Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Není nad český státní dluhopis … Nebo ano?

Právě jsem s jedním človíčkem diskutoval na téma zhodnocení úspor na stáří prostřednictvím penzijního připojištění, k němuž jsme se dostali prostřednictvím (ne)spravedlnosti při fungování veřejných institucí. Človíček chtěl „po lopatě“ vysvětlit, proč také riskuje tím, když investuje (chcete-li) spoří na stáří. Tak se mu to pokusme „nestranně“ a „po lopatě“ vysvětlit, protože člověk si tím uvědomí plno nových skutečností a myslím, že je velmi důležité o nich hovořit (na konci řeknu proč). Omlouvám se těm, kteří to znají. U ironického textu použiji smajlíka - :-). Here we go…

Images, Google

Jestliže si kupuješ (investuješ) státní dluhopisy prostřednictvím penzijního připojištění způsobuješ plno nezamýšlených a dokonce riskantních skutečností (vztahuje si i na přímý nákup dluhopisů a to mnohem více). De facto, posíláš své volné prostředky do „velmi kvalitně a efektivně fungující společnosti s organizační jednotkou ministerstva financí, které je řízeno velmi kvalitním manažerem“ (nikdo ze čtenářů asi o této skutečnosti nepochybuje :-)). Organizační jednotka je pak přiděluje ostatním jednotkám, kterých je „pouze nezbytné množství“ a které se snaží „co nejefektivněji“ tvoje prostředky zhodnotit:-). Očekáváš přece, že dostaneš nějaký kuponek, resp. úrok, protože ty si přeci odkládáš svou spotřebu do budoucna. Ještě doplním, že existuje taký finanční model CAPM, který, mimo jiné, pracuje s tím, že úrok získávaný z investice do státního dluhopisu je bezrizikový, takzvaně „riskfree“. Není to krásné?

Ale co například, když přijde okamžik, kdy z jakéhokoli důvodu přestane nějaký investor a k němu se přidají další, ať už domácí z České republiky (třeba já sám) důvěřovat dluhopisům emitovaným naším státem. Stejně tak může učinit investor zahraniční (z jakéhokoli důvodu; já vím, řekneš si, to se přece nemůže stát, vždyť se píše, že ČR je jako Švýcarsko, atd. :-)), tak tu má Česká republika problém. Problém máš i Ty! Držíš totiž český státní dluhopis, který je ohrožen z hlediska jeho splacení. Hrozí ti, že ti stát nevrátí to, co jsi mu půjčil skrz nákup dluhopisu. České penzijní fondy mají v držení plno státních dluhopisů. Dokonce na to existuje i zákon. Český stát si tak „fikaně“ uzákonil, že bude mít „zajištěnu“ poptávku po svých dluhopisech. No a, aby to vypadalo hezky, že se stát také snaží o tebe dobře postarat, tak ti dává státní příspěvek, který si navíc můžeš odečíst ze svých daní, rozuměj, stát tě bude „okrádat o trochu méně, protože daň je z principu krádež“. Ok?

No a co, je tu přece centrální banka, která to kontroluje? No, to tak úplně není. Ale máš asi pravdu, pokud se náš stát dostane do problémů (jak by se to mohlo stát, když naši politici, někdo se mě tu v diskusi snažil vysvětlit, že jsou to naši nezbytní „řídící“? :-)), skutečně „nějakou náhodou“ se dostane do problémů, je tu centrální banka, která může teoreticky státní dluhopis koupit (ano, z ničeho a bez smajlíka). Sice má dáno do vínku, že to nikdy neudělá, ale ECB také slibovala a ouha, a to ještě uvidíme v nadcházejících měsících (i poté, co se „změní“, řekněme nesprávně rozpadne, euro).

Nu což, ale moje investice bude chráněna? Skutečně; NE. Nákup státních dluhopisů je čistá inflace, resp. nafukování dluhu a ochrana toho, kdo špatně hospodařil. Jak to? Přece není možné pomáhat někomu, kdo špatně hospodařil? Dobře, tak přijdeš o svou investici do státních dluhopisů. Ne to nechci. Ok. No tak o ni přijdeš skrz růst cen, který inflace dluhu způsobí, prostě si budeš moci reálně koupit méně. Jinými slovy redistribuuješ bohatství ke státu (ano, vím, nelituješ toho, protože stát s tvými prostředky efektivně hospodařil a dobře to „řídil“ :-)).

Záměrně neukazuji na příklady Řecka, abych náhodou nebyl politicky popotahován, že podporuji českou penzijní „pseudo reformu“ (ale asi malý krok správným směrem). Jediné, co se snažím ukázat je, že existují určitá rizika s tím, jak budeme se svými prostředky nakládat do budoucna. A samozřejmě bychom se o to měli zajímat. Netvrdím, že systém penzijního připojištění nebo že investice do státního dluhopisu je prostě špatný, tvrdím, že je potřeba znát všechny důsledky a rizika s ním spojené. Ostatně, jako by to mělo být všude. Hlavně tvrdím, že nesmíme umožnit, aby nás někdo řídil a ukazoval nám, že mu na to můžeme („zcela bezpečně“ :-)) poskytnout své volné prostředky. Sám investuji do penzijního připojištění, proto se velmi zajímám o to, co z této investice zbude a proto to „po lopatě“ vysvětluji.

Cílem příspěvku nebylo kritizovat, ale poukázat na úskalí, která s sebou může investice do státního dluhopisu a (ne)žádoucí intervence, které jej doprovázejí, nést. Mějme se tedy v této oblasti na pozoru.

Autor: | pondělí 14.11.2011 23:01 | karma článku: 14,01 | přečteno: 802x
  • Další články autora

Konspirační teorie o ECB, SSE a hlavně „EFZ“, anebo nikoli?

ECB včera opět využila nástrojů nestandardní měnové politiky. Pro někoho na tom není nic překvapivého, ale možná by stálo za to se nad tím zamyslet. ECB umístila na trh v rámci tzv. LTRO cca 530.000.000.000 EUR. Hezká částka, která není jediná (více zde), protože se jedná již o druhé okolo těchto operací. Zároveň do budoucna s největší pravděpodobností nebude poslední. Proč? Protože se v systému nic moc zásadního nemění.

1.3.2012 v 12:12 | Karma: 18,01 | Přečteno: 862x | Diskuse| Ekonomika

Zase něco ze života … aneb Spojené státy „eurové“ nemohou fungovat

Teorie optimální měnové zóny poukazuje na to, že v ideálním případě by v rámci měnové unie měla fungovat „dokonalá“ mobilita pracovní síly. Jinými slovy, když chcete mít společnou měnu, lidé by měli být schopni se přesunout z místa, kde je aktuálně nižší poptávka po jejich práci do místa, kde naopak jejich práce chybí. Tolik teorie, jak je to v praxi?

23.12.2011 v 0:55 | Karma: 15,63 | Přečteno: 843x | Diskuse| Ekonomika

Děti na pískovišti a ECB jako zdroj písku; kdy to skončí?

Určitě dobře znáte to, jak si malé děti hrají na pískovišti. Na tom není nic špatného, já si tam také hrával. Problém je, když se tak chovají také banky, a je jedno jestli v USA, Evropě nebo Číně. Dnes se odehrála jedna velmi podstatná událost, kterou naše média nikterak zásadně nezmínila, ale která je nesmírně důležitá. Už si troufnu tvrdit, že mnohem důležitější než VH. Mimochodem, on by si toto divadlo nepřál, protože neměl čisté svědomí, avšak to ukáže až čas, až začnou jeho „vrstevníci“ vyprávět.

21.12.2011 v 20:43 | Karma: 17,11 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ekonomika

Všechno bude jinak, stejně jako otázka oněch 90 miliard nebo eura

Tak mám pocit, že Česká republika neřeší nic jiného než onu zpropadenou půjčku tomu údajně „nezničitelnému“ MMF, včetně mě, a proč?. Na jedné straně jsou to zarytí odpůrci, kteří na jakoukoli informaci z tábora nepřátel – příznivců půjčky reagují novou palbou. Jedna strana považuje druhou za „blázny“, či hůře. Takže jsme vlastně nakonec blázni všichni, ať už souhlasíme nebo ne? Nu což, ale o co skutečně jde?

17.12.2011 v 4:04 | Karma: 20,38 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Ekonomika

Když do Evropy, tak třeba i nahatý, "já" jsem taky pro …

Tak jsem si pro sebe udělal takovou rekapitulaci našeho (ne)úspěchu v „blažené EU“ a propojení s její „měnovou dcerou“ eurozónou. Ke všemu tomu přemýšlení mě dostala ona zatracená půjčka tomu MMF, resp. potápějící se eurozóně. Naši sociálně-demokratičtí zastánci, a nejen oni, se vyslovili jednoznačně pro, aniž by bylo potřeba zkoumat, jaké by měly být parametry a jaké by to mohlo mít další důsledky. Jakoby jsem slyšel předsedu: „když do Evropy, tak třeba nahatý, já jsem taky pro ...“ (Táto :-)). Závěry jsem z toho vyvodil dva, jeden lepší než druhý.

15.12.2011 v 20:13 | Karma: 15,67 | Přečteno: 928x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Komentátor Schmarcz se v televizi pohádal se Šlachtou, pak zmizel ze studia

19. června 2024  20:51

„Já jsem se zastal kluků policistů a vy do toho taháte politiku,“ začal křičet komentátor Martin...

Ruská jaderná ponorka plula u pobřeží Floridy. Fotky ukazují její poškození

19. června 2024  13:53

Ruská flotila, která navštívila Havanu, se rozdělila. Část pluje od Kuby směrem k Venezuele,...

Východem Česka prošly silné bouřky a krupobití. Padající strom zabil člověka

19. června 2024  7:32,  aktualizováno  20.6 6:37

Velmi silné bouřky, které ve středu večer zasáhly Moravu a Slezsko, mají jednu oběť. V Českém...

Uprostřed noci v domě vzplála nabíjená čelovka, rodinu zachránil požární hlásič

26. června 2024  17:24

O užitečnosti požárního hlásiče se jen krátce po jeho pořízení přesvědčili obyvatelé rodinného domu...

David Rath je zpátky ve vězení, ale jako primář. Pomáhám komunikovat, řekl

26. června 2024  17:11

Bývalý ministr zdravotnictví David Rath se stal primářem vězeňské nemocnice na pražském Pankráci,...

Řidiči kolikrát nevědí, co vezou, řekla svědkyně v kauze pašování za miliardy

26. června 2024  16:58

Pašování hašiše a kokainu, podvody, legalizace výnosů z trestné činnosti. To je pouhý výčet...

Řidiči se převrátil návěs s kravami, veterináři museli některé utratit

26. června 2024  16:34

Přívěs s osmnácti kravami se dnes odpoledne převrátil zahraničnímu řidiči na silnici I/35 v Býšti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Strkání hlavu do písku před jakýmkoli problémem a ztráta ochoty bojovat za pravdu povede k tomu, že Váš život ovládne někdo jiný.
---
Naše životy začnou končit dne, kdy začneme mlčet o věcech, na nichž nám záleží.
---
Při čtení mojich příspěvků mějte, prosím, vždy na paměti následující: Na tomto blogu prezentuji výhradně své osobní názory, komentáře a postoje. Děkuji.

Seznam rubrik

Oblíbené články