Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komunismus je sprosté slovo

O komunistech se u nás doma nikdy moc nemluvilo. Dědeček s nimi měl problémy, to se vědělo, ale jinak se v tom nikdo nechtěl moc hrabat, aby byl klid. Jen mě v roce 1988 odmítli pionýři ošátkovat a já tehdy nevěděl proč. Ve škole byla soudružka učitelka, ale proč zrovna soudružka, to jsem netušil, myslel jsem, že je to něco jako paní, soudružka se říkalo odjakživa a já si z toho hlavu nedělal. Jen když jsem poprvé přišel na kroužek tělocviku do místního Sokola a řekl jsem cvičitelce soudružko, dostal jsem pohlavek. V létě roku 1989 dědeček zemřel a domů přišel soustrastný dopis z MNV. Když to máma viděla, poprvé v životě jsem jí slyšel mluvit sprostě. Ale proč, to jsem tehdy nevěděl.

Svůj obrázek o komunismu jsem si začal dělat až po roce 1989, mohu o sobě tedy říci, že jsem téměř nestranný pozorovatel. Asi tak v patnácti nebo šestnácti letech jsem zjistil, že komunismus je vlastně sprosté slovo. Když už mi v nadávání nestačili idioti, imbecilové a další, řekl jsem někomu ty komunisto nebo fašisto. A myslel jsem to jako opravdu velkou urážku.

Komunismus je veskrze pokřivená teorie. Říkat takové ty věci, jako že v jádru to myslí dobře, je asi to samé jako myslet si o plesnivém jablku, že vevnitř by mohlo být ještě v pohodě. Marx, ze kterého komunisté vycházejí, píše o třídním boji jako o nutnosti, která je potřeba, aby byla nastolena vláda proletariátu. Tento boj má být veden i násilím. Na Marxismus se ve svých stanovách odkazuje i dnešní KSČM.

O milionech mrtvých, které za sebou zanechal komunistický režim, se napsalo již mnoho. Komunisté většinou protiargumentují, že i kapitalisti vedli a vedou války, kde jsou mrtví. Možná ano, nicméně je-li vedena válka, jsou v ní vždy zastoupeny dvě strany, komunismus vyhlazoval a vyhlazuje stále své vlastní obyvatelstvo, které není ve válečném stavu a nemůže se bránit. A pokud se bránit začne, dopadne podobně jako bratři Mašínové, kterým národ téměř nemůže přijít na jména.

Dnešní KSČM o sobě tvrdí, že je jiná, demokratická. Přesto má ve svých řadách takové stalinistické kreatury, jako je soudružka poslankyně Semelová a Grospič, kteří každý rok plamenně hovoří na hrobě Klementa Gotwalda a volají po návratu starých dobrých dob, kdy své oponenty jednoduše popravovali.  KSČ se v roce 1948 také tvářila jako ta hodná matka, která chce pečovat o své děti. Ta péče spočívala v koncentračních táborech, přesně okopírovaných od sovětského vzoru a šibenicích uvázaných nakrátko, kde se její političtí oponenti kroutili co nejdéle.

KSČM se dnes opět zmáhá a místo toho, aby byla zakázána stejně jako Dělnická strana, jejíž extremismus je v bleděmodrém stejný jako ten komunistický, tak nyní sestavuje krajské vlády a tlačí se i do Strakovy Akademie. A u ČSSD věrni heslu, že účel svědčí prostředky, jim jdou ochotně na ruku a mluví o nich jako o partnerech hodnověrnějších, než jsou jiné demokratické strany. V ČSSD by si měli uvědomit, že nejde jen o to, jako programové prohlášení je jim nejvíce kompatibilní, ale mnohem důležitější je morální zodpovědnost za to, že k moci připouští pokračovatelku represivní moci, která vraždila a vraždí své lidi po celém světě. Rozdíl mezi komunismem a fašismem je v konečném důsledku pouze ten, že komunisté náhodou stáli na vítězné straně, ideologicky si je obojí zcela rovno.

Komunismus tedy pro mě zůstává sprostým slovem. Nejen kvůli jeho minulosti, ale i kvůli samotné přítomnosti. Setkám-li se nyní náhodou s nějakým komunistou nebo sympatizantem komunistů, jde většinou o velmi sprosté jedince bez rozhledu, jejichž jediným argumentem na komunistické zlo jsou urážky. A od těch není daleko k násilí. Stejně tak lze očekávat, jak by v KSČM naložili se skutečnou mocí, která by jim byla opět svěřena. A to nemluvím o katastrofálních dopadech na ekonomiku, které by to bezpochyby také mělo.

Autor: Milan Zborník | pátek 26.10.2012 13:40 | karma článku: 24,19 | přečteno: 1207x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 722x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám