Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ostrov míru

Představte si toto: jste žid, který náhodou přežije druhou světovou válku. Projdete koncentračními tábory, zažijete mučení, vidíte své blízké odcházet do plynových komor. Nemáte se kam vrátit, váš majetek je zničený či ztracený v nenávratnu. Pak za vámi někdo přijde s návrhem jet do Palestiny a pomoci budovat nový židovský stát, kde budete mít domov. Vaši soukmenovci za peníze skupovali půdu, aby na ní mohli začít budovat vlastní zem, kterou ztratili před více než dvěma tisíci lety. Toto je myšlenka, kterou je nadšena spousta lidí na vašem místě a tak se seberete a jedete. Posadíte se na loď, která vás odveze ke břehu, dostanete do ruky zbraň a hurá na to. Zem, za kterou jste zaplatili (a ne jednou) musíte totiž nejprve ubránit před těmi, kterým se to nelíbí. Po všech těchto útrapách dostanete kulku do hlavy. Pohřbí vás do malého hrobu na vojenském hřbitově, stejně tak jako tisíce dalších, kteří padli při budování vlastního státu.

Takto velmi stručně vypadají osudy mnoha mladých židovských vojáků spočívající na místech, kterým se říká klub mládeže. Na náhrobním kameni jen jméno, jméno otce, matky a věk (začínající často na 16ti). Nakonec se ale dobrá věc podařila a Izraelský stát, ač mnohým trnem v oku, existuje. A existuje velmi úspěšně, jeho životní úroveň mu můžeme jen závidět.

Poslední dobou se velmi často i v seriozních médiích objevují názory zpochybňující právo Izraele na existenci. Palestinci na západním břehu Jordánu a v Gaze se ohánějí tím, že jde o jejich zemi a jejich národ má jako jediný nárok na izraelskou půdu. Ten se snaží uplatnit raketami, sebevražednými atentáty, bombovými útoky, při kterých umírá spousta nevinných i z řad arabů. Po každé takové akci se svět zmůže maximálně tak na odsouzení, které je ale Izraelcům platné asi jako mrtvému zimník. A tak se musí bránit sami. Zbourají domy teroristů, svět nesouhlasí. Postaví na SVÉM území zeď, která je má chránit, EU se začne bouřit, že jde o porušování lidských práv. Provede protiútok, v televizi se okamžitě objeví záběry plačící matky truchlící nad mrtvým dítětem (ta samá matka se poté objeví ještě na dalších pěti záběrech, pokaždé z jiného místa). Izrael se prostě nezavděčí, ať udělá cokoliv, každý jeho krok je posuzován pětkrát přísněji než kroky Hamasu a Fatahu. Na to si ale židé za těch několik století již zvykli a dokážou s tím žít.

Povím vám nyní příběh, o kterém jste možná ještě nečetli a to z důvodů, že v českých médiích se o něm snad ani nepsalo a který by se měl připomínat.

Na severu Izraele kousek od jordánských hranic se nachází území, které se paradoxně jmenuje Ostrov míru. Toto území má Izrael pronajaté na 49 let od Jordánska. Je to zemědělská půda a místní kibuc na ní pěstuje zeleninu a ovoce. Jordánci si ovšem vymínili jednu drobnost a to, že budou mít Ostrov míru neustále pod dohledem. Na kopečku tedy postavili strážní věž, kde bedliví vojáci neustále pod drobnohledem sledují místní kibucníky, jak sázejí zeleninu. Jde o krásnou krajinu, kam se občas zajedou podívat i turisté či školní výlety. V roce 1997 se tam vydal školní autobus 16ti letých dívek. 7 z nich má na tomto místě nyní hrob, dalších několik bylo zraněno, když na ně začal z ničehož nic střílet jordánský voják. Jordánský král se následně za incident omluvil a svedl to na vojákovu duševní poruchu.  Tolik o Ostrovu míru.

Za poslední rok se bezpečnostní situace v Izraeli rapidně zlepšila. V zemi vládne relativní klid a mír. Turisté se nemusí bát projíždět kolem hraničních území, že na ně někdo začne střílet. Vojáci se v ulicích měst vyskytují jen sporadicky. Je to díky spoustě faktorů, jedním z nich je ale i ona mnohými proklínaná zeď, přes kterou se na izraelská území nedostanou sebevražední atentátníci. O dost se také postaral útok na Gazu, při kterém se podařilo zlikvidovat naprostou většinu palestinské infrastruktury sloužící k výrobě raket. Mimochodem věděli jste, že Egypt (muslimský stát) staví kolem svých hranic s Gazou také zeď? Osm metrů do hloubky, aby se nemohli Palestinci podkopat. Nejen Izrael se cítí ohrožen.

Ostrov míru je jedna z mnoha tragických kapitol, kterými židé museli vykoupit své právo na sebeurčení. Každý Izraelec je hrdý na svůj národ a má být také na co. Prolili spoustu krve za ten kousek půdy, která jim historicky náleží, a tak se nelze divit, že jí chtějí bránit i za cenu toho, že se to některým nemusí líbit. Spíš než je odsuzovat, měli bychom si vzít příklad z jejich hrdosti a ne si hrát na vlastence jenom tehdy, když náhodou vyhrajeme něco v hokeji.

Autor: Milan Zborník | sobota 6.2.2010 13:27 | karma článku: 22,23 | přečteno: 1308x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám