Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zapšklí čecháčkové...

Rok co rok pořádá bývalý prezident Václav Havel v České Republice takzvané Forum 2000. Místo, kde by se světoví intelektuálové a morální veličiny dnešního světa měly pokoušet zhodnotit současný stav civilizace a pojmenovat její problémy. Rok od roku tato akce láká čím dál velkolepější jména. Letošním hostem byl mimo jiné i pan Fareed Zakaria.

Tento americký komentátor patří k nejuznávanějším ve svém oboru. Původem Ind, nyní Američan, patří k těm, kteří rádi komentují všemožné světové události. Na rozdíl od jiných jeho však mnozí poslouchají. Má postřeh, přehled, umí dobře glosovat. Návštěvu této hvězdy světové žurnalistiky si nenechali samozřejmě ujít i místní novináři včetně pana Teodora Marjanoviče z MF DNES. Pan Zakaria je známý tím, že při rozhovorech spíše on vyzpovídá novináře. Stejně tomu bylo i tentokráte. Když se pan Zakaria ptal, proč Češi mají raději Klause, než Havla a komu straní MF DNES, pan Marjanovič odpověděl toto (cituji):

Když jsem odvětil, že k oběma si víceméně zachováváme profesionální odstup, ptal se dál, čím si vlastně Václav Klaus získává přízeň Čechů.
Na rozhovor bylo vyhrazeno pouhých dvacet minut, další novináři už čekali opodál, pokusil jsem se tedy v pár větách vysvětlit, že to dle mého soudu bude směsicí zapšklého, vůči cizině až chorobně podezíravého čecháčkovství, střiženého vrtošivou umanutostí. (konec citace)

 My Češi máme spoustu přívlastků. Některé si dáváme my sami, jiné nám dávají ostatní. Některé si zasloužíme, jiné nikoliv. Ať tak či tak, přijde mi velmi neprofesionální, když se k pomlouvání vlastního národa sníží profesionální novinář. Pan Marjanovič pochází z bývalé Jugoslávie, tudíž dá se pochopit, že on se na Čechy může dívat s jistým nadhledem, ale ani to jej neopravňuje v rozhovoru se světovým komentátorem mluvit o Češích jako o zapšklých, chorobně podezíravých čecháčcích. Pan Marjanovič ztratil tak veškerou soudnost a zcela se jako žurnalista zdiskreditoval. Opravdu nevím, kde se vzal ten názor o chorobném podezírání? A že bychom my jako národ byly zapšklí? Právě naopak, a to nejen já, ale i cizinci žijící v Čechách mluví o nás jako o zábavných Češích. Nemluvě o vrtošivé umanutosti. Nevím jak vy, ale já se zcela jistě neztotožňuji s názorem pana Marjanoviče a jeho stručném popisu nás Čechů. Nevím, jestli se pan Marjanovič jako Čech cítí, či nikoliv, ale já se tak cítím a vůbec se mi nelíbí, když profesionální novinář takto kope do vlastních řad a dělá z nás zapšklé, umanuté a vrtošivé čecháčky. Váš soud, pane Marjanoviči, vám neberu, můžete si to myslet, ale vytvářet tento obraz navenek je od vás jako od profesionála, kterým se zřejmě cítíte být, krajně nezodpovědné. Mluvíte tak totiž i o sobě, jestli se vy cítíte jako zapšklý a umanutý čecháček, tak takto prosím mluvte jen o sobě, já se cítím jako sebevědomý a hrdý příslušník mého národa.

 Odkaz na rozhovor s pane Zakariou: http://zpravy.idnes.cz/problem-cechu-je-ze-ztratili-zajem-o-politiku-tvrdi-komentator-zakaria-13j-/zahranicni.asp?c=A101011_113814_zahranicni_aha

Autor: Milan Zborník | úterý 12.10.2010 12:00 | karma článku: 24,52 | přečteno: 2391x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 722x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Muž v Německu střelil svou těhotnou ženu do hlavy. Pátrá po něm i vrtulník

1. června 2024  15:54,  aktualizováno  16:33

Policie v Porúří na západě Německa pátrá po útočníkovi, který dnes dopoledne na dvou místech ve...

Publikace v predátorských časopisech ničí kariéru, varují vědce univerzity

1. června 2024  16:28

Univerzity varují studenty před predátorskými časopisy. Ty zveřejňují články bez ohledu na jejich...

Autobus s dvanácti dětmi vjel na Berounsku na krajnici a převrátil se

1. června 2024  16:19

U Tetína na Berounsku v sobotu odpoledne havaroval autobus s dvanácti dětmi. Při nehodě se...

Podruhé za týden. KLDR do Jižní Koreje opět poslala balóny s odpadky a výkaly

1. června 2024  16:16

Severní Korea poslala přes ostře střeženou hranici do Jižní Koreje další balóny s odpadky a výkaly,...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám