Jsme my Evropa?

Prezident Kaczinsky patřil mezi ty, jež se označují za euroskeptiky. Společně s Klausem bojoval proti Lisabonské smlouvě i proti neusálé dvojkolejnosti celé EU. Z úst oficiálních představitelů EU neustále slyšíme, že o žádném rozdílu mezi členskými státy se nedá hovořit, všichni jsme si rovni. Tragédie u Smolensku nám dokázala, že ta rovnost je tak trošku pokřivená....

S názory prezidenta Kaczinského jsem velmi často nesouhlasil. Jeho postoj vůči EU mi často přišel velmi radikální. Notoval si přitom s prezidentem Klausem a s pár dalšími, spíše okrajovými politiky, se snažili ukazovat na hrozby, které současná evropská integrace přináší. Ne vše, co nám EU přinesla, je dobré, ale stále jsem byl přesvědčen, že pozitiva převažují. Donedávna jsem byl mírným zastáncem EU a to i přes to, že Lisabonskou smlouvu jsem poctivě přečetl.

 Krom výhod hospodářské a politické spolupráce jsem od EU čekal i něco trošku více. Čekal jsem od evropských státníků, kteří tak neustále bojují za to MY JSME EVROPA,  že se tak budou i chovat. Minulý víkend k tomu měli jedinečnou příležitost. Mohli vzdát hold člověku, který s nimi velmi často nesouhlasil. Mohli ukázat, že MY JSME EVROPA, i když máme rozdílné názory. Přece jen zahynul prezident jednoho z největších států EU. Z „evropských“ politiků se ovšem na pohřeb nedostavil nikdo. Ani prezident, ani ministrině zahraničí. Vymlouvali se na sopečný prach, který jim nedovolil létat. Přitom z kteréhokoliv místa Evropy je to do Polska méně než 24 hodin jízdy autem či vlakem. Německý prezident přilétl vrtulníkem, dostavil se dokonce i Maročan, EU jako instituci nezastupoval nikdo. Pro mě jako pro Evropana tímto celá EU přestává mít smysl. Stává se jen seskupením zemí, které chtějí hospodářsky a ekonomicky profitovat ze své blízkosti. Vešekré snahy o regulace a sjednocování na jiné, než ekonomické rovině, jsou tímto pro mně neakceptovatelné jako snaha o zasahování do státní suverenity. Všechny ty řeči o evropanství vzaly za své a jsou rozprášeny jako prach z islandské sopky. Vážení „Evropané“, zemřel jeden z nás, jeden z občanů EU. Vaše slzami zalité oči měly být tam, když Lecha Kaczynského pochovávali. Islandská sopka vám dala jedinečnou možnost ukázat lidem, za co tu Evropu ve skutečnosti máte. Pro trošku toho nepohodlí jste se ale vzdali možnosti prezentovat EU jako celek a ukázali jste nám, že ve skutečnosti pro vás důležití až tak nejsme. S takovouhle myšlenkou evropanství táhněte k čertu.

Autor: Milan Zborník | středa 21.4.2010 12:30 | karma článku: 29,64 | přečteno: 1240x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44