a církevní restituce mohou přistát na stole Ústavního soudu.

Koalice navíc polemizuje s návrhem, že by církev z následného prodeje navráceného majetku, nemusela platit daň. S církevními restitucemi se formuje i definitivní odluka státu od církve. V současnosti jsou církevní představitelé placení ze státního rozpočtu, potažmo z rozpočtu Ministerstva kultury.

Z konečného vyrovnání státu a církví se tak těší především obce, které na základě blokačního paragrafu nesmí manipulovat s určitými pozemky. Církevní restituce tento paragraf uvolní a obce tak mohou s majetkem disponovat. Otázkou je, jestli se z toho vlastně těší obce, anebo lobby a podnikatelé.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | pondělí 21.11.2011 21:12 | karma článku: 11,61 | přečteno: 1114x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x