Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak lovit voliče

Aneb drobné zamyšlení nad současnou předvolební kampaní ČSSD.

Dělení na pravici a levici pochází z dob Velké francouzské revoluce, kdy v parlamentu zasedali monarchisté vpravo a liberálové vlevo. Jejich cíle a programy absolutně nejdou přirovnávat k tomu, čím označujeme pravici a levici dnes. V součastnosti se každá strana politického spektra snaží najít tu neobsazenou část škály vpravo – vlevo a získat tak své voliče. Samozřejmě cílem každé strany je získat těchto voličů co nejvíce, což staví každou stranu před dilema, jak moc se odchýlit od svých stanov, se kterými byla zakládaná. Žádná strana totiž nemůže svým programem obsáhnout celé spektrum, dokonce ani jeho velkou část. Ale každá strana se o to stejně snaží.

Dnešní sociální demokracie se snaží stát se vůdcem něčeho, čemu se říká levice. Největšími konkurenty jsou jí v tom komunisté, kteří hrajou na poměrně jednoduchou notu návratu starých pořádků. Voliči komunistů nejsou lidé, kteří by až tak moc prahli po starých pořádcích, jim je to de-facto jedno. Hybatelem jejich volby je jednoduše závist. Tito lidé se za komunismu měli stejně, spíše hůře než dnes, rozdíl je však v tom, že nyní je velká část populace, která se má lépe než oni a jejich přáním je, aby tomu tak nebylo, aby jim bylo sebráno a všichni měli stejně. Soused si koupil bavoráka? Zloděj je to, nakradl si, komunisty na tebe, všechno ti zase vezmou! To je jediný pravý důvod toho, proč lidé stále volí komunisty. Bohužel právě o tyto voliče se začala poslední dobou zajímat i sociální demokracie a začíná na to šít i svůj program a předvolební hesla. Ne všichni v sociální demokracii to tak chtějí, vedení má ale pevně ve svých rukou Paroubek a spol. Volební program ČSSD se tak stává velmi silně diskriminačním. Tváří se jako Jánošík, bohatým vezmem a chudým dáme, leč skutečnost je taková, že bohatým vezmem, ať si chudí myslí, že se sociální třídy vyrovnaly. Pokud by vše vyšlo tak, jak Paroubek míní a ČSSD by volby vyhrála, udělá si ze státních peněz šikovnou kasičku, ke které povedou různé cestičky plné vyjímek, svěracích kazajek atd. V konečném důsledku to dopadne tak, že sami předkladatelé a schvalovatelé „nové“ daňové reformy budou sami moc dobře vědět, jakým způsobem ušetřit na daních a jaké paragrafy využít. Ostatní budou využívat daňových poradců, až se stejné kličky naučí využívat také sami. No a doplatí na to ten zbytek, běžný zaměstnanec, který dostává své peníze od zaměstnavatele, nemůže využít žádné kličky ani jiného legálního daňového úniku. Právě ten, koho ČSSD láká na své „jistoty“.  V současné době ekonomické krize je nejdůležitější umět postavit rozumný rozpočet omezující výdaje na možné minimum s tím, že musíme ten rok dva nějak přežít a nedělat zbytečné dluhy, abychom se nedostali do lapálií Maďarska a spol. To je přesný opak toho, co nám ČSSD slibuje ve svém programu. Vyšší daně totiž v tomto případě znamenají menší výběr do státní pokladny, protože díky všemožným kličkám bude legálních úiků mnohem více. Tudíž zadlužit se bude nutno nejen kvůli naslibovaným zlatým cihlám, ale bude třeba doplnit i díru vzniklou předpokladem a skutečným výběrem. A ta malá nebude. Jenže to běžný občan z těch programů vyčíst neumí, takže zbývají ona „hesla“. ČSSD krom hesel vysílá do kampaně i své ekonomické a jiné „experty“ v čele s paní Brožovou, Borůvkovou, Rathem, Zaorálkem a spol. Už to by mělo rozumného člověka praštit do očí, kdo to vlastně bude hájit sociálnědemokratický program. Debata o programu ČSSD s paní Brožovou by trhla i sledovanost debaty o biomase. Jediným smyslem současného programu ČSSD je „nalákat“ voliče, po reálném vyčíslení je evidentní, že realizace bude možná jen za předpokladu extrémního zadlužení státu.

To nejrozumnější, co nám současná ČSSD vlastně nabízí je právě Brožová.

Autor: Milan Zborník | čtvrtek 14.5.2009 11:43 | karma článku: 25,68 | přečteno: 1209x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Kvůli konci uhlí krize nenastane. Jozef Síkela o jaderném tendru i dalším postupu

17. června 2024

Premium Česko nejspíše do roku 2027 přestane být čistým vývozcem elektřiny, protože jí víc bude...

Charkov jako strategické eso. Už je zřejmé, proč ho Putin tolik chce dobýt

17. června 2024

Premium Ruská armáda nepřestává bombardovat Charkov, čímž ukazuje, že o něj má pořád velký zájem. Vojensky...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel v 13.23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Na Islandu havaroval autobus s českými turisty, pět jich skončilo na JIP

16. června 2024  11:35,  aktualizováno  21:42

Při páteční nehodě autobusu na severu Islandu se zranilo dvanáct lidí, z toho pět skončilo na...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám