Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

TCHOŘ 21

Mocipánu Paroubkovi se opět povedlo stát předsedou. Na zahajovacím sjezdu „nové“ strany LEV 21 v Obecním domě mu aplaudoval plný sál a jednohlasně přitakával jeho téměř Castrovskému úvodu. Možná to trošku připomínalo první sjezd TOP 09, nicméně jen na první pohled, rozdíly jsou jinak markantní.

Paroubek je ve svém živlu. Poté, co se mu nepovedlo rozložit ČSSD, chopil se menšího sousta a rozložil neparlamentní ČSNS, aby na jejich troskách mohl vybudovat ty své národní socialisty, které přejmenoval krásným českým jménem LEV. Bohužel více než lva připomíná tchoře. Titíž lidé, které jsme mohli vídávat při rozplétání různých mafiánských kauz ČSSD v Ústeckém kraji, se nyní pohybují za zády JP v jeho nově vzniklé straně. A to včetně mladých opiercingovaných puberťáků, kteří za párek a pivo a občas nějakou tu limuzku chodí panu Bendovi a Paroubkovi odplácat jejich vizionářské myšlenky. A běda vám, pokud se nepodřídíte všeobecnému ze srdce milování Jiřího Paroubka a popíjíte v kuolárech kafíčko o trošku déle, než by bylo záhodno, zatímco předseda má projev. To vám hned pár goril skočí za záda a popoženou do sálu, aby vám náhodou něco neuteklo. One man show, vše připraveno v honosných kulisách Obecního domu, jak se na vznik nové velké partaje sluší a patří. Že je na celostátním sjezdu v Praze 80% členů z jednoho kraje a ještě k tomu z jedné bývalé stranické buňky ČSSD, to nikomu nevadí, těch 20% je dostatečně reprezentativní vzorek té ostatní populace. A tak může JP zvysoka dosednout na předsednickou stolici, jen to začvachtá…

Před více než dvěma roky probíhal ustavující sjezd TOP 09. Na první pohled podobný obrázek. Plný sál tleskajících delegátů schvalujících si všechny ty přátelské projevy ze všech stran. Tak už to na prvních sjezdech bývá, nelze to tudíž vyčítat ani LEVovi 21, ani TOP 09, stejně tak, jako to nikdo nevyčítal Bobošíkové a jejím asi deseti pokusům si taky něco založit. V čem je rozdíl, jsou okolnosti vzniku těchto dvou stran. Oba hlavní protagonisté, jak Paroubek, tak Kalousek, opustili svojí mateřskou stranu. Ovšem zatímco ke Kalouskovi se přidávali již tehdy zavedení politici a známé osobnosti sami od sebe a některým jen stačil ten pocit, že mohou být u toho, k Paroubkovi se nepřidal takřka nikdo. Snad jen bývalý hokejista Šlégr a známá směska velrybáře, kmotra v jednom, Benda. Jinak mu na lštěněcí oči nezafungoval nikdo, jeho ženu do toho počítat nelze. Dokonce ani Michal David se nedal slyšet, že by ho to zajímalo.

TOP 09 vznikla tak nějak sama od sebe. Nikdo kvůli tomu nemusel ničit jinou partaj a nechat se volit předsedou, aniž by respektoval základní principy slušnosti toho, že host se má chovat jako host, a ne jako dobyvatel. V tomto mi Paroubkův nástup velmi připomíná praktiky Hitlerovi NSDAP. On si prostě pozvání od předsedy ČSNS vyložil automaticky jako předání moci a s programem naprosto odlišným od toho, čím se Národní socialisté prezentují, stranu de facto zničil a některé její členy použil na založení strany nové. Jestli tohle nepřipomíná mafiánské praktiky, tak už nevím, co by mělo.

TOP 09 si své místopředsedy zvolila. Paroubek si je naporoučel. Okatější to už snad být nemůže. Pan předseda se už ani nesnaží o předstírání nějaké té demokracie. Po zkušenostech z ČSSD zjistil, že tudy cesta nevede a že je vše potřeba držet pevnou rukou a nepřipustit vůbec žádný náznak budoucího odporu. Asi tak by to mohlo vypadat, kdyby náhodou vyhrál volby? Nepochybujte o tom.

Zatímco v TOP 09 museli na svůj ustavující sjezd nominovat delegáty nově vzniklé krajské a oblastní organizace, LEV 21 si musel vystačit s tím, co jí zbylo z trosek ČSNS a rázně to doplnit výrostky z pár vesnic někde na Ústecku, které za ručičku drží pan Benda. Nikde jinde než na tom malém kousku republiky není LEV aktivní a sám Paroubek připouští, že se bude soustředit zejména na Ústecký kraj. Jen doufám, že to tak zůstane i nadále.

Suma sumárum, vznikla nová strana, která již od začátku své existence popírá demokratické principy vedení politických stran, které do svých stanov zakomponovali i komunisté, ne však LEV 21. Paroubek nám ukázal, co od něj můžeme očekávat, již za své vlády v ČSSD. Ta je naštěstí natolik demokratickou a stabilní stranou, že jeho komplex velikášství ustála a nenechala se rozložit poté, co si bývalý předseda svou rezignaci nechal rozležet v hlavě. ČSSD jeho odchodem jen získala a budiž jí to přáno. I přes všechny námitky, které vůči její politice mám, jí beru jako standardně fungující demokratickou partaj, kterou možná někdy můžu jít i volit. To s Paroubkem možné nebylo. LEV 21 je totiž již od začátku spíše TCHOŘem 21 a ten smrad je cítit na hony daleko.   

Autor: Milan Zborník | neděle 27.11.2011 7:53 | karma článku: 18,49 | přečteno: 950x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 722x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci zvýšili ochranu zemědělské půdy i omezení jejího prodeje cizincům

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  11:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Zdravotnictví čeká kolaps, věští analýza. Chybí 3000 lůžek, péče se nadužívá

3. května 2024  11:36

V českém zdravotnictví hrozí bez přijetí potřebných opatření vyčerpání zdrojů. Systém není podle...

Evropa otevřela dveře džihádistům, Londýn a Paříž nepoznáte, hlásá Trump

3. května 2024  11:34

Donald Trump krátce po potlačení propalestinských protestů na několika amerických univerzitách...

Obří požár haly se škodou 1,8 miliardy založil člověk, technickou závadu vyloučili

3. května 2024  11:15

Příčinou rozsáhlého požáru průmyslové haly v Žebráku na Berounsku, který loni v létě podle policie...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám