Zvýšení DPH na knihy je barbarské

Zdražení knih, která vyvolá vyšší sazba DPH, bude mít neblahé důsledky nejen pro knižní trh, ale i pro vzdělávání. Vládní úřednící, si nejsou schopni uvědomit, jaké to může mít důsledky. Nejspíš sami, krom oběžníků a vzkazů na stole, mnoho nečtou.

Vládli nám již různí ptáčci, momentálně jsou u vlády hrabiví barbaři. Ne, že by ti předcházející byli menší zloději, já-na-bráchové, úplatkáři, mafiáni a nekompetentní diletanti, neschopní nebo neochotní řídit tuto zemi.

Ale vláda, která napaří takové DPH na knihy a odmítá připustit, že kniha, jako kulturní a vzdělávací statek, je přece jen něco jiného než smeták, auto, tričko nebo láhev rumu, je prostě vláda barbarská. Ale dalo se snad čekat něco jiného, když do čela země zasedla firma hlídačů, černých šerifů a soukromých detektivů v čele s televizním šoumenem? Nemusíte odpovídat, je to řečnická otázka, jsem prostě po naštvanej.

Předcházející mafie, které jsme si zvolili, prošustrovaly, co se dalo, a tahle mafie v tom prostě bude pokračovat nezměněným tempem. Kolik let bude naše země potřebovat než se dostane z postkomunistického marasmu v němž křeslo v parlamentu a pozice ve vládě jsou chápány jako cesta k osobnímu obohacení, namísto toho, aby to byly především chápány jako služba této zemi a jejím občanům?
Kulturní statky, intelektuální hodnoty a prostředky vzdělávání jsou pro mocné naší republiky jen prázdné pojmy. Kniha, skriptum, příručka i učebnice jsou pro ně pouhým zdrojem daní, které z nás chtějí vydolovat, aby měli více na rozdávání zakázek svýchm kamarádům a příbuzným.

Máme plná břicha, 20 dílů bezduchých televizních seriálů do týdne ale taky řepku, golfová hřiště nebo solární panely v místech, kde má růst obilí. Máme právo jezdit si kam chceme - zaplať pámbu - podnikat a svobodu slova - konečně - a taky vybrat si u voleb mezi mafiány s modrou, oranžovou, červenou nebo černou kravatou (jako kdyby v tom byl nějaký zásadní rozdíl).

Ale copak máme také povinnost držet hubu a krok? Máme se stále jen smiřovat s arogancí mocných, která se stává běžnou normou? Máme mlčet k rozhodnutím hlupáků? Mají občané stále jen platit za chyby, které udělali úředníci vlád předcházejících?

Přišel čas říci ne, mnoha hloupostem a vyšší sazba DPH na knihy je jednou z nich.

Související odkazy:

Výzva Svazu česých knihkupců a nakladatelů

http://sckn.cz/index.php?p=vyzva

Zpráva:

http://zpravy.idnes.cz/za-zdrazeni-knih-a-vstupenek-tvrde-zaplatime-varuje-ministr-kultury-1j9-/domaci.asp?c=A110224_1537895_domaci_taj

Zpráva

http://kultura.idnes.cz/vyzvu-na-obranu-knih-podepsali-havel-sverak-sommerova-a-20-tisic-dalsich-13r-/literatura.aspx?c=A110302_091801_literatura_ob

Zpráva

http://ekonomika.idnes.cz/knihy-zustaly-ve-vyssi-sazbe-dph-poslanci-zkusi-vyjednat-vyjimku-1cw-/ekonomika.aspx?c=A110302_201351_ekonomika_brm

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdeněk Bobek | sobota 5.3.2011 12:20 | karma článku: 12,19 | přečteno: 712x
  • Další články autora

Zdeněk Bobek

Světový jazyk

7.9.2013 v 10:00 | Karma: 15,19

Zdeněk Bobek

Bombajské motorky

21.6.2010 v 17:30 | Karma: 11,36

Zdeněk Bobek

11. 10. 2009 den 9. - Neděle

12.6.2010 v 21:05 | Karma: 9,18

Zdeněk Bobek

Ta naše armáda česká

12.6.2010 v 15:58 | Karma: 24,22