Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hladovka on-line

Téma radaru nám krom kontroverzního tématu přineslo i jednu velmi nepříjemnou skutečnost a to zviditelnění různých extremistických skupin, které si na toto téma honí rádobypolitické bodíky. Tak se ptám sám sebe, co skutečně sledují těmi hladovkami, demonstracemi, věšením se na stromy? Jde jim skutečně toliko o zastavení stavby radaru v Brdech?

Ač se to zdát nemusí, v českém mediálním světě už pár let vládne okurková sezona. Kauzy Čunek, Gross, Krejčíř se sice na pár dnů zapíší do našeho podvědomí, ale co naplat, jde vždy jen o jakési plácnutí do vody a jakákoliv zpráva, která přesahuje obzor obce nad pět tisíc obyvatel má tudíž šanci dostat se na přední stránky novin. V našem malém státečku je relativní klid a to je dobře, jen tak dál.

S radarem přišlo další "velké téma". A to téma, na které má možnost se nalepit spousta mediálních příživníků a dostat se do světla kamer. Komunisti a socdemáci si na tom zcela dle očekávání tahají svá trička a v souladu s veřejným míněním vyhánějí grafy popularity do závratných výšin, narozdíl od vládní koalice, která toto téma musí řešit na opravdu zodpovědné úrovni. Krom již výše zmíněné opozice se přilepuje i řada menších skupinek národních odporů, nacionalistů a humanistů společně s mladými komunisty. Jde jim skutečně jen o ten radar, nebo o něco jiného? Koukněme se na programy a různá prohlášení těchto uskupení. Témat mají takříkajíc tři zadky, ale k těm se tak hlasitě nevyjadřují. Vzhledem k tomu, že sudetskoněmecký landsmanšaft a ani kácení deštných pralesů v Brazílii není pro českého člověka natolik přitažlivé téma, aby si o něm přečetl v Blesku, mají tak díky radaru neskutečnou možnost zviditelnit svojí malost a dát na obdiv svá poněkud lehce vyčpělá hnutí. Konkrétně si teď rýpnu do slavné hladovky pánů z Humanistického hnutí.

Vzhledem k tomu, že ve volbách přd cca třemi lety mě program humanistů zaujal, začal jsem se o něj zajímat poněkud více. Skvělá témata jako adopce na dálku, stavba škol v Africe apod. doplňují jistými politickými ambicemi v rámci strany Humanistická aliance. Tato strana, i přes dle mého názoru krásné a naivní cíle, nemá v české politice šanci na jakkékoliv prosazení se. Hladovka pana Bednáře a Tamáše mi přijde spíše jako jakási palachovská reminiscence, než jako skutečnost chtít něco řešit. Trýznit svá těla za něco, co se možná postaví, bude stát a po roce si toho nikdo nevšimne, stejně jako radarů již stojících ve vojenských újezdech? Hloupost! Ale trýznit svá těla za možnost mít svou fotku na titulních stránkách novin a minutu slávy v hlavních televizních relacích? To už je něco jiného, to už se možná i vyplatí, vzhledem k tomu, že budou volby a mohlo by se nalákat pár voličů. Myslejí-li to pánové opravdu vážně, měli by si sednout a hladovět proti masakrům v Súdánu a trpět stejně jako miliony uprchlíků ve všech možných koutech Afriky, výsledek by byl sice stejný, jako v případě radaru, myšlenka ovšem dle mého názoru bohulibější. Jenže toho by si jistě nidko tolik nevšímal, takže o to nám nejde. Už jen proto si myslím, že radar je dobrá věc, neb poku se nad tím člověk do hloubky zamyslí, pomůže nám ukázat pravou podstatu některých uskupení a smysl jejich existence. Jisté způsoby boje a spojení se s kýmkoliv za jakoukoliv cenu zavánějí něčím prohnilým v království humanismu.

Autor: Milan Zborník | pátek 30.5.2008 12:08 | karma článku: 18,10 | přečteno: 1063x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Řidička zapomněla zabrzdit dodávku, ta zmizela pod vodou v rybníce

18. června 2024  16:24

Hasiči v úterý dopoledne vyjížděli ke kuriózní nehodě na Tachovsku. V Benešovicích sjela do rybníka...

Čeští žáci si podle výsledků mezinárodního testování nevěří v kreativitě

18. června 2024  15:58

Čeští žáci prokázali v testování PISA třetí nejnižší míru sebedůvěry ze všech zúčastněných zemí...

Zelené po volebním debaklu opouští spolupředseda, věří v Okamuru

18. června 2024  15:44

Debakl v eurovolbách výrazně poznamenal vedení strany Zelených. Na post spolupředsedy totiž...

Udělejme Evropu opět skvělou, vybízí maďarské předsednictví s Rubikovou kostkou

18. června 2024  15:34

Maďarsko představilo priority svého předsednictví v Radě EU, jež začíná 1. července. Jeho logem je...

Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.
Máte starý fén? Přečtěte si, co vašim vlasům způsobuje.

Máte ve své koupelně starou žehličku na vlasy nebo fén? V oblasti vlasové péče došlo v poslední době k obrovským inovacím. Je ale opravdu nutné...

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám