Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

KRIZE - vláda,zaměstnavatel,zaměstnanec

Pouštím televizi,slyším KRIZE.Pouštím rádio - slyším KRIZE.Přijdu do zaměstnání,slyším KRIZE.Jedu autobusem a světe div se,slyším z mnoha hovorů spolucestujících KRIZE.Tak se už ani neodvažuji koupit svému potomkovi čtení,které i já tak miloval v dobách svého ranného mládí "ČTYŘLÍSTEK ".Jistě by i Myšpulín,Fifinka,Bobík i Pinďa bojovali s KRIZÍ. Je nepochybné,že krizi tu máme.A všichni.Jen se mi zdá,že veškerá snaha tuto krizi porazit padne ne na vládu a poslance,ne na zaměstnavatele,nebo chcete - li podnikatele,ale na zaměstnance. Zaněstnanec se stal jen spotřebním materiálem,nebo ještě jednodušeji,šroubovákem,kleštěmi - prostě nástrojem.

Zaměstnanec - odborník na svojí profesi byl v dobách silné ekonomiky do jisté míry zaměstnancem,kterého si zaměstnavatel vážil.Bylo to způsobeno tím,že trh s pracovní silou měl takových zaměstnanců nedostatek.Neříkám,že byl na rukou nošen a přeplácen.To v žádném případě,ale snaha zaměstnavatelů o udržení takových zaměstnanců byla viditelná a zřejmá.

Krize nám trh s takovou pracovní silou opět naplnila a jak jinak,zaměstnavatel je opět ten,kdo se dostal do sedla a může i se svými zaměstnanci - odborníky,kteří byli po dlouhá léta zaměstnanci váženými dělat doslova a do písmene jako se šroubovákem.

Krize zasáhla velkou část firem,což se projevilo především sníženou poptávkou jejich výrobků na trzích.

Co se ale stalo normálním je,že zaměstnanec,byť dělá stejnou práci a mnohdy i práce víc dostává za tuto o pětinu i čtvrtinu mzdy méně,než tomu bylo v dobách před krizí.Pokud dělá práce více v rámci normální pracovní doby,pak je vše v pořádku,protože je zřejmé,že doteď nebyla jeho pracovní doba využita stoprocentně a nelze proti tomu nic namítat.Z pohledu zaměstnavatele je to pochopitelné a nechoval bych se jinak.Co mě však zaráží je fakt,že v době krize je tlak na zaměstnance,dělat práce více i za cenu jejich přesčasů,které zaměstnavatel neproplácí a za sníženou mzdu.

Z takového chování je patrné,že zaměstnavatel na výrobky,které za tuto cenu zaněstnanec vyrobil má odbyt a tudíž i utrží peníze za tyto.

Mnoho firem jde cestou,kdy i v době krize se snaží zachovat zisky z dob minulých,nebo se k těmto maximálně přiblížit.A to lze v dnešní době jen jedním způsobem.

Vycházejme z toho,že takový zaměstnavatel má sto zaměstnanců.Jejich mzda se pohybovala ve výši  22 000 Kč.Při zvýšení jejich produktivity o sedm procent na úkor jejich přesčasů,které jim neproplatí jim vyplati částku 17 000 Kč. A to se slovy - je krize a buďte rádi,že práci máte.Takže to je měsíčně úspora 500 000 kč jen na mzdách.Další úsporou je odvod na daních z této nevyplacené mzdy a další úsporou jsou výrobky navíc ve výši 7%.

Vládou chystaná opatření jdou těmto podnikatelům opět na ruku.

Odečteme vám naši milí podnikatelé DPH od jakéhokoliv vozu,který si koupíte.Když to přeženu a opravdu toto berte s rezervou,podnikatel ušetří podle již výše popsaného zhruba 600 000 Kč každý měsíc.Znamená to tedy,že každý měsíc má možnost koupit vůz do této hodnoty a vláda jako bonus nabídne 19 % z této částky.To je bratru 114 000 Kč. Efekt tedy bude takový,že podnikatelé zřejmě rozhýbou trh s novými vozy.A jistě všichni víte,že mohou koupit vůz pro celou svojí rodinu a přitom tvrdit,že jsou to vozy firmy.Těmto podnikatelům tedy vozy zaplatíme my všichni a to hnedle dvakrát.To je super!!!

A co chystáš státe pro nás zaměstnance v rámci opatření ?

Celkem hovínko,ale něco přece.

Nabídneme vám šrotovné.

Je ale celkem jedno,jestli to bude třicet tisíc,nebo šedesát,protože pokud mi zaměstnavatel zkrátí mzdu se slovem KRIZE o pět tisíc,dostanu rodinu do situace,kdy na jedné straně je rozpočet rodiny včetně splátek řekněme třicetpěttisíc korun a na straně druhé příjem rodiny třicetčtyřitisíc korun.Takže nezbyde,než sahat každý měsíc do úspor.A to nejde donekonečna.Je tedy logické,že vaše šrotovné mě nejspíše mine.

A pokud bych měl na kontě našetřeno tolik,abych si mohl vůz pořídit a využil vaší nabídky,byl bych zcela jistě označen za blázna,protože nechápu,jak někdo může finanční krizi v rodině řešit tím,že se zbaví staršího,ale funkčního a koupí si nové,rovněž funkční.

A navíc,pokud moje starší funkční doslouží,budu se nejspíše z pozice zaměstnance a rukojmího mého zaměstnavatele ohlížet po starším,ještě funkčním.A protože nejsem podnikatel,nabídnete mi ještě finanční zátěž v podobě ekologického poplatku.Zase SUPER!!!

Takže v době krize bohatí bohatnou za hlasitého přispění státu a ti ostatní,(myslím tím zaměstnance),ti budou jen a jen platit.

Ještě jsem neslyšel návrh,že by například zaměstnancům stát nabídl,že je zbaví třeba jen úroků na jejich úvěry.Naopak.Budeme nejspíše dotovat bankovní sektor z peněz nás všech,takže nejenom že budeme platit úroky za naše úvěry,ale budeme každý bankám vyplácet další peníze,abychom je zachránili a vlastně měli komu naše úvěry a úroky platit.A to je bezpochyby cesta,jak nás všechny nasrat.

Dnes slyšíme všude jen slovo KRIZE.

Neslyšeli jsme ale,že například státní správa,jejich zaměstnanci,senátoři,poslanci,ministři,atd,budou pracovat více,odpovědněji a to vše za tři čtvrtiny mzdy dosavadní.

Neslyšeli jsme od vlády a poslanců,"jsi podnikatel a tudíž buď na nové auto máš a pak si ho kup,nebo na tebe dopadla krize a pak musíš jezdit v tom,co máš a na co máš."

Neslyšeli jsme od vlády,"jsi podnikatel,dopadla na tebe krize,tak budeme jako vláda doplácet tvým zaměstnancům mzdu tak,abychom tvé zaměstnance udrželi do té míry,aby si po každé výplatě nemuseli sahat na své úspory,nebo jen tak,aby je to co nejméně bolelo.

Mnozí se mnou nebudou jistě souhlasit,ale čerpal jsem jen z vlastní zkušenosti se zaměstnavatelem.

 

Nechci dělat ukvapené závěry,ale vypadá to tak,že skutečně bohatí budou dále bohatnout a zaměstnancům budou klepat na dveře exekutoři.

 

Přeji vám všem jen dny hezké

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zbyněk Novotný | čtvrtek 9.4.2009 13:16 | karma článku: 14,91 | přečteno: 962x
  • Další články autora

Zbyněk Novotný

Opět deficit státního rozpočtu,takže opět špatně !!!

Ještě nemáme novou vládu,ale už víme,že pro příští rok se zase chystá státní rozpočet s deficitem

2.7.2010 v 12:43 | Karma: 17,26 | Přečteno: 1259x | Diskuse| Politika

Zbyněk Novotný

Jakou stranu volit? Žádnou!!!

Tak nás čekají opět volby. Jenže!!! Jak si vybrat stranu,která nás vyvede z této břečky.

26.1.2010 v 15:26 | Karma: 25,48 | Přečteno: 1449x | Diskuse| Politika

Zbyněk Novotný

KSČM - neviditelná síla !!!

Už i malé dítě muselo zaregistrovat,jakým směrem se naše politická scéna ubírá.A není to otázka posledního měsíce,nebo tří.Je to bohužel stav posledních několika let.

8.4.2009 v 18:20 | Karma: 19,26 | Přečteno: 836x | Diskuse| Politika

Zbyněk Novotný

Proč vlastně volíme poslance??

Tak nám pan Čunek opět ukázal jako mnozí jiní,jak je to vlastně s tou naší demokracií a svobodou.

8.4.2009 v 12:38 | Karma: 25,68 | Přečteno: 1195x | Diskuse| Politika

Zbyněk Novotný

Dítě? Už ne,mám mobil!

Mobil je dnes samozřejmostí,ale!!!!!!!!!!!!!!

27.3.2009 v 0:59 | Karma: 14,70 | Přečteno: 1093x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1240x
Jsem obyčejný člověk a mám obyčejný názor.Politika by byla zábavnou a srozumitelnou,kdyby politici nezapomínali na dávku slušnosti,ale na straně druhé je to možná dobře že zapomínají,protože tím nám voličům ukazují svoji pravou tvář bez přetvářek!!

Seznam rubrik