Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč ČSSD prohraje volby?

ČSSD poslední dobou dochází dech. Mýtus Paroubka a spol. se rozplývá a ač se snaží zatím tvářit optimisticky, musí jim být jasné, že jejich hvězda končí. ČSSD vyhrává průzkumy veřejného mínění, volby ale nevyhraje. Český volič totiž není takový trouba, jak by se mohlo zdát.

Sociální demokracie se velice dlouhou dobu vyhřívala na výslunní všech možných preferencí, grafů a ukazatelů. To se však mění a Paroubkovcům začíná téci do bot. Předvolební kampaň u ČSSD začala vlastně již v moment oznámení volební porážky, jen si vzpomeňme na slavný povolební projev jejího předsedy. V tom je právě problém celé sociální demokracie. Jejím skutečným programem je ve skutečnosti předvolební kampaň, do které soustředí vešerou svou energii. To, co tedy předpokládá svým voličům je jen směs populismu a nereálného utrácení, které má nalákat voliče, není to skutečný program, jen pokračování volební kampaně. Tím ale vše končí, za tím vším je jen prázdno, dalo se to sledovat i na stranickém sjezdu, kdy většina delegátů mluvila zejména o tom, jak vylepšit image strany či upoutat voliče. 

Mýtus o sexy ČSSD 

ČSSD je prý sexy. Nebo se o to alespoň snaží. Do svého předsednictva se snaží navolit všemožné blondýny, herečky apod. Co se ale stane, když to zkřížíte s Paroubkem, Zaorálkem či Škromachem? Asi jako když mexického naháče říznete německou dogou. Vznikne paskvil, který není sexy ani trošku. Paroubek to dokoná tím, že se rozvede sice s ne moc pohlednou, zato ale vzdělanou a milou paní Zuzanou a místo toho se ožení s blonďtatou překladatelkou, která si ho nebere ani pro peníze nebo moc, ale pro „sexy mozek“. Předseda ČSSD si tak vytváří image obtloustlého zbohatlíka obklopujícího se krásnými ženami. A pokud toto někomu připadá sexy, měl by si zajít za panem Uzlem. Neopomeňme ani pana Ratha, který si JISTOTY představuje jako manželku a milenku zároveň a okatě tak voliči dává najevo své pohrdání rodinou, na které se ČSSD snaží stavět. 

Mýtus o moderní ČSSD 

O svou šanci transformovat se do moderní levicové strany ČSSD přišla s odvoláním Špidly. Ten jako poslední odmítal spolupráci s KSČM a snažil se stranu zmodernizovat programem, přístupem k voličům a ne blondýnkama a třináctým důchodem, jak se děje nyní. V současnosti by se za vůdčí sbor ČSSD nemuselo stydět ani UV KSČ z let sedmdesátých. Nálepky papalášské organizace se socialisté budou zbavovat jen velmi těžko a rozumný člověk jí tak sotva uvěří její touhu pomoci sociálně slabým. Zvláště, když skutečný sociální demokrat je v celém předsednictvu momentálně jen pan Vlček, možná Škromach, o zbytku nelze říci nic jiného než „korytáři“. 

Mýtus o mírumilovné ČSSD 

Vrátím se teď zpátky k předvolební kampani. Její tvář je poznamenána zejména incidenty s vejci. Paroubek hřímá o fašistech, za zády mu stojí Rath se svým pozitivním postojem k Hitlerově zaměstnanecké politice. Povídá o náladě nenávisti a odmítá na tom jakoukoliv vinu. Každý si ale ještě vzpomene na jím vydaný rozkaz k potlačení techno párty nebo na nenávistné útoky doktora Ratha proti soudcům, pojišťovnám, lékárnám a nemocnicím. Stačí se jen podívat na její hlavní heslo ZABRAŇTE NÁVRATU ODS. Zabraňte je od slova bránit. Bránit se lze jen útoku, přičemž doposavad útočila hlavně ČSSD a teď se snaží najít nějakého toho nepřítele a tváří se jako statečný obránce národa? Bránit by měla zejména sama před sebou a svým populismem. Vajíčka jsou jen logické vyústění agresivity, kterou se ČSSD poslední dobou prezentuje. Na hrubý pytel hrubá záplata nebo co si kdo zasil, to si také sklidí. Přidejte k tomu vyhrožování redaktorovi Práva a obrázek o té hodné dobrácké straně, kterou vede ten hodný dobrácký předseda, se úplně rozplyne. 

Mýtus o boji s krizí 

To, čím se nás Paroubek snaží neustále kamenovat, je krize. Viníkem krize je Bush, Kalousek a Topolánek! Zejména ten Topolánek, který k moci nastoupil už v moment, kdy první náznaky krize už červeně svítili všude, kam se podíváš. Tak ten za to může! Každý jen trošku inteligentní ekonom vám přitom poví, že krizi zasely zejména levicové vlády svým nebetyčným rozhazováním a ustanovením podmínek, kdy si kdokoliv mohl půjčit na cokoliv, aniž by se zkoumala jejich schopnost splácet. Svádět to teď na kapitalisty, to je přece tak jednoduché a nažene to nejvíc hlasů, tak proč to neudělat? Že je to lež, koho to bude zajímat po vyhraných volbách? Naštěstí i tohle je téma, které přestává zabírat. V případě výhry ČSSD by se totiž rozjelo druhé kolo mejdanu na dluh, který současným představitelům ČSSD už může být jedno, protože v době prasknutí toho průšvihu oni už budou v důchodu a budou mít našetřeno.... To si myslí oni, ale ten průšvih by je zastihl dřív, než se nadějí. S krizí se nedá bojovat zvyšováním dluhu, jenže v sociální demokracii je jen jeden skutečný ekonom a ten si zavřel dveře svým vstupem do NERVu. Ano, mluvím o Rusnokovi. 

Mýtus sociální demokracie se rozplývá. Strana je momentálně jen prázdným populistickým obrazem. Její PR je v troskách a preference nahoře drží jen dozvuk hospodářské krize, kdy se nespokojení občané obrací proti každé vládě, která zrovna sedí u moci. Schytal to Topolánek, ale vzhledem k tomu, že soupeřem mu bude momentálně slabá ČSSD a do podzimních voleb je času dost, tak se obávám, že další munici pro svojí kampaň socialisté již vyčerpali a stačí teď jednoduše předstoupit před lidi a z té oranžové tabule tu křídu jen smáznout a nakreslit tam skutečný obrázek. Ten skutečný pukavec pleskne o Paroubkovo čelo až v říjnu, poté co se zavřou volební urny.

Autor: Milan Zborník | čtvrtek 28.5.2009 10:50 | karma článku: 32,14 | přečteno: 1307x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?
Opalovací krém pro miminka: Jaký vybrat?

Pokožka novorozenců a kojenců je tenká, zranitelná a má méně melaninu, což je pigment, který chrání pokožku před slunečním zářením. Kůže miminka je...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám