Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BP

vášnivý diskutér

15. 11. 2011 6:29
Riziko podstupujete vždy a všude a ve všem co uděláte!!!!!!

Jestliže nebudete riskovat, pak jste na nejlepší cestě ke ztrátě. Jestliže totiž nepodstoupíte riziko, pak

riziko dorazí k vám. Prostě neexistuje způsob jak se vyhnout riziku. (moudrý muž)

0 0
možnosti
M

maxas

15. 11. 2011 1:02
Vysvětlení není po lopatické,

ale poměrně dost pomatené. Nákupem státních dluhopisů podstupujete jediné riziko, a to že dotyčný stát vyhlásí bankrot  a platební neschopnost. Jinak se stát ze své povinnosti platit úroky a po vypršení splatnosti odkoupit dluhopis zpět, nemůže nijak vyvléci. Nebýt Islandu a co nevidět Řecka , kde takový stav insolvence může nastat, je státní dluhopis tou tradičně nej bezpečnější investicí (uložení peněz) . Situace je trochu jiná u privátního pensijního fondu . Tam je právní ochrana střadatele výrazně slabší a bankrot fondu není nijak vyloučen, což znamená ztrátu investice. Co se týče inflace jde o fenomén tvořený mnoha vlivy a základním úkolem každé centrální banky je její regulace. Se státním dluhopisem souvisí jen nepatrně, a ovlivňuje všechny formy investování stejným způsobem. Proto je u každé investice důležité, zda procentní výnos převýší procento inflace, když ano jde o úspěšnou investici.

0 0
možnosti
ZP

Animalz

15. 11. 2011 4:59
Re: Vysvětlení není po lopatické,

No jasně, že jsou zde 2 základní rizika, bankrot nebo reálný pokles kupní síly investice v budoucnu skrz růst cen. Proto nepodstupujete jedno jediné riziko, ale dvě rizika, a to insolvence protistrany (tady státu a nevím, proč se nebavit třeba rovnou o Itálii, Portugalsku nebo Španělsku, protože kkyby ECB nenakupovala jejich bondy, doví jaký je teď yield na sekundárním trhu a kdoví, zda by Itáli udala své bondy) no a reálný pokles kupní síly (no a ten je u všech investic stejně, to není vyvráceno). Problém je v tom, že když se blíží krach státu, tak je mnohem větší pravděpodobnost, že zasáhne centrální banka, tedy "natiskne peníze" a koupí státní dluhopisy (nejčastěji skrz bankovní soustavu). Viz ECB nebo FED nebo BOE, atd. OK. Bankrot fondu není brán v potaz, to je další riziko v případě investice do státního dluhopisu skrz privátní fond. Každopádně jsem si téměř jist, že v ČR jsou penziní fondy ohroženy pouze v případě, že by zkrachoval stát. Koukněte do bilance jejich aktiv.

0 0
možnosti
  • Počet článků 19
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1051x
Strkání hlavu do písku před jakýmkoli problémem a ztráta ochoty bojovat za pravdu povede k tomu, že Váš život ovládne někdo jiný.
---
Naše životy začnou končit dne, kdy začneme mlčet o věcech, na nichž nám záleží.
---
Při čtení mojich příspěvků mějte, prosím, vždy na paměti následující: Na tomto blogu prezentuji výhradně své osobní názory, komentáře a postoje. Děkuji.

Seznam rubrik

Oblíbené články