Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když do Evropy, tak třeba i nahatý, "já" jsem taky pro …

Tak jsem si pro sebe udělal takovou rekapitulaci našeho (ne)úspěchu v „blažené EU“ a propojení s její „měnovou dcerou“ eurozónou. Ke všemu tomu přemýšlení mě dostala ona zatracená půjčka tomu MMF, resp. potápějící se eurozóně. Naši sociálně-demokratičtí zastánci, a nejen oni, se vyslovili jednoznačně pro, aniž by bylo potřeba zkoumat, jaké by měly být parametry a jaké by to mohlo mít další důsledky. Jakoby jsem slyšel předsedu: „když do Evropy, tak třeba nahatý, já jsem taky pro …“ (Táto :-)). Závěry jsem z toho vyvodil dva, jeden lepší než druhý.

Google, Images

První závěr je ten, že jsme se stali do určité míry závislí na různých dotacích a příspěvků z různých fondů, které pokřivují strukturu naší ekonomiky a které prohloubili závislost na EU. Nehodlám se přít o tom, jaký je pozitivní efekt společného evropského trhu, jen upozorňuji, že je potřeba posuzovat obě strany mince. Tento fakt tak zvyšuje naši obavu o osud eurozóny a hovoří pro poskytnutí oné proklaté půjčky. Z tohoto pohledu je tedy zřejmé proč někdo nekouká napravo ani nalevo a je pro to odevzdat se EU třeba i nahatý (ten dotyčný to podstoupí i přesto, že bude doma s mámou diskutovat, stejně tak jako předseda se slovy: „ale nakonec jsem ji přesvědčil“). Takže závěr závěru je, že půjčku je třeba poskytnout stůj co stůj, abychom nebyli stranou a abychom neohrozili naši provázanost s Evropou s potenciálním negativním dopadem na českou ekonomiku. Umocňuje jej solidarita se státy eurozóny. Nezapomeňme, že Rusko se také nechalo slyšet, že půjčku poskytne. Takže s největším pravděpodobností uslyšíme od naší vlády: ano, když do Evropy, …“ (více k zatracené půjčce zde).

Druhý závěr, bohužel vychází z názoru prvního, protože poté, co se půjčka poskytne, vydáme se onou cestou „nahosti“. Výsledkem bude vznik fiskální unie, která bude postupně zvyšovat své pravomoci. Budou se tak postupně zakrývat nestabilita EMU s jejími vysokými sociálními a výrobně-produkčními náklady. Bude se zvyšovat závislost a oddanost jihu, vč. nás, vůči Bruselu a „jeho“ severu. Poroste konflikt zájmů mezi finančními skupinami typu Goldmanů a vládnoucími elitami (už to vidíme v Řecku, Itálii, a v dalších státech EMU), která „nějakou“ oklikou povede k tomu, že ECB se stane mnohem více nekonvenční (ale to asi až po volbách v Německu) s vyšším inflačním cílem. Přerozdělování bohatství v Evropě tak nebere jasný směr – cestou „standardního“ zdanění se sídlem na "Wilhelmstraße 97, Berlín" a cestou inflačního zdanění se sídlem ve Frankfurtu. To pak budou Spojené státy evropské. Veselé Vánoce a šťastný nový rok.

Cílem příspěvku nebylo kritizovat, ale poukázat na úskalí, která s sebou mohou jakékoli vládní a politické snahy přinášet, konkrétně v podobě vytvoření společné měny na základě politického rozhodnutí nebo politického vlivu na "selský rozum". Mějme se před vládními intervencemi tedy na pozoru.

 

Autor: | čtvrtek 15.12.2011 20:13 | karma článku: 15,67 | přečteno: 928x
  • Další články autora

Konspirační teorie o ECB, SSE a hlavně „EFZ“, anebo nikoli?

ECB včera opět využila nástrojů nestandardní měnové politiky. Pro někoho na tom není nic překvapivého, ale možná by stálo za to se nad tím zamyslet. ECB umístila na trh v rámci tzv. LTRO cca 530.000.000.000 EUR. Hezká částka, která není jediná (více zde), protože se jedná již o druhé okolo těchto operací. Zároveň do budoucna s největší pravděpodobností nebude poslední. Proč? Protože se v systému nic moc zásadního nemění.

1.3.2012 v 12:12 | Karma: 18,01 | Přečteno: 862x | Diskuse| Ekonomika

Zase něco ze života … aneb Spojené státy „eurové“ nemohou fungovat

Teorie optimální měnové zóny poukazuje na to, že v ideálním případě by v rámci měnové unie měla fungovat „dokonalá“ mobilita pracovní síly. Jinými slovy, když chcete mít společnou měnu, lidé by měli být schopni se přesunout z místa, kde je aktuálně nižší poptávka po jejich práci do místa, kde naopak jejich práce chybí. Tolik teorie, jak je to v praxi?

23.12.2011 v 0:55 | Karma: 15,63 | Přečteno: 843x | Diskuse| Ekonomika

Děti na pískovišti a ECB jako zdroj písku; kdy to skončí?

Určitě dobře znáte to, jak si malé děti hrají na pískovišti. Na tom není nic špatného, já si tam také hrával. Problém je, když se tak chovají také banky, a je jedno jestli v USA, Evropě nebo Číně. Dnes se odehrála jedna velmi podstatná událost, kterou naše média nikterak zásadně nezmínila, ale která je nesmírně důležitá. Už si troufnu tvrdit, že mnohem důležitější než VH. Mimochodem, on by si toto divadlo nepřál, protože neměl čisté svědomí, avšak to ukáže až čas, až začnou jeho „vrstevníci“ vyprávět.

21.12.2011 v 20:43 | Karma: 17,11 | Přečteno: 869x | Diskuse| Ekonomika

Všechno bude jinak, stejně jako otázka oněch 90 miliard nebo eura

Tak mám pocit, že Česká republika neřeší nic jiného než onu zpropadenou půjčku tomu údajně „nezničitelnému“ MMF, včetně mě, a proč?. Na jedné straně jsou to zarytí odpůrci, kteří na jakoukoli informaci z tábora nepřátel – příznivců půjčky reagují novou palbou. Jedna strana považuje druhou za „blázny“, či hůře. Takže jsme vlastně nakonec blázni všichni, ať už souhlasíme nebo ne? Nu což, ale o co skutečně jde?

17.12.2011 v 4:04 | Karma: 20,38 | Přečteno: 1151x | Diskuse| Ekonomika

Ona zatracená půjčka 90 miliard

Tak jsem z toho „volaký zmetený“, český národ se rozdělil. Kupodivu to nemá nic společného se spotřebou piva, ale s onou potenciální půjčkou Mezinárodnímu měnovému fondu (IMF). Rád bych si tedy pro sebe udělal určité shrnutí, protože jsem zaznamenal, že plno lidí nemá přesné informace, o co se tu hraje, anebo mají přesné informace, ale nepřesně je vyhodnocují. Každopádně z veřejného povědomí je „cítit“ více to, aby se půjčka neposkytovala.

15.12.2011 v 5:55 | Karma: 16,68 | Přečteno: 960x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Turek: Nejdu rozbít Evropu, potřebuje ale rekonstrukci a velký šok

10. června 2024

Jedním z největších překvapení letošních evropských voleb se stal Filip Turek. Po vyhlášení...

Univerzita Karlova rozporuje závěry vyšetřování střelby. Podá stížnost

17. června 2024  13:18,  aktualizováno  19:37

Karlova univerzita si bude stěžovat na závěry vyšetřování prosincové střelby na filozofické...

STAN vybral adepty na eurokomisaře, vládě navrhuje Nerudovou a Síkelu

17. června 2024  18:30,  aktualizováno  19:26

Hnutí STAN navrhne vládě na eurokomisaře dva kandidáty - zvolenou europoslankyni Danuši Nerudovou a...

Černochová po výbuchu vyloučila sabotáž. Tragická událost, shodují se politici

17. června 2024  18:06,  aktualizováno  19:07

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) vyloučila po výbuchu blíže neurčené munice v Libavé...

RegioJet před nehodou v Pardubicích jel moc rychle a minul dvě návěsti

17. června 2024  18:35,  aktualizováno  18:49

Vlak RegioJetu jel před tragickou nehodou v Pardubicích rychleji, než připouštějí pravidla. Řekl to...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Strkání hlavu do písku před jakýmkoli problémem a ztráta ochoty bojovat za pravdu povede k tomu, že Váš život ovládne někdo jiný.
---
Naše životy začnou končit dne, kdy začneme mlčet o věcech, na nichž nám záleží.
---
Při čtení mojich příspěvků mějte, prosím, vždy na paměti následující: Na tomto blogu prezentuji výhradně své osobní názory, komentáře a postoje. Děkuji.

Seznam rubrik

Oblíbené články