Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč v Koreji oproti Itálii zvládají pandemii koronaviru?

Existuje řada dobrých příkladů zemí, které ukazují, jak má vypadat reakce na pandemii COVID-19. Jejich vlády, úřady, neziskovky, i občané začali ihned po informacích o výskytu jednat a nenechali nic náhodě. Situaci proto zvládají.

V těchto dnech se ukazuje, jak je vždy důležitá příprava a schopnost politiků v případě nutnosti předat krizové řízení odborníkům. Za příklad mohou sloužit čtyři asijské demokratické země – Japonsko, Jižní Korea, Taiwan, Singapuru, a pak město Hong-Kong. Co dělají?

 

1) První věcí bylo spuštění ústředních krizových štábů, kde vedle představitelů země sedí řada odborníků. Došlo tak k urychlené výměně informací o počtu nakažených, šíření viru nebo k zajištění pomůcek proti šíření viru. Během pár hodin například v Japonsku aktivovali biologickou jednotku armády a došlo k okamžitému rozdávání roušek, respirátorů a dezinfekce zdarma.

2) Začaly fungovat spolky a neziskovky, které zajišťovaly rozvoz materiálů, nákupy pro lidi, kontakt s veřejností a zapojily se do některých aktivit států. Státy řídily a řídí jejich činnost a snažily se jimi vykrýt oblasti, které nejsou schopny zajistit.

3) Okamžitě přerušili spojení do regionů s vysokým výskytem koronaviru. Všichni cestující přilétající z Číny čekali na letišti a kontroly byly i v přístavech.

4) Vlády ihned začaly jednat s ohledem na předchozí zkušenosti s vývojem viru SARS. Všechny tyto státy poslaly nemocné ihned do karantény. Japonsko bylo kritizované za to, že neumožňovalo lidem z výletní lodi vystoupit na své území. Postup se ale ukázal jako naprosto správný. Díky karanténě se virus rozšířil jen na 20 % obyvatel lodi a další na pevnině byli ochráněni.

5) Všechny státy zajistily během pár dní dostatek ochranných pomůcek, které začaly distribuovat mezi občany. Zavedla se povinnost nosit roušky a respirátory i na veřejnosti. Tím se výrazně omezilo šíření viru.

6) Státy také zakázaly pod obrovskou pokutou obchodovat s rouškami, gumovými rukavicemi, ochrannými brýlemi a dezinfekcí. Stanovila se nejvyšší možná cena prodeje.

7) Roušky a desinfekce byly dostupné zdarma i na veřejných místech zdarma – například na zastávkách veřejné dopravy, na letištích, ve vlacích nebo v autobusech.

8) Začali testovat všechny obyvatele – především Jižní Korea otestovala během pár dní stovky tisíc občanů. Cena testů se pohybovala v přepočtu od 1 090 Kč do 2 500 Kč. Stát tyto testy objednával od prosince 2019.  

9) Pravidelně a pravdivě komunikují s občany – v každém ze států je pravidelné večerní vysílání, kde televizní moderátoři a profesionálové seznamují lidi s kroky, které budou činit kvůli jejich bezpečnosti. Operátoři navíc několikrát denně začali lidem posílat zdarma informace o aktuálním stavu v jejich okolí.

10) Občané těchto států se začali chovat disciplinovaně. Když vláda řekla, že lidé nemají jezdit do problematických regionů, většina lidí od cesty upustila a nikoliv, že se tam jela narychlo rekreovat z důvodu nízkých cen dovolené.

Graf šíření koronaviru.

Pokud srovnáme šíření nemoci v Itálii a Jižní Koreji, tak jednoznačně z dat vidíme, že startovací čára byla přibližně stejná. Navíc Jižní Korea byla blíž ohnisku nákazy. Nicméně po několika dnech obrovského nasazení se podařilo šíření koronaviru zastavit. Navíc počty úmrtí jsou jen v řádech desítek. Italové bohužel šli opačnou cestou a vývoj viru podcenili, což má za následek nárůst nemocných a bohužel neustále stoupá i počet zemřelých.

A my si v České republice můžeme vybrat. Buď si budou politici honit své ego a lhát lidem o chaosu, nebo půjdeme cestou profesionálního řízení podobně, jako v asijských státech, kde je situace pod kontrolou. Podle mě je správně druhá cesta. A čím dříve se na ni vydáme, tím dříve to všechno zvládneme.

 

Přeji hezký den a veselou mysl!

Autor: Tomáš Zdechovský | pondělí 16.3.2020 10:42 | karma článku: 47,21 | přečteno: 42025x
  • Další články autora

Tomáš Zdechovský

Jak německá zelená politika nakonec vedla k většímu spalování uhlí

Sousední Německo se velmi rádo se staví do pozice světového zeleného lídra. Jedním z poznávacích znaků jeho energetické politiky je nepochybně i odpor k jádru a k uhlí, přesně v uvedeném pořadí.

20.2.2023 v 8:00 | Karma: 25,33 | Přečteno: 592x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Evropa se musí probudit z letargie a usilovně řešit nelegální migraci

Ilegální migrace se po několika letech znovu stala aktuálním tématem. Podle údajů Evropské agentury pro pohraniční a pobřežní stráž (Frontex) byl počet ilegálních překročení hranic EU v loňském roce dokonce nejvyšší od roku 2016.

13.2.2023 v 7:40 | Karma: 21,47 | Přečteno: 444x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Jakákoli ruská účast na olympiádě znamená legitimizaci válečných zločinů

Jedním z neodmyslitelných rysů moderních válečných konfliktů je skutečnost, že postihuje prakticky celou společnost a oběti v řadách civilistů často převyšují ty vojenské. Navíc zasahují prakticky do všech oblastí lidského života.

6.2.2023 v 10:11 | Karma: 27,07 | Přečteno: 562x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Banky a pojišťovny dělají z bývalých onkopacientů občany druhé kategorie

Ročně bývá v Česku zhoubný novotvar diagnostikovaný zhruba 60 tisíc lidem a dalších přibližně 700 tisíc lidí má za sebou léčbu rakoviny. Podle statistik v Česku onemocní některým typem rakoviny každý třetí člověk.

30.1.2023 v 9:50 | Karma: 15,96 | Přečteno: 434x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Zdechovský

Snaha Kremlu srazit Evropu na kolena uzavřením kohoutů selhala. Problém má nyní Rusko

Možná jste nedávno také narazili na „vánoční“ video ruské televizní stanice RT ukazující, jak se bez ruské ropy a plynu Evropa o Vánocích ponořila do tmy a lidé musejí snášet zimu a hlad.

23.1.2023 v 10:00 | Karma: 24,51 | Přečteno: 705x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Moskva se chlubí stroji ukořistěnými Ukrajině: Abramsy, Leopardy i českými BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

ANO vytáhlo na europarlament. Dostálová slibuje podívat se na Green Deal

1. května 2024  14:17

Hnutí ANO zahájilo kampaň do Evropského parlamentu. Kandidáti se představili před Památníkem Tomáše...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 678
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4414x
Tomáš Zdechovský (1979) - optimista i snílek, kterému nikdy nebylo lhostejno dění kolem sebe. Rád mění vize v realitu a realitu ve vizi. Miluje filmy Forrest Gump, Up in the air, Vrtěti psem a Thank you for smoking, Iluzionista, skupiny The Cranberries, Jelen a U2 a lidi, kteří umí říci své názory. Nezná slova "to nejde" a "to se nikdy nenaučím".

Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a člen předsednictva KDU-ČSL, členem prestižního Výboru pro zahraniční věci (AFET) a Výboru pro zaměstnanost a sociální věci (EMPL), předseda parlamentní delegace pro státy Střední Asie.