V ráji bylin

Konal se dvanáctý ročník akce Víkend otevřených zahrad. Vypravil jsem se do prostředí vyplněného vytrvale okouzlujícími bylinami. Foto-procházka.

Vystoupal jsem do vrchu nad areál zámku i nad známé město. Název ulice stvrzuje cíl pěšího.

Vstupní pohled za branou do zahrady.  Zadnější vchod je soukromým a šipky určují cestu vlevo.

Na venkovní stěně pokladny s apotékou je orientační tabule s plánkem zahrady. Celek obsahuje 27 záhonů s bylinami, dva skleníky, dům Studio, dvě chatky označené Curatorium a Babiččina zahrádka.

V horní části zahrady obklopený keři a vzrostlými stromy je dům pojmenovaný Studio. V interiéru, kam jsem krátce nahlédl, je přednášková místnost.

Úvodní část bylinné zahrady s vyvýšenými záhony rámovanými kamenným ohrazením a dřevem.

Na záhonech jsou byliny sesazeny dle zdravotních účinků do skupin, například 3. záhon Imunita – strážci zdraví, 10. Zdravé srdce, 24. Přírodní antibiotika.

Každý záhon má čelní informační tabuli v podobě dvojstrany z herbáře – vlevo seznam bylin s českými i latinskými názvy, vpravo stručný popis užití i účinků na zdraví. Jednotlivé byliny mají jmenovky. 

Vybral jsem tři bylinky, které už několik desítek let pěstujeme v bylinné části naší zahrádky. V detailu květy medonosné léčivky užívané už v antickém Římě – brutnák lékařský, lat. borago officinalis.  Mladé listy jsou dobré v salátech, mají okurkovou chuť. Usušené listy užíváme na čaj pro diuretické účinky i jako kardiotonikum.

Výrazné květy s vyklenutým středovým terčem má prastará indiánská rostlina třapatka, též zvaná třapatkovka nachová, lat. echinacea purpurea. Květy jsou velmi hojně navštěvovány motýly, čmeláky a včelami.  Z květů, listů a kořenu  echinacey na naší zahradě každý rok vyrábím léčivou tinkturu. Od různých uživatelů mám praxí ověřené léčivé účinky tinktury i čaje při nachlazení a infekcích dýchacích cest.

Vytrvalou bylinu jménem saturejka horská (satureja montana) pěstuji pětatřicet let; na jihu Evropy je známa asi 2000 let. Užitím je podobná jednoleté saturejce zahradní. V kuchyni ji používáme jako koření při dochucení luštěnin i jako součást svazku bylin – bouquet garni, při dušení masa. Saturejku občas přidávám při konzervaci okurek.

V navštívené bylinkové zahradě jsou na různých místech instalovány rozmanité příbytky pro opylovače květů.

Z nejvyššího místa v pravé části bylinkové zahrady je v pozadí viditelná část města Český Krumlov s věží gotického kostela sv. Víta.

Součástí zahrady je chatka obrůstající břečťanem (je též léčivý) s nápisem Babiččina zahrádka.

Detail jednoho z kruhů připevněného na stěně chatky.  Praktická pomůcka zahradníka, aneb jak najít dobré rostlinné sousedy. Otáčením zeleného obvodu s názvy rostlin lze ve vnitřním výřezu najít pozitivní (zeleně), negativní (růžově) i neutrální (bíle) ovlivňování konkrétní volby sousedství zeleniny s bylinami.

Po procházce rájem známých i méně známých bylin se nabízí poslední zastavení s posezením pod rozlehlou korunou starého stromu. Kouzelné bylinky v Českém Krumlově jsou ukázkovou zahradou, před několika roky popularizovanou TV seriálem (72 dílů v mezidobí 2014 – 2017). Užitečnost mnou navštívené přírodní zahrady spatřuji především v didaktickém, vzdělávacím působení. Pěstování rostlin a poznávání jejich účinků na tělo i duši není jediným cílem zahradnického snažení, je jím prospěšné přátelství člověka s přírodou.

Fotografie: Zdeněk Hosman

Autor: Zdeněk Hosman | středa 16.6.2021 10:08 | karma článku: 27,52 | přečteno: 858x
  • Další články autora

Zdeněk Hosman

Móda transgender žáci

4.9.2023 v 9:33 | Karma: 31,82

Zdeněk Hosman

Vládní stratkom

21.6.2023 v 11:13 | Karma: 35,89

Zdeněk Hosman

Bublifuky mediokracie

23.5.2023 v 11:30 | Karma: 25,21