Uprchlíci 2020

Tomáš s Bárou měli vlastně obrovské štěstí. Byli mezi posledními, kteří se v křičícím davu prodrali na Princess Kate. Poslední, co z Evropy spatřili, byla věž majáku s vlajícím praporem Evropské Muslimské Unie. 

"Princezna" byla kdysi nejkrásnější z flotily lodí, sloužících k dovolenkovým plavbám dvěma tisícům bohatých turistů, kterým nabízela nejvyšší myslitelný komfort. Dnes se na širý oceán vydávala pod tíhou pěti tisíc migrantů ze všech koutů Evropy. 

        Svatební cestu si původně opravdu plánovali jinak. Realita posledních měsíců jim však udělala velmi brutální čáru přes rozpočet. Cesta začala v návěsu nacpaném k prasknutí a stála je víc, než první třída v Jumbu. Nicméně žádná letadla směrem na západ už dávno nelétala a za komfort v páchnoucím kamionu, sdílený s dalšími osmdesáti spolucestujícími, byli více než vděčni. Stál je polovinu všech úspor.  Pečlivě opatrovali jednosměrnou jízdenku kamsi do Jižní Ameriky, která je přišla na tu druhou polovinu a celý svůj majetek vláčeli v malé krabici od jakéhosi nádobí. 

        Vláda Asáda Mohameda se k nevěřícím zachovala velmi humánně. Bez zbytečných průtahů dovolila každému z nich vzít si desetikilové zavazadlo s osobními věcmi. Co ale vybrat z celého předchozího života do deseti kilogramů? Snad jen pár vzpomínek, fotky, knížku, dopisy a trochu jídla, všechno zabalené ve starých novinách. To nejcennější jim ale Muslimský emigrační úřad nevezme. To nejcennější měla Bára v bříšku a bylo to jejich společné tajemství.

        Ze zamyšlení mladou dvojici vytrhlo nepříjemné zahoukání lodní sirény. Princess Kate vyplula na nejistou plavbu do nejisté budoucnosti. Bylo nutné najít nějaké místo na lodi, které by jim zaručilo určité soukromí v tom chaosu a babylonské směsici snad všech evropských jazyků. Podařilo se. V rozlehlé jídelně s křišťálovými lustry, na pódiu za klavírem. Perfektní schovka, takhle jim alespoň nikdo neukradne poslední jídlo a tři láhve s vodou, ukryté v Tomášově batohu. Plavba potrvá více než týden, tak musí šetřit. Lodě s uprchlíky se vyhýbají všem obvyklým trasám, aby se nesetkaly s vojenskými plavidly, blokujícími v tisícikilometrové vzdálenosti severoamerické pobřeží. USA sice nedávno uzavřely s muslimskou Evropou mírovou smlouvu, ale strach z jejího porušení a hlavně z nekončící vlny emigrantů byl veliký. Naštěstí pod Andami je pro všechny místa dost.  

        Bára položila Tomášovu ruku někam dolů, do tmy pod klavírem. "Cítíš ji? Bude to holčička. A narodí se určitě do šťastnějšího světa."   

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Zdenek Pfeifer | sobota 3.10.2015 12:03 | karma článku: 30,29 | přečteno: 1175x
  • Další články autora

Zdenek Pfeifer

Analogie

15.5.2019 v 11:36 | Karma: 12,42

Zdenek Pfeifer

Punk's Not Dead

14.5.2019 v 11:30 | Karma: 14,43

Zdenek Pfeifer

Vítr se zvedá

14.1.2018 v 21:54 | Karma: 8,96

Zdenek Pfeifer

Jsou to jen vypůjčené světy

14.1.2018 v 14:56 | Karma: 11,21

Zdenek Pfeifer

Konec Belle Epoque

20.11.2017 v 15:03 | Karma: 13,72