Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

AAA z pohledu akcionáře

Většina lidí společnost AAA auto Praha zná. Tato společnost s poněkud kontroverzní pověstí před měsícem v rámci primární emise umístila svoje akcie na pražskou burzu. Letos se jedná o první primární emisi v Praze. Jak vlastně emise dopadla a splnila očekávání investorů?

Nejprve něco málo o součastnosti pražské burzy. Momentálně se na hlavním trhu, takzvaném SPADu, naleznete dvanáct akciových titulů, které je možno obchodovat. To je oproti okolním trhům žalostně málo. Kupříkladu v Polsku vstupuje ročně na trh desítky nových titulů a své akcie zde umisťují i české firmy, pro které je v součastnosti polský trh zajímavější. O primárních emisích na české burze můžeme každou chvíli někde číst různé optimistické zvěsti. Nicméně loňský rok se jednalo o pouhé dvě emise, letos zatím o jednu, o dalších se mluví. Letos tu odvahu měla společnost AAA. Český investor hladový po nových titulech měl po áčkách skočit jako vosa po bonbonu. Akcie byla dvojnásobně přepsaná a s cenou 55 korun a lotem o třech tisících kouscích se chtěla společnost vyvarovat nízké likviditě jako třeba u Philipa Morrise, jehož akcie se obchodují kolem deseti tisíce za kus se stem kusů v lotu. Tím se AAA stávají nejlevnějším lotem ve spadu zhruba za sto šedesát tisíc korun, přičemž druhý nejlevnější lot společnosti Pegas se obchoduje za v součastnosti cca sedmset padesát tisíc korun.

AAA vstupovaly nabité optimismem a velkým očekáváním. Upisovací cena 55 korun se zdála pro spoustu investorů velmi atraktivní. Pokud Vaše jméno figuruje v některém seznamu podnikatelů či "úspěšných osob", mohlo se Vám stát, že Vám kvůli úpisu AAA volal z různých společností rozjařený hlásek makléře a lákal Vás na téměř jistý zisk. Společnost slibovala expanze do všech světových stran, nárůsty zisku v desítkách procent meziročně. Na druhou stranu si sebou přinášela velmi kontroverzní pověst. Každý máme ve svém okolí někoho známého, kdo si v AAA koupil auto. Někdo je spokojený více, někdo méně, různé kauzy se propíraly všude možně.

Přišel den D a AAA s velkou slávou nastartovala svůj život na pražské burze. Bublina však hned první den splaskla a akcie se z prvních obchodů provedených na cenách kolem 58 korun za akcii propadla hluboko pod svojí upisovací cenu, jednu chvíli se obchodovala dokonce pod padesáti korunami. To pro investora startujícím na padesáti pěti znamenalo téměř deseti procentní pokles. Druhý den přišla nákupní euforie a akcie zkorigovala zpět na nějakých padesát čtyři korun.

Jak vypadá součastnost? Jedním slovem nemastně a neslaně. Objemy obchodů v řádech milionů za den řadí AAA na úplný konec burzy. Nízká likvidita je způsobena zejména velkým rozdílem mezi nabídkou a poptávkou. Ten činí kolem procenta. Znamená to, že ten, kdo chce koupit, nemá od koho, neb nabízí tak nízkou cenu, že prodejce není. To samé i naopak. Včera vyšla informace o neuplatnění opce na zbytek akcií společnosti. To ve stručnosti znamená, že o ně není zájem. AAA na svém úpisu jistě vydělala, méně však její akcionáři, kteří podle všeho předraženou akcii nakupovali.

Ani budoucnost AAA nevypadá nejrůžověji. Dividendový výnos z akcie je v nedohlednu a fundamentálně na tom společnost zabývající se ojetinami taky není nejlepé. Ve středoevropském regionu životní úroveň roste a lidé místo do starých aut začínají investovat do aut nových. Mimo to AAA se soustředí hlavně na větší města, kde je zájem o ojetiny ještě menší, než na venkově. S růstem firmy samozřejmě do budoucna počítat můžeme, otázkou je, vyrovná-li se očekávání firmy samotné a očekávání analytiků. A plánovaný prodej čínských vozů je ještě vzdálená realita a nelze mu věštit velký úspěch, s ohledem na podobný experiment v Itálii a Francii. Čech bude spíše pořád radši věřit české škodovce než nakašírovanému čínskému autu. Pro dlouhodobého investora tedy dle mého názoru jde na pražské burze najít zajímavější příležitosti než jsou AAA, pro krátkodobé spekulace díky nízké likviditě se AAA jeví jako velké riziko. Áčkům by více slušel rm-systém či kobos (vedlejší trh pražské burzy), kde lze obchodovat s menšími objemy, ve SPADu se akcie zatím plácá z místa na místo a v blízké budoucnosti jí zřejmě ani nic jiného nečeká.

Autor: Milan Zborník | úterý 23.10.2007 9:15 | karma článku: 10,71 | přečteno: 902x
  • Další články autora

Milan Zborník

Nepalte knihy, prosím!

Pálení knih je špatné a je úplně jedno, jakým důvodem to ospravedlníte. Pálení knih také může motivovat lidi k tomu, aby pálili i něco jiného, jak už z historie víme...

10.7.2016 v 8:49 | Karma: 12,71 | Přečteno: 413x | Diskuse| Politika

Milan Zborník

Hajlující Zeman?

V době svých gymnazijních let, kdy jsem pilně studoval v pivnici Pod Petřínem a v přilehlém okolí, si vzpomínám, že v rámci svých studijních aktivit jsem sledoval i Českou televizi. V tomto médiu se jednoho dne objevil záběr tehdejšího poslance Miloše Zemana jedoucího pražskou tramvají. Ze záběru bylo jasně patrné, že Miloš Zeman, chytající se horního madla, v jeden moment vymrštil svou pravici rovně do výše cca 100 stupňů a tím tak vzdal hold vůdci třetí říše Adolfu Hitlerovi. Miloš Zeman jednoduše hajloval. Dopustil se přímé podpory nacismu, fašismu a bůhví čeho ještě. Tento muž!, kterého jinak samozřejmě velmi respektuji jako morální autoritu, obdivuji jeho ladný a elegantní styl etc. Bohužel.

15.4.2015 v 10:10 | Karma: 22,76 | Přečteno: 723x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Jsem skutečným přítelem Ruska

Již z podstaty věci se považuji za přítele Ruska, alespoň té jeho racionálnější části, které je nyní v téhle zemi k čertu pomálu. Má žena je Ruska a náš syn má české i ruské občanství. Polovina naší rodiny jsou tedy Rusové, žijí v Rusku a do Čech nás jezdí navštěvovat. Máme mnoho ruských přátel, se kterými se stýkáme a máme ještě více těch českých, kteří se stýkají s námi. Já jsem Čech jak poleno a kdyby mi před pár lety někdo řekl, že budu mít syna Rusáka, tak bych se mu hlasitě vysmál. Tolik k úvodu.

31.3.2015 v 11:40 | Karma: 29,95 | Přečteno: 1498x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Strašení Kalouskem

Po loňských volbách a vítězství současné koalice jsem se naivně domýšlel, že krom jiného konečně končí ona doba, kdy za všechno může Kalousek. Do té doby jsem měl totiž pocit, že za všechno zlé, co se mi děje, může tohle monstrum, jak se mi tehdejší opozice snažila nakukat. Teď je tehdejší opozice u moci a kdo by to byl neřekl, za všechno zlé zase může Kalousek...

8.8.2014 v 11:20 | Karma: 18,44 | Přečteno: 578x | Diskuse| Ostatní

Milan Zborník

Putin je kriminálník. 5 let natvrdo!

Věděli jste, že v Rusku platí zákon, podle kterého tomu, kdo zpochybňuje územní celistvost Ruské federace, hrozí až 5 let natvrdo?

9.5.2014 v 21:18 | Karma: 16,04 | Přečteno: 698x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Z novel o televizních poplatcích zmizí povinnost hlásit uživatele internetu

18. června 2024  9:25

Ministerstvo kultury odstraní z mediálních novel povinnost firem hlásit České televizi a Českému...

Požár stodoly na Rychnovsku přeskočil na sousední dům, při zásahu se zranil hasič

18. června 2024  9:15

Požár stodoly a střechy přilehlého obytného domu v Pěčíně na Rychnovsku v noci na pondělí způsobil...

Výborný: Jurečka by měl ministrem zůstat, v krajích i Senátu chceme posílit

18. června 2024

Premium Lidovci v eurovolbách své dva mandáty neobhájili. Pokud jejich předseda Marian Jurečka dodrží svůj...

Kadyrov má slabost pro školačky, malé konkubíny mu rodí děti

18. června 2024  8:54

Ramzan Kadyrov si udržuje rozsáhlý harém a milenky si často hledá i mezi školačkami a studentkami....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 151
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2076x
Třicetiletý optimista, který je šťastný a spokojený a tím demoralizuje své okolí.

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám