Elegance z hlubin věků

Jak se oblékali lidé od pravěku až do středověku? Fotografie z přehlídky oděvů a ozdob bez novodobého diktátu módy.

V rámci akce Krumbenowe konané 9. a 10. září 2017 v Pivovarské zahradě Eggenberg v Českém Krumlově se po oba dny uskutečnila komentovaná přehlídka oděvů, ozdob a částečně i zbraní z dávnověku. V koutě zahrady, v prostředí smrkového mlází a na pozadí cihlového zdiva, na úzkém okraji kamenné zdi opatrně našlapovali i postávali stylově oblečené ženy i muži. Přehlídku komentovali znalci oboru – Kristýna Urbanová a Jan Půlpán; provozují sdružení Jak obléci pračlověka. Jejich promluvy byly fundované a prezentované s osobním půvabem. Přihlížející obecenstvo, děti i dospělí, si mohlo udělat základní představu o proměnách oděvního stylu pradávných kultur. Průvodci přehlídkou se publika zeptali: Kdybyste vybírali podle stylu oděvu, ve které době byste třeba chtěli žít? Jedno děvčátko zvolalo: Já bych chtěla být princeznou!  Nesmělý hoch odpověděl:  Chtěl bych být vojákem…

Náčrt prehistorie odívání

Velmi zjednodušeně, od pravěku nejméně do raného středověku lidem sloužilo oblečení víceméně k praktickému užitku, tj. k tepelné ochraně a k zakrytí těla. Postupně se projevovalo rozlišení podle společenského postavení. Dle archeologických hrobových nálezů, již od střední doby kamenné měl oděv vybraných jedinců funkci reprezentační.

V době kamenné (paleolit, mezolit, neolit, eneolit) do 2200 př. n. l. se člověk strojil do kůže z ulovených, od neolitu i zdomácnělých zvířat. Od neolitu se lidé odívali do látek tkaných z lněných či kopřivových nití. Základní součásti oděvu byly suknice a vesta. K spojování kusů sloužily kostěné jehlice a také sešívání vlákny z lýka a nitěmi ze střívka i kůže. V době bronzové (mladší, střední, pozdní) období 2200 př. n. l. – 800 př. n. l. nastává velký rozkvět textilních technik. Tkaniny vznikaly z rostlinných (len, konopí) i živočišných vláken (vlna). Pro ženy a muže jsou základem oděvy suknicového typu. Od doby bronzové se lidé v lepší společenské pozici odlišovali šperky a jemnými látkami. Oblečení doplňovaly ozdoby, např. vlasové síťky, záušnice, opasky, přezky, spony. Kalhoty se objevují až v pozdějším období (doba železná 800 př. n. l. – 0), nejdříve u národů s jezdeckým způsobem života, např. u Skythů a Keltů.  

Osobní glosa

Oděv člověka je fakticky „druhá kůže“. Může být zhotoven z jakéhokoli materiálu a v originálním střihu i provedení. Teprve nositel uděluje obleku smysl a charakter. Jinak napsáno – umět šaty nosit. Módní přehlídky současnosti se mi jeví nudným předváděním, kde mašírují uniformní typy modelek, jež si kontrolují gesta a nacvičenou chůzi (hlavně nezakopnout); vídám defilé chodících věšáků… Na českokrumlovské přehlídce oděvů z dávnověku jsem právě popsané stereotypy nezaznamenal.

Děkuji paní Veronice Puhačové za konzultaci k prehistorii odívání.

Snímky z oděvní přehlídky jsou výběrem ze dvou dnů.

Před přehlídkou připravené obleky.

V ustrojení lovců v paleolitu převládá kůže zvířat. Ozdoby jsou z kostí, zubů a parohů.

Šaty v neolitu: žena je oděná do jelenice. Kůže vysoké lovné zvěře je zbavená srsti a vyčiněná i tukem z mozku. Jelenice je jemná a prodyšná. Děvče drží parohový srp s pazourkovými čepelkami používaný při sklizni obilí.

Starší doba bronzová: vlasy obepíná jemná síťka s ozdobami. Tkaný pásek je připevněný na kůži. Komplet je ryzím příkladem nadčasové elegance.

Střední doba bronzová: výrazným detailem jsou bronzové štítky na páscích a náramky.

Ženský oděv z období lužické kultury rozšířené na severovýchodě střední Evropy. Působivá barevná sestava oděvu. Na pásku kontrastují bronzové pukličky.

Lužická kultura v mužském obleku: Nohy obepínají návleky. Muž snímá plášť s velkou bronzovou sponou se spirálovým dekorem. Výšivku suknice zdobí bronzové pukličky.

Oděv Keltů se skládal z haleny a kalhot, podle potřeby se nosil plášť. Vlevo muž-bojovník a vpravo ustrojení druida-kněze. Keltové prosluli tvorbou i nošením originálních šperků.

Odívání Vikingů bylo určeno klimatem i jejich životním stylem: kalhoty volné i těsné, pláště, pokrývky hlavy. Vlevo šat nošený na Faerských ostrovech; rázovitým znakem byl z vlasů stočený uzel.

Historický úbor Slovanů byl vrstevnatý, zakončený pláštěm; oblečení ženy je barevně kontrastní.

Charakteristické oblečení žen ve 14. století. Vdané paní měly hlavy zavité rouškou.

Fotografie: Zdeněk Hosman

Autor: Zdeněk Hosman | pondělí 25.9.2017 14:34 | karma článku: 31,27 | přečteno: 3545x
  • Další články autora

Zdeněk Hosman

Móda transgender žáci

4.9.2023 v 9:33 | Karma: 31,82

Zdeněk Hosman

Vládní stratkom

21.6.2023 v 11:13 | Karma: 35,89

Zdeněk Hosman

Bublifuky mediokracie

23.5.2023 v 11:30 | Karma: 25,21