Pohádky a filmy o Vánocích aneb rychlá jízda televizním programem

Nastal čas Vánoc a s ním na naše obrazovky opět přicházejí filmy a pohádky, které vídáme buď pouze o Vánocích, nebo si je zopakujeme i párkrát do roka. I já už nakoukla, co se bude vysílat, a jako vždy se mi s většinou názvů vybavilo několik scén a hlášek, kvůli kterým si daný pořad nenechám ujít, i když jej už znám skoro zpaměti. A na co se tedy můžeme těšit?

Začnu čtvrtkem 23. 12., takže bych pozměnila otázku na „Co nám už uteklo?“. Na dvou stanicích jsme mohli sledovat příběhy dvou chobotniček – Modrýho a Zelený. V těchto filmech se mi vždycky líbilo, jak chobotničky čtou, přičemž za sebou nechávají pouze čisté stránky. Jak jen to dělají? Nevíte někdo? Možná by to mohla vědět princezna Krasomila či král Miroslav. V tomto filmu se mi nejvíc líbí scény, ve kterých starý král nervózně přechází po šachovnicovém nádvoří a za chvíli se netrpělivě ptá svých zbrojnošů: „Našli? Nenašli, nenašli, nenašli, nenašli, nena.. Našli?“. To totiž ještě neví, že princezna je: „… v dobrých rukou.“. A to i přesto, že si musí po jízdě na pokáceném kmenu zacpat noc, aby si do něj při dopadu do vody nenabrala.  Pak ještě poshazovat pár zbrojnošů do pytlů a už je to uděláno, už je to hotovo. Ať si kdo chce co chce říká, ta pohádka má šmrnc a že je budovatelská? Myslím, že to mnoha lidem nevadí.

Štědrý den již tradičně patří Popelce a jejím třem oříškům. Kde jen se v té drobné dívce bere tolik odvahy, že nejprve zkazí princi lov, když ho trefí sněhovou koulí a vyplaší tak jeho cíl – srnku, a poté jemu a jeho dvěma přátelům ukáže dlouhý nos se slovy: „Až naprší a uschne, pitomci!“? Princova a Popelčina malá slovní přestřelka – „Povídám Ti pojď dolů!“ „Povídám Ti pojď Ty nahoru!“ – nás už tedy moc nepřekvapí (zato pobaví). Skutečnost, že má Popelka správně nabroušený jazyk a odvahu, dokládá i její reakce: „Víš co? Podrž si ji sama, mohla bych Ti ji umazat!“, když jí dá Dora podržet vlečku, kvůli čemuž se ovšem při odchodu lehce zasekne. No, nebudu dál prozrazovat – kdo ji znáte, tak víte. A kdo neznáte, nechte se překvapit. Jen doufám, že nás stanice, která tuto pohádku vysílá, opět nepřekvapí vloženými reklamami, jak tomu bylo loni…

Ze sobotního programu mne zaujala jenom pohádka „Ať přiletí čáp, královno“, ze které však znám spíše písničky, než samotné scény. Avšak i písnička „Byl to nebo nebyl král“ má své kouzlo a krásně líčí, jak to už tehdy mohlo vypadat v naší zemi.

Druhý svátek vánoční je ve znamení pohádkové komedie „S čerty nejsou žerty“. Poté, co se dozvíme, že Máchala čeká šibenice a že během zatýkání: „… tři vojáky těžce zranil, dva zhmoždil a jednoho zesměšnil!“, zjistíme, že Lucifer „mrkne a vidí“ a že jeho tajemník Drápal tu rozhodně od myšlení není. A že se nám to jenom nezdálo, potvrdí Dorota Máchalová, když všem hlasitě sdělí: „Na vlastní voči jsem to viděla!“.

V pondělí 27. 12. se společně s tučňáky z Madagaskaru dozvíme, kdopak že to mluví a že fotr je lotr.

Zato 28. 12. zažijeme dobrodružství – budeme uneseni z Karlštejna poté, co uvidíme sukni – krumplovanou! Pokud si nás ovšem nevezme do parády Mary Popins se svým kouzelným kufříkem.

Po středečním obědu, ke kterému se bude podávat špenát, se bude muset legendární Zorro rozhodnout: vezme si Cathrine Zeta-Jones, nebo si počká, až za ním ve čtvrtek přijde Nastěnka (nebo možná čarodějnice…)?

Na Silvestra bude muset za prince v boji s drakem zaskočit Jára Cimrman, protože jak se dozvíme stojíc u pokladny, tak princové jsou na draka (a statistika je opravdu nuda). A skutečnost, že žampiony nadívané jsou zlatý důl a Posázaví je podle vzoru stavení nám prozradí v městečku pod zříceninou hradu Brtník.

Na Nový rok pak švec prťavec bude kromě krásné Jasněnky zachraňovat i Willyho, s čímž mu pomůže chrabrý Nebojsa. Nakonec všechno bude muset zařídit Ducháček, přičemž však všichni zjistí, že je spolu baví svět, ve kterém mohou poznat ono sladké mámení.

Tak to byla krátká ukázka toho, co nás může čekat, pokud za společníka zvolíme televizi. Nemohla jsem vzpomenout všechny filmy či oblíbené scény z nich, takže se nebojte a nestyďte a klidně doplňujte a připisujte filmy a scény, které si rádi zopakujete Vy.

Přeji všem krásné a klidné Vánoce a do nového roku jen to nejlepší!

Autor: Zdeňka Zamazalová | čtvrtek 23.12.2010 23:38 | karma článku: 6,41 | přečteno: 1457x