Kritici se nesmějí

Jen poznámka k debatě o kritickém sestřelu Českých lvů. Ti se rozdávali po nezbytných nářcích v tisku, kde sedí samí znalci, že jsme v ceremoniálech ohromně leví. No to mě polib! Kdo nechtěl být z povinnosti nakyselo, ten se u přímého přenosu celkem bavil. Kdo si už před začátkem nasadil katovskou kápi, protože tahle bejkovina si nic lepšího nezaslouží, dvě hodiny ťal a ťal a ťal. Jako Rynda v Lidovkách, Křivánková v Reflexu i Tereza Spáčilová na iDnes.

Tereza zkraje článku (Deset postřehů z Českých lvů: jak donutit diváka přepnout na cokoliv jiného) promluví za všechny: „Ačkoliv ohlasy ze sálu byly veskrze pozitivní, divák u obrazovky nevěřil svým očím.“

Někdo je blbec. Ale kdo? Lidi v sále, nebo diváci doma? V Lucerně to byl samej režisér, herec a tenhlecten filmař, to budou pěkní bulíci. Navíc se to kamaradíčkuje s Polívkou, nás nezblbnou!

Jistě: Spáčilová pracuje jako kritička. Tak co má dělat, krucipísek, když ne kritizovat. Je to náplň její práce. Navíc ten rodokmen.

Chtěl jsem tu probrat všech deset bystrých postřehů, jimiž Tereza s kolegyní Záhorkovou zadupaly předávání Lvů, až to zabučelo. Ale chybí mi vzdělání, praxe i nutná dávka kuráže k tomu, abych subjektivní mínění povýšil na názor všech diváků, jak to holky umí.

Lidé od novin cítí nepolevující potřebu srovnávat udílení českých cen s americkými vzory. Tak jo, ale měli by to dělat se vším všudy. Lucerna není Kodak Theatre v Los Angeles, umělci si nechodí pro ceny po červeném koberci, ale po parketách, a vůbec Česko tak ňák není Amerika.

Bolek Polívka a Pavel Liška moderování nevděčné akce skoukeli s kytičkou. Očividně bavili intelektuály i nevraživé klaky filmařů v sále a nenudili ani mě, majitele dálkového ovladače.

K nejvtipnějším momentům Oscarů patřívaly parodické sestřihy, v nichž se moderátor ocitne ve slavném nebo nominovaném filmu. Vyžíval se v tom třeba Billy Crystal. Stejný nápad svědčil i Lvům. Polívka s Liškou se trikem vpašovali do Zapomenutého světla, Pelíšků, Kolji či Butche Cassidyho a Sundance Kida. Podle kritiků to byla podřádná estráda.

Spáčilová se prý zasmála dvakrát. Křivánka nenašla žádný vtip. Ryndovi bylo trapně.

Sakra, taky bych chtěl být tak originální.

Autor: Zbyněk Kosek | pátek 12.3.2010 11:40 | karma článku: 11,46 | přečteno: 1128x
  • Další články autora

Zbyněk Kosek

Potroublej klip

23.4.2010 v 14:42 | Karma: 33,05

Zbyněk Kosek

Dárek z pravěku

16.4.2010 v 18:20 | Karma: 9,51

Zbyněk Kosek

Svatba

2.4.2010 v 13:56 | Karma: 19,38

Zbyněk Kosek

Sbor Spravedlnosti

1.4.2010 v 20:30 | Karma: 12,17

Zbyněk Kosek

Omezování oční svobody

30.3.2010 v 20:30 | Karma: 23,52