Zimní zob

Událost se v zimních měsících opakuje už mnohé roky. Někteří z  návštěvníků jsou hosty stálejšími, jiní příležitostnými…

Pro stálé i částečně tažné ptačí druhy je zima nejtěžší roční období z hlediska regulování tělesné teploty. Lidé mohou ptactvu pomoci přikrmováním, které má opodstatnění podle vývoje klimatu, tj. asi od konce listopadu až do března. Jak známo, nejobvyklejším krmivem jsou energeticky vydatné nažky slunečnice. Ptáky oblíbené jsou na větvích stromů umístěné lojové koule obsahující směs semen a zrn. Každou zimu na vhodné místo instalujeme krmítko a v zahradě na haluze zavěsíme lojové pochoutky v síťkách a hodování řádu pěvců, ale i řádů jiných (např. šplhavců, hrabavých – což není pokus o pojmenování lidských typů…) je zahájeno.

Fotografie

U fotografií (viz dále) chybí popisky označující jednotlivé řády, čeledi, druhy ptactva, které jsem v postupu letošní zimy na naší zahradě zaznamenal. Ptactvo rozlišuji, ale mým záměrem zde je, že si zájemci – čtenářka/čtenář, pokud chtějí – mohou zkusit zobrazené ptáky soukromně určit a tím si obnovit své průběžné znalosti.

Hlas ptáků i zpěv zvláště, patří k nejpodstatnějším poznávacím znakům.  Existují různé záznamy ptačích zpěvů; v menším výběru například:  Hlasy ptáků

Zobnu nažku, odletím a uložím do skrýše.

Váhám, kterou z nabídek využít…

Sbírám mšice, housenky obalečů, ale co v zimě?

Víte, že jsme známí stromovití hmyzožrouti?

Poznáváte, modrá čepička a černý pásek u oka…

Menší semínka mi nenabídnete?

Obsazeno! Dodržujte náhodné pořadí!

Letmá kontrola stavu… pokračujte!

Konzumuji neustále a s velkou chutí…

Hleďme, švihák v působivém šatu…

Zdá se, že přicházím pozdě po hodování…

Mezi ptačími hodovníky se v zimě u nás na zahradě ještě objevují: čížek lesní, sojka obecná, stehlík obecný; v minulosti přilétl dlask tlustozobý. Před deseti roky krátce opanovala ptačí krmítko veverka.

Na fotografiích je konkrétní ptactvo seřazeno takto: pěvci – brhlík lesní, červenka obecná, sýkory – babka, koňadra, modřinka, uhelníček; vrabci polní, kos černý a následují ostatní: hrdlička zahradní, strakapoud velký, slepice bažanta obecného.

Fotografie: Zdeněk Hosman  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Hosman | středa 7.2.2018 15:12 | karma článku: 25,55 | přečteno: 472x
  • Další články autora

Zdeněk Hosman

Móda transgender žáci

4.9.2023 v 9:33 | Karma: 31,82

Zdeněk Hosman

Vládní stratkom

21.6.2023 v 11:13 | Karma: 35,89

Zdeněk Hosman

Bublifuky mediokracie

23.5.2023 v 11:30 | Karma: 25,21